Na de beperkende coronaregels van de voorbije twee jaar willen heel wat wintersporters hun schade inhalen. Het wordt dus druk op weg naar de skigebieden. Met deze tips hou je het veilig.
Veel Belgen kijken ernaar uit om opnieuw op wintersport te gaan. Dat blijkt ook uit de VAB- Vakantiebarometer: 1 op de 4 Vlamingen die voor COVID-19 regelmatig op wintersport gingen, gaat deze winter opnieuw skiën. De krokusvakantie is traditioneel de populairste wintersportvakantie en ook in Midden- en Zuid-Nederland en de regio B in Frankrijk (het noorden en zuidoosten van het land), de regio Bazel in Zwitserland en Hamburg in Duitsland heeft men vakantie. Het belooft dus een drukke krokusvakantie te worden, zowel onderweg (lees hier waar de knelpunten zich bevinden) als op de skipiste. Veilig ter plaatse geraken is dan ook heel belangrijk. Hou daarom deze tips in het achterhoofd.
1. Denk aan je winterbanden en sneeuwkettingen
Uit de VAB- Vakantiebarometer blijkt dat 9 op de 10 Vlamingen op skivakantie vertrekken met winterbanden op de auto. Een zeer positief cijfer dus, maar dat wil ook zeggen dat 1 op de 10 Vlamingen zonder winterbanden rijdt. 11% van de wintersporters neemt geen sneeuwkettingen mee, terwijl winterbanden en/of sneeuwkettingen in heel wat van de doorreis- en bestemmingslanden verplicht zijn. Vooral wie naar Frankrijk gaat moet opletten, want daar zijn de regels gewijzigd ten opzichte van vorige winter. Sneeuwkettingen opleggen vraagt enige oefening. Oefen daarom al eens voor je vertrekt.
2. Kijk je banden na
85% van de wintersporters kijkt de bandenspanning na vooraleer op wintersport te vertrekken. Een zeer goede reflex, aangezien de banden het door de zware belading en de lange rit zwaar te verduren krijgen. Kijk ook meteen de staat van je banden en de profieldiepte na.
3. Vermijd ’s nachts rijden
Opvallend in de VAB-Vakantiebarometer is dat 44% aangeeft ’s nachts te rijden. Dat raadt VAB echter af, aangezien in het donker rijden veel meer concentratie vergt dan overdag rijden. Eens te meer omdat wij niet gewend zijn aan de slecht verlichte autosnelwegen in Frankrijk en Duitsland. De weersomstandigheden spelen zeker ook een rol. Sneeuw blijft ’s nachts sneller en langer liggen, omdat er dan minder verkeer op de baan is. In het donker je sneeuwkettingen monteren is ook niet evident. Bovendien speelt oververmoeidheid bij 15% van alle ernstige ongevallen op de Europese snelwegen een rol.
Wil je toch ’s nachts rijden? Hou dan rekening met deze veiligheidstips:
- Zorg dat je voor vertrek minstens 6 tot 8 uur slaapt. Vertrek niet op vrijdag na het werk om vervolgens de hele nacht te rijden. Ben je van plan om rond 3u ’s nachts te vertrekken? Ga dan om 21u slapen.
- Neem regelmatig een pauze. Pauzeer om de 2 uur minstens 15 min.
- Wissel regelmatig van chauffeur. Bij voorkeur om de 2 uur, na het nemen van de pauze.
- Eet en drink voldoende, maar geen zware maaltijden. Zorg voor licht verteerbare snacks en voldoende (warme) dranken.
- Leg je handschoenen en sneeuwkettingen bovenop je andere bagage en zorg voor een zaklamp.