Land van Streuvels

In het glooiende landschap tussen Schelde en Leie, in het dorp waar Stijn Streuvels zijn belangrijkste werken pende, ligt een vakantiewoning die vijfentwintig mensen kan herbergen en moeiteloos jong en oud op hun wenken bedient. Welkom in het Land van Streuvels.

Wapperende vlaggen en een lange oprijlaan leiden naar ons logeeradres. Van zodra de auto in parkeerstand staat, vliegen de achterste deuren open en spurten de kinderen recht de tuin in. Aan die speelheuvel valt niet aan te weerstaan. Wij rollen de koffers achter ons aan en volgen netjes het paadje dat langs de romantische tuin en het zonovergoten terras naar de voordeur leidt. Vanaf zijn plekje aan de muur heet een geportretteerde Streuvels ons met dromerige blik welkom.

Koelcel en speelkelder

In het dorp waar Stijn Streuvels zijn Lijsternest liet bouwen om zich ongestoord aan het schrijverschap te wijden, vonden ook Peter en Nancy een droomplek. Waar een oude hoeve stond, verrees een landelijke woning met veel aandacht voor kwaliteit en comfort. Door de grote ramen in de woonkamer stroomt volop licht naar binnen en heb je uitzicht op de glooiende tuin. Een XL kookeiland en dito eettafel nodigen uit om samen te kokkerellen en lang na te kaarten. Naast de keuken ligt een heuse koelcel, waar je vlot de voorraad van enkele gezinnen voor enkele dagen kwijt kunt. Er wacht een welkomstpakketje streekbieren en appelsap voor de kids.

Verder is er op de benedenverdieping één slaapkamer die rolstoeltoegankelijk is. Boven tellen we nog vier kamers, waarvan de grootste – met zeven bedden – door de kinderen wordt ingepalmd. Er wordt een doorschuifsysteem afgesproken, zodat iedereen eens op de mezzanine kan slapen. De slaapkamers liggen langs een lange gang en hebben allemaal een eigen badkamer, wat maakt dat je tijdens een nachtelijk plasje niet gedesoriënteerd raakt. Enthousiaste stemmetjes verraden dat de kids ook de kelderverdieping hebben ontdekt, die bij regenweer vertier biedt met een pooltafel, kicker, darts, speelhoek en televisie.

Ritjes op de kabelbaan

Het brochurerek in de inkomhal steekt boordevol inspiratie om het heuvelende landschap tussen Schelde en Leie te gaan ontdekken. Terwijl we met een toeristische kaart en aperitief bij de hand plannen smeden, wordt het panorama op tijd en stond doorkliefd door een voorbijglijdend kind. De zon en het jolijt lonken en ook de mama’s en papa’s laten zich verleiden tot een ritje op de kabelbaan. De geitjes kijken ons vanaf hun weide bevreemdend toe. Bruno – zo wordt de meest astrante gedoopt – waagt zich wel tot aan de draad en laat zich gewillig gras voederen. Later vernemen we van Nancy dat de dieren de namen kregen van Streuvels’ kinderen: Paula, Paul, Dina en Isa.

We bergen onze plannen nog even op, want we zijn nog niet klaar om onze stek in Ingooigem te verlaten. Uit het oude schuurtje worden petanqueballen en kubbblokken gehaald, en van de houtmijt enkele stevige blokken om de grote vuurschaal te voeden. Intussen wordt er in de boomhut met potten en pannen gerammeld. Blije kinderen, blije ouders. Het is goed toeven in het Land van Streuvels…

Land van Streuvels praktisch

Prijs Je huurt deze XL vakantiewoning voor € 1795 per weekend, € 1595 per midweek of € 2195 per week.

Ligging Schellebellestraat 11, Ingooigem (Anzegem)

Meer info via de website.

Onze tips in de buurt van Land van Streuvels

Wandelen en picknicken

Wil je het golvende landschap ontdekken waarover Streuvels graag uitvoerig verhaalde, dan mag je de Streuvelswandelroute niet missen. De 6,9 km lange route slingert langs veldwegen en tegelpaden en leidt ook door het Sint-Arnolduspark. Hier kun je in het voorjaar een prachtig tapijt van boshyacinten bewonderen. Maak je wandeltocht extra leuk door een picknick mee te pikken uit De Picknickkast. Smullen van lokaal lekkers op een prachtig plekje!

Dorpscafé

Het Ingooigemse dorpsleven waait je tegemoet wanneer je de deur van In d’Halve Maan openduwt. Toen hij in Het Lijsternest woonde, kwam Stijn Streuvels hier geregeld over de vloer. Het interieur behield zijn ouderwetse charme;gerecht uit de keuken komen zowel grootmoeders schotels als meer wereldse gerechten.

Transfo

Op een kwartiertje rijden van Land van Streuvels vind je Transfo, een voormalige elektriciteitscentrale gelegen naast het Kanaal Bossuit-Kortrijk die nu ruimte biedt aan avonturiers van allerlei slag. Zo kun je er een duik nemen in de oude stookolietank, een escaperoom of andere uitdagende activiteit boeken, een rondleiding volgen bij De Circus Brouwerij of simpelweg genieten van een drankje op het terras van de pop-up 50bar.

Meer leuke ideeën vind je op de website van Toerisme Leiestreek.

Vorig artikelMag je een elektrische wagen duwen of slepen?
Volgend artikelGetest: de elektrische Smart #1