beste elektrische fietsenFoto's: Wim Kempenaers

Een goede fiets is het verlengstuk van jezelf. Met de juiste tweewieler spring je eens zo graag op het zadel. Keuzestress? De VAB-verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ helpt je op weg als je een nieuwe elektrisch aangedreven fiets wil kopen.

Voor de achtste keer organiseerde VAB de verkiezing ‘Bike of the Year’. Wat deze titel uniek maakt, is dat de winnende fietsen mee gekozen worden door consumenten als u en ik. Naast de mening van de professionele jury weegt hun oordeel even zwaar door. VAB is dan ook blij dat de consumentenjury dit jaar opnieuw present was, na de door de coronapandemie noodgedwongen afwezigheid vorig jaar. Dit zijn de winnaars van 2022!

 

De beste elektrische fietsen van het jaar

1.Specialized Turbo Vado 3.0

Viel zowel bij de consumentenjury als bij de professionals erg in de smaak door zijn sportieve looks. Het stuurgedrag en de wendbaarheid van de fiets werden ook zeer sterk gewaardeerd.

Adviesprijs: € 3.300

 

2.Kalkhoff Endeavour 5.B Season

Werd geprezen omwille van het bedieningsgemak van zowel de motor als de versnellingen. Ook de vering en de zithouding kwamen naar voor als sterke punten.

Adviesprijs: € 3.399

 

3.Stella Livorno Premium MDB FI

Scoorde hoge punten omwille van de efficiënte vering, comfortabele zithouding en vlotte verstelbaarheid van het zadel en het stuur.

Adviesprijs: € 3.299

 

Eervolle vermelding: Victoria eTrekking 4.7

Deze betaalbare fiets behaalde een mooie bovengemiddelde totaalscore, wat zorgt voor een uitzonderlijk sterke prijs/kwaliteitsverhouding.

Adviesprijs: € 1.999

 

 

De beste speedpedelecs van het jaar

1.Cannondale Tesoro Neo X Speed

Bekoorde door zijn goede ergonomie en comfortabele zithouding, de vlotte verstelbaarheid van het zadel en het stuur en de bediening van de motor en de versnellingen.

Adviesprijs: € 6.199

 

2.Moustache Friday 27 FS Speed Dual

Kon sterk overtuigen door zijn sterke technische specificaties en de kwaliteit van de onderdelen. Ook het efficiënte versnellingsapparaat en de comfortabele vering waren pluspunten.

Adviesprijs: € 7.199

 

3.Koga Pace B20

Het aangename stuurgedrag en de stille motor werden erg op prijs gesteld. Ook de goede prijs-kwaliteitsverhouding kon de jury charmeren.

Adviesprijs: € 6.248

 

Eervolle vermelding: Klever N Rogue 45

Met de scherpste prijszetting uit het deelnemersveld behaalde deze fiets een opvallend hoge score en bekoorde hij met zijn dynamische rijgedrag.

Adviesprijs: € 4.549

Fietsen zonder zorgen met een VAB-Fietsbijstand

Platte band? Ketting stuk? Rem kapot? Met een VAB-Fiestbijstand geniet je van 24/7 bescherming bij fietspech of -ongeval in heel de Benelux, met een onbeperkt aantal interventies.

Hoe worden de fietsen beoordeeld?

Er zijn twee jury’s bij de verkiezing van de ‘Fiets van het Jaar’. Een consumentenjury van VAB-leden reed tijdens het testweekend met de negentien deelnemende elektrische fietsen op een parcours rond het Sven Nys Cycling Center in Baal. Daarnaast is er een professionele jury met fietsjournalisten en mensen uit de wereld van fietsleasing. Zij testten ook de speedpedelecs. Beide jury’s geven de fietsen een boordeling op basis van criteria als stuurgedrag en wendbaarheid, ergonomie, veiligheid, trapondersteuning en de prijs-kwaliteitverhouding.

Vorig artikelOok twee jaar na de start van de coronacrisis blijven we fietsen
Volgend artikelMogelijk verkeersproblemen naar de skigebieden door verse sneeuw