Fietsstraat© Shutterstock

In steeds meer centra zie je fietsstraten of fietszones opduiken. Hoewel die al heel wat jaren bestaan, weten veel weggebruikers niet helemaal wat er wel en niet mag. Een opfrissing!

Wat is een fietsstraat of fietszone?

Sinds 1 april 2023 spreken we eigenlijk officieel van een fietszone. Een fietszone, of fietsstraat zoals de meesten nog zeggen, is een zone waar fietsers op de eerste plaats komen en specifieke regels gelden. Auto’s en moto’s mogen er wel rijden, maar zijn er meer te gast en worden er als het ware gedoogd.

Hoe wordt een fietszone aangeduid?

Aan het begin van een fietszone staat een blauw verkeersbord (F111) met daarop een witte fietser en een rode auto. Vroeger eindigde een fietsstraat (die geen zonale geldigheid had) bij het volgende kruispunt, maar sinds de aanpassing van de regels op 1 april 2023 werd dat geschrapt. De fietszone eindigt nu bij hetzelfde verkeersbord met de fietser en de auto, maar dan met een rode streep erover (F113). De verkeersborden met de vermelding ‘fietsstraat’ blijven nog tot eind 2034 geldig. Nieuwe fietszones zullen meteen het juiste verkeersbord krijgen.

Geldt een fietszone ook als het wegdek niet geschilderd is?

In veel steden wordt het wegdek van een fietszone rood of roze geschilderd, of enkel de eerste meters van de fietszone. Dat kan een visuele ondersteuning zijn om je eraan te herinneren dat je in een fietszone rijdt, maar het is niet verplicht. Het verkeersbord dwingt de regels in een fietszone af, niet de kleur van de rijbaan. Datzelfde bord onderscheidt een fietszone ook van een ‘gewone’ straat met zogenoemde fietssuggestiestroken.

Welke regels gelden er in een fietszone?

In een fietszone is de snelheid beperkt tot 30 km/u. Dat geldt voor al het verkeer, ook voor de fietsers zelf dus. De snelheidslimiet geldt altijd, dus ook als er geen fietser te zien is. Fietsers mogen er de hele breedte van de rijbaan gebruiken als het een eenrichtingsstraat is. Is er verkeer toegelaten in beide richtingen, dan mogen fietsers de helft van de breedte aan de rechterzijde gebruiken. Auto’s en moto’s mogen fietsers niet inhalen, ook niet als de weg daarvoor breed genoeg is. Verder blijven alle andere regels gelden in een fietszone. Zo moet er bijvoorbeeld nog steeds voorrang verleend worden aan het verkeer dat van rechts komt.

Wat met elektrische fietsen en speedpedelecs?

Ook elektrisch aangedreven fietsen worden gezien als fietsen in een fietszone, al blijft ook voor hen de maximumsnelheid 30 km/u.

Mogen fietsers zelf wel inhalen?

Fietsers mogen wel andere fietsers inhalen, zolang ze maar onder de snelheidslimiet blijven. Fietsen mogen ook gemotoriseerd verkeer inhalen. Dat moet wel gebeuren langs links, tenzij er een file is, dan mag het ook langs rechts.

Lees ook

De beste elektrische fietsen van 2022
Wanneer mogen fietsers wel en niet op de rijbaan fietsen?
Je kind leren fietsen zonder vallen
Zo fiets je veilig door de filejungle

Vorig artikel8 doetips voor een geslaagde vakantie in Bourgondië
Volgend artikelVeilig en vlot met een camper rijden doe je zo