elektrische auto laden kilowattuur

Het verbruik van een gewone brandstofwagen kunnen we meestal goed inschatten. Maar hoe zit dat bij elektrische auto’s? Wanneer kun je een elektrische wagen als zuinig beschouwen en hoe ver geraak je met 1 kilowattuur?

De capaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en dat kun je vergelijken met de inhoud van een brandstoftank die wordt uitgedrukt in liter. Toch is denken in kilowattuur voor de meeste automobilisten lastig, omdat we weinig ervaring hebben met deze grootteorde. Net zoals bij klassieke auto’s zijn dezelfde factoren bepalend voor het verbruik: stroomlijn, vermogen, gewicht en uiteraard de rijstijl. Toch is er nog een belangrijk verschil met auto’s met verbrandingsmotor. Omdat een tractiebatterij erg zwaar is, zal hetzelfde model met een grotere batterijcapaciteit ook meer verbruiken door het hogere gewicht en kom je met dezelfde hoeveelheid stroom minder ver. Daarom is het belangrijk om een elektrische auto te kiezen met de batterijcapaciteit die jij nodig hebt. Een grotere batterij mag dan wel comfortabeler aanvoelen door het grotere rijbereik, de wagen is aanzienlijk duurder en zal meer verbruiken, wat het voordeel van een (te) grote batterij gedeeltelijk tenietdoet.

Liter versus kilowattuur

Maar hoe moet je een elektrische wagen dan beoordelen op het vlak van zuinigheid. We weten allemaal wel dat een auto die 5 liter verbruikt best zuinig is. Maar wanneer is een elektrische wagen zuinig? Om dat inzichtelijk te maken kun je de onderstaande tabel gebruiken. Per type wagen lees je het min of meer normale verbruik van een wagen op benzine, daarnaast het normale verbruik van een elektrische auto. Zit je er boven, dan is wagen wat aan de gulzige kant, er onder heb je een eerder zuinige wagen.

Liter per 100 km
kWh per 100 km
Kleine stadswagen
5
14
Compacte gezinswagen
7
20
Grote SUV
10
25

 

Kilometers per kilowattuur

Op basis van deze gegevens kun je ook gaan berekenen hoe ver je geraakt per kilometer. Verbruikt je traditionele wagen 5 liter per 100 kilometer, dan weet je dat je met 1 liter 20 kilometer ver geraakt. Bij elektrische auto’s kunnen we dat veel minder goed inschatten. Ook de volgende tabel maakt dat opnieuw inzichtelijk.

Km met 1 liter
Km met 1 kWh
Kleine stadswagen
20
7,14
Compacte gezinswagen
14,3
5
Grote SUV
10
4

VAB is er ook voor elektrische voertuigen

Onze wegenwachters zijn opgeleid om te werken met elektrische wagens en weten dus perfect hoe ze ermee moeten omgaan. Ook onze pechvoertuigen zijn zo uitgerust dat een takeling kan gebeuren zonder schade aan te richten aan het aandrijfmechanisme. Ook met een elektrische wagen kun je dus probleemloos aansluiten bij VAB. Wil je weten hoe wij elektrische wagens takelen? Hier lees je er alles over.

Vorig artikelOproep! Straf pechverhaal? VAB zoekt jou!
Volgend artikelEn route door de Elzas: onze tips!