camperFoto's: Jeroen Peeters

Trek er deze zomer zelfverzekerd opuit dankzij onze spoedcursus ‘veilig rijden met een camper’. Bekijk de video voor meer gedetailleerde info. Hier gaan we!

De hashtag #camperlife is nog net niet trending op Twitter, maar veel scheelt het niet. Nooit eerder werden er zoveel kampeerwagens verhuurd én verkocht, in coronatijden gestimuleerd door de nood aan veilig reizen in je eigen bubbel. Die populariteit impliceert dat er meer mensen dan ooit achter het stuur van een forse motorhome kruipen, vaak voor de allereerste keer. De perfecte aanleiding om een reeks rijtips op te lijsten die de overstap van een compacte personenwagen naar een klein huis op wielen gemakkelijk en veilig laat verlopen.

In onderstaande video worden de tips verder toegelicht en ontdek je nog meer praktijkvoorbeelden om de eerste reis met een kampeerwagen veilig en vlot te laten verlopen.

 

 

1. Pas op met de forse dimensies van je camper

De cockpit mag er dan wel gelijkaardig uitzien, rijden met een kampeerwagen is heel anders, omdat het voertuig hoger, langer en ook een stuk breder is. Daarom is het vooral opletten voor smalle wegen en lage bruggen, maar ook voor overhangend loof en uitstekende takken – zeker als je de camper in bruikleen hebt. Naar schade toe zijn de verhuurders immers onverbiddelijk, met een deuk in de waarborg tot gevolg.

 

 

2. Anticipeer in het verkeer

Campers zijn doorgaans niet zo vinnig als personenwagens en hebben een langere remafstand, terwijl de hoge flanken het voertuig gevoelig maken voor zijwind. Sommige modellen hebben daar een automatische stuurcorrectie voor, maar anders is het opletten geblazen bij sterke wind. Je snelheid matigen en altijd met twee handen sturen is de boodschap, zeker als je vrachtwagens passeert of over een brug rijdt.

 

 

3. Vertrouw op je buitenspiegels

Campers mogen dan wel een binnenspiegel hebben, in de praktijk dient die vooral om de kinderen in de gaten te houden. Al de rest gebeurt met de buitenspiegels: achteropkomend verkeer monitoren, manoeuvreren en achterwaarts inparkeren, maar ook nagaan of er iemand in de dode hoek zit. Parkeersensoren en een panoramische achteruitrijcamera bieden in die omstandigheden een extra houvast.

 

 

4. Kijk uit waar je de camper parkeert

Het voordeel van een mobilhome is dat je mobiel bent, het nadeel dat parkeren niet evident is. Stoppen doe je dus beter aan de stadsrand, om daar op de fiets of de benenwagen over te stappen. De meeste parkeerplaatsen zijn immers niet voorzien op grote maten, terwijl parkeergarages sowieso een no-go zijn. Gelukkig bestaan er camperparkings waar je gemakkelijk kunt parkeren en meteen kunt overnachten.

 

 

5. Rijd je camper niet vast op zachte ondergrond

Wildkamperen is verboden in België, maar dat betekent nog niet dat je op alle campings beton onder de wielen krijgt. Ondergrond die er vandaag vast uitziet, kan na een nachtje regen helemaal drassig worden. Kijk dus goed uit waar je parkeert en zorg dat tenminste de aangedreven wielen (meestal vooraan) niet in een plas of in de modder staan. Anders is het ’s ochtends gegarandeerd duwen geblazen.

Ook met je motorhome reist VAB met je mee

Is je motorhome korter dan 6,5 meter, lager dan 3 meter en weegt hij minder dan 3,5 ton, dan volstaat een gewone ‘VAB Pechverhelping auto’. Trek je daarmee buiten de Benelux, kies dan voor de optie ‘Frankrijk/Duitsland’ of ‘Europa’.
Heeft je motorhome grotere afmetingen, dan kies je sowieso voor de opties ‘Europa’ en ‘motorhome’, ongeacht je bestemming. We doen er bij pech alles aan om je kampeerwagen weer aan de praat te krijgen. Lukt dat niet, dan voorzien we een sleep tot 6,5 ton.

Vorig artikelDe fietsstraat of fietszone: wat mag wel/niet?
Volgend artikelGetest: Toyota Corolla Cross