fietsers op de rijbaan

De zon komt piepen en dat geldt ook voor recreatieve fietsers en wielertoeristen. Wanneer mogen zij wel en niet op de rijbaan fietsen?

Wanneer er geen fietspad is

Is er geen fietspad, dan mogen fietsers op de rijbaan fietsen. Binnen de bebouwde kom mogen ze met twee naast mekaar rijden. Hetzelfde geldt buiten de bebouwde kom, maar dan moeten ze achter elkaar rijden wanneer er achteropkomend verkeer nadert. Autobestuurders moeten buiten de bebouwde kom een minimumafstand van anderhalve meter bewaren wanneer ze fietsers voorbijsteken, binnen de bebouwde kom is dat één meter.

Wanneer er wel een fietspad is

Is er wel een fietspad, dan zijn fietsers verplicht om dat te gebruiken, tenzij dat onberijdbaar is door bijvoorbeeld werken of hevige sneeuwval. In zulke gevallen mogen ze op de rijbaan fietsen, in alle andere gevallen moeten ze het fietspad gebruiken.

En in groep?

Bestaat de groep uit minder dan 15 personen, dan is die verplicht om het fietspad te gebruiken als dat aanwezig is. Een groep van 15 tot 50 personen mag de rijbaan gebruiken, zelfs wanneer er een fietspad is, én naast elkaar rijden, op voorwaarde dat de fietsers gegroepeerd blijven. Er moet geen auto volgen of vooraan rijden. Die verplichting geldt enkel voor groepen van 51 tot 150 personen. Groepen van méér dan 50 deelnemers moeten eveneens vergezeld worden door twee wegkapiteins.

 

Lees ook

Deze nieuwe regels moeten fietsen veiliger maken

De regels voor elektrische fietsen

Hoe vervoer je een elektrische fiets op je auto?

Veelgestelde vragen over fietsostrades

Vorig artikelDoor jullie gekozen: de mooiste fietsroutes van het land!
Volgend artikelVaderdag: 17 originele uitstapjes met papa!