winterbanden zomerbanden

Bij het wisselen van winterbanden en zomerbanden moet je de niet gebruikte banden eventjes stockeren. Maar hoe doe je dat nu precies?

Winterbanden of zomerbanden bewaren

Wie een set winterbanden en zomerbanden heeft, moet gedurende een aantal maanden de niet gebruikte banden stockeren. Deze tips helpen je om je banden correct te bewaren. Zo gaan ze langer mee.

  • Heb je zomer- of winterbanden met een velg, dan bewaar je deze het best horizontaal, bij voorkeur op een bandenrek. In deze opstelling is de bandenspanning van minder belang. Die mag tussen 0 bar en de maximumspanning volgens de autofabrikant liggen. Heb je banden zonder velg, dan bewaar je ze het best verticaal, op voorwaarde dat ze op een ondersteunend rek staan zodat de ronding behouden blijft. Als banden gedurende maanden zonder steun op een vlakke vloer staan kan de optimale vorm verloren gaan.
  • Banden bewaar je het best in een droge en niet te warme ruimte met weinig natuurlijk licht. Nog beter is het om de banden in een hoes te bewaren.
  • De wettelijke minimumprofieldiepte is 1,6 mm. Het wordt echter aangeraden om banden bij een profieldiepte van 3 mm te vervangen. Hoe lager de profieldiepte, hoe langer de remafstand en hoe groter het gevaar op aquaplaning.
  • Wie thuis geen plaats heeft om de banden correct op te slaan, kan altijd gebruikmaken van een bandenhotel. De bandencentrale bewaart ze dan voor jou, uiteraard tegen betaling.

 

winterbanden zomerbanden

Lees ook

Winterbanden, de feiten en fabels

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Hoe leg je sneeuwkettingen op je auto?

Previous article5 ‘hotstops’ met de Vespa in Le Marche
Next articleMaak je auto en fiets klaar voor de lente