Ierland

‘Je voeten brengen je naar waar je hart is’, zo luidt een oud Iers gezegde. En wij volgen graag, want Ierland is een land dat met z’n woeste schoonheid onder je huid kruipt. In 7 stops langs het zuidelijke deel van de Wild Atlantic Way.

1. Rock of Cashel, een iconische plek

Op de route van Dublin richting zuidwesten mag je Rock of Cashel niet missen, de ‘stad der koningen’. Midden in de velden doemt hoog op een rots een stel middeleeuwse bouwwerken op. Voor veel Ieren is dit een iconische site. Volgens de legende zou op deze plek Saint Patrick, Ierlands bekendste beschermheilige, koning Aengus hebben gedoopt.

2. Ierland in een rondje Ring of Kerry

Ring of Kerry is onbetwist één van ‘s lands meest magnifieke routes. Na het sierlijke stadje Killarney vormen met mos gelardeerde bomen een feeërieke toegangspoort tot het mooiste wat Ierland te bieden heeft. Van ruwe bergtoppen en woeste kusten tot beeldige panorama’s als Ladies View. Een rit van plaatje naar plaatje.

Tip: Trek je laarzen aan en ga op zeewierwandeling met John of zijn echtgenote Kerryann. Zij vertellen gepassioneerd over al het goede van zeewier.

3. Skellig Islands: may the force be with you

Een populaire plek, vooral sinds Skellig Michael met zijn bijenkorfvormige monnikshutten het decor vormde voor twee ‘Star Wars’-films. Naast Luke Skywalker ook de thuis van jan-van-genten en papegaaiduikers. Let wel, een uitstap naar deze eilanden is onderhevig aan de grillen van de natuur. Is het water te wild en blijven de boten in de haven, dan kun je altijd nog vanop het uiterste punt van Valentia Island – nabij Bray Head – een blik werpen op de twee ‘kokosrotsjes’.

Deze eilanden zijn de thuis van jan-van-genten en papegaaiduikers, en ooit ook van Luke Skywalker.

4. Victoriaans landhuis vol verhalen

In het statige Muckross House in Killarney fluistert de krakende parketvloer de verhalen van al wie hier ooit door de weelderige kamers flaneerde. Upstairs liet de gegoede bourgeoisie zich het leven welgevallen, downstairs werkte het personeel zich uit de naad. De belletjes die hen vertelden naar welke kamer ze moesten snellen, hangen nog tegen het plafond. “Lord Herbert wil zijn krant graag in de studeerkamer. En een koffie. En een sigaar. Snel!”

5. Kliffen van Moher, een wonder der natuur

Op winderige dagen waai je er bijna uit je broek, maar wat een indrukwekkend tafereel! De kliffen rijzen vanuit het niets meer dan honderd meter recht omhoog. Als een door de eeuwen heen opgebouwde lasagne van lichte en donkere rotslagen. Vanop de wandelweg die langs de gekartelde kuststrook loopt, hoor je uit de diepte het bulderende geluid van de oceaan omhoog rollen. Spektakel verzekerd!

6. Het maanlandschap van Burren National Park

Wie liever geen mensen tegenkomt, kan door het Burren National Park struinen. Daar snijden verschillende uitgestippelde wandelingen door het karstlandschap, waar de bodem door eeuwenlange erosie een soort openluchtmuseum van duizenden bizar vormgegeven kunstwerkjes is geworden, een fascinerend landschap.

Tip: Ierland is er ook voor lekkerbekken. In The Burren Smokehouse rookt Birgitta, een Zweedse die haar hart aan Ierland heeft verpand, samen met manlief Peter zalmen. Wat je hier proeft, is een ware smaakbom, heel anders dan wat je in de supermarkt in je winkelkar gooit.

7. Smullend door studentenstad Galway

Galway is een kleine maar gezellige en levendige studentenstad aan de westkust. Vingers en duimen aflikkend dit kleurrijke stadje verkennen kan tijdens een foodtour. Tweeënhalf uur lang ga je met een local op zwier en proef je het beste wat Galway te bieden heeft: van oesters tot bier en van sushi tot aardbeitaartjes.

TIP Uiteraard reis je niet naar Ierland zonder op trot te gaan in hoofdstad Dublin. Onze favoriete adresjes ontdek je hier.

Ierland praktisch

Rondreis Onze reis werd uitgestippeld door Galtic, de specialist voor Ierland en Schotland. Hun team stelt beleefreizen van 6 tot 16 dagen samen en regelt alle praktische zaken, van hotels tot excursies (zeewierwandeling, zalmrokerij, foodtour). Wij volgden een deel van ‘Irish Essentials’, hun kennismakingsreis met Ierland.
Documenten Ierland behoort niet tot de Schengenzone, maar een gewone identiteitskaart volstaat.
Roaming Ierland maakt wél deel uit van Europa, dus roaming is gratis.
Munteenheid Euro
Toeristische info ireland.com
VAB-Reisverzekering Vanaf € 99 per jaar kun je in heel Europa rekenen op onze hulp bij medische interventies, repatriëring of langer verblijf.

Vorig artikelMotorrijden: ken jij deze regels nog?
Volgend artikelElektrisch VAB-busje nu mét zonnepaneel