BourgondiëWim Kempenaers

‘Leven als een Bourgondiër’ mag je in de gelijknamige regio wel heel letterlijk nemen. Kwaliteitswijnen en een uitstekende gastronomie, gelardeerd met de sporen van een lange, rijke geschiedenis: meer moet dat niet zijn.

Auxerre, toegangspoort tot Bourgogne

De beste manier om het historisch centrum te verkennen is met de wandelroute Cadet Roussel. De plattegrond haal je af bij de toeristische dienst. De wandeling start aan de Tour de l’Horloge, een 15de-eeuwse horlogetoren die onderdeel was van de vestingwerken, gebouwd op de fundering van de oude stadsmuren. Je struint door kleine, vaak verkeersvrije, straten met middeleeuwse vakwerkhuizen. Stop aan de imposante benedictijnenabdij Saint-Germain en bewonder in de kathedraal Saint-Etienne de prachtige reeks glas-in-loodramen in rode en blauwe tinten die taferelen uit het scheppingsverhaal voorstellen.

 

Fietsen langs het Nivernais-kanaal

In de benedenstad van Auxerre stroomt de Yonne, de rivier die het gelijknamige departement van zuid naar noord doorkruist. Hier begint ook het Canal du Nivernais, waarlangs je kilometers kunt fietsen over oude jaagpaden. Vlak bij de horlogetoren kun je een tweewieler huren. Gemotoriseerd verkeer is op het grootste deel van het traject niet toegestaan, dus je geniet er ongestoord van het mooie rivierenlandschap.

 

Steppen door wijngaarden

Op een steenworp van Auxerre ligt Chablis, vermaard om zijn droge, lichte wijn met groengouden kleur. Rond het stadje ontdek je de glooiende heuvels met uitgestrekte wijngaarden offroad met een elektrische step. Je leert er de verschillende gebieden kennen: de Chablis Grand Cru, die aan de prijzige kant is, de Premier Cru, de Petit Chablis en de klassieke Chablis. Onderweg geniet je van spectaculaire uitzichten.

 

Chablis proeven: droge, frisse en fruitige wijn

Chablis proeven kan in wijnboetiek Gueguen in het centrum van het stadje. Voor een fles Grand Cru betaal je maar liefst 41 euro, maar wat een godendrank!

 

De burcht van Châteauneuf

Op een hoge rots blinkt het middeleeuwse dorpje Châteuneuf met z’n indrukwekkende kasteel. Je kuiert er door smalle straatjes langs overblijfselen van de stadswallen en oude huizen van de welgestelde Bourgondische handelaren van weleer. Bij de noordelijke poort heb je een fenomenaal uitzicht over het omringende landschap.

 

Dijon: de hertogenstad

Dijon is een mooie cultuurstad met een rijk erfgoed. Ontdek de mooiste plekjes van de binnenstad via het Parcours de la Chouette, de uilenroute. Een boekje met beschrijving van de route en een handige plattegrond is verkrijgbaar bij de toeristische dienst in de Rue des Forges. Vanuit het hertogelijk paleis pal in het centrum heb je een schitterend panorama over de stad. Naar verluidt kun je bij helder weer zelfs de Mont Blanc zien. Nog een aanrader is de zaal met de graftomben van de hertogen van Bourgondië.

 

Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin

Aan de rand van Dijon werd vorig jaar de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin geopend, een modern gebouwencomplex waarin alles draait om de Franse gastronomie. Hier bevinden zich een gastronomische school, een wijnacademie, winkels, interactieve musea, een gastronomische boekhandel, een bioscoop, bars, restaurants en een hotel. Je kunt er uiteraard ook wijn proeven. Indrukwekkend!

 

Côte de Nuits per fiets

Onder Dijon ligt de wijnstreek Côte de Nuits. Je kunt in Brochon een elektrische fiets huren en een lange tocht maken door de uitgestrekte wijngaarden langs schattige dorpjes. Afhankelijk van het seizoen zie je tussen de ranken boeren volop in actie.

Tip: hou op de terugweg halt in Gevrey-Chambertin voor een proeverij bij Philippe Rossignol, een gepassioneerde wijnboer. Je proeft meteen dat zijn rode Bourgognewijnen van uitstekende kwaliteit zijn met een heerlijk parfum. Een geweldige afsluiter!

 

Praktisch

Erheen

Vanuit Antwerpen rijd je zo’n 550 km tot in Auxerre. Chablis ligt vlakbij, naar Dijon is het nog 150 km rijden. Vul je VAB-Pechverhelping (geldig in de Benelux) aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Zo kun je altijd op ons rekenen bij autopech. Dankzij de Bip&Go badge hoef je niet aan te schuiven bij de péage.

Overnachten

Wij logeerden in Hotel Normandie in Auxerre (op loopafstand van het centrum en voorzien van een parkeergarage met oplaadpaal) en in het stijlvolle viersterrenhotel Oceania Jura in Dijon (met zwembad en jacuzzi).

Goed verzekerd

Reis het hele jaar door zorgeloos met een VAB-Reisverzekering.

Vorig artikelVAB-leden kiezen de beste elektrische fietsen!
Volgend artikelDe fietsstraat of fietszone: wat mag wel/niet?