Onze tips in de ElzasSofie Roth

Als ware het een kleurenwaaier gaat het landschap over van diepgroene bossen naar frisgroene wijngaarden tot mosterdgele vakwerkhuizen. Dat klinkt als de Elzas pur sang. Onze tips in de regio!

Het kleurrijke Riquewihr

Strakke rijen wijnranken leiden ons naar Riquewihr. In dit pittoreske stadje werd kwistig met de verfborstel gezwierd. Geel- en roodtinten worden speels afgewisseld met groen en blauw en onderschrijven meteen de Duitse feeling. Riquewihr werd rijk dankzij de wijnbouw. Zelfs Voltaire had hier een wijngaard. Hoge stadsmuren moesten die rijkdom beschermen. De gevels bevatten enorm veel details. De afbeelding vertelt iets over de toenmalige eigenaar. Waar een pretzel hangt, woonde een bakker. In de etalage lonken Kugelhopf, tulbandcake met amandelen en rozijnen, en bredele, traditionele koekjes die vooral tijdens de kerstperiode een populair geschenk zijn.

Tevens een bezoekje waard

Ook in Eguisheim kregen de vakwerkhuizen vrolijke kleuren. De oude straatjes van het ‘ronde dorp’ lopen in een cirkel om de middeleeuwse burcht, waarvan vandaag alleen de kapel overblijft. Eén van ‘Les Plus Beaux Villages de France’, omgeven door wijngaarden en op slechts enkele kilometers van Colmar.

 

Elzaswijnen proeven

Wijnhuis Dopff in Riquewihr vertelt een familieverhaal dat 450 jaar geleden startte, maar het was Julien, de overgrootvader van huidige eigenaar Etienne-Arnaud, die verandering in de zaak bracht. Door zijn passie voor mousserende wijn startte hij met een crémant, die ze toen nog gewoon champagne mochten noemen. Hun wijnen bevatten voornamelijk pinot blanc, riesling en gewürztraminer, maar pinot noir is de rijzende ster. De uitlopers van de Vogezen, het microklimaat en de uitzonderlijke bodemkwaliteit maken van Riquewihr en omstreken de perfecte voedingsbodem voor een frisse Crémant d’Alsace en fruitige Elzaswijn. Je kunt niet huiswaarts keren zonder te proeven!

Wijnroute

Wijnliefhebbers zetten de Route des Vins d’Alsace op hun programma. Deze mythische route is een aaneenschakeling van pittoreske dorpjes, uitzonderlijke landschappen en gerenommeerde wijnbouwers. Alle wijndomeinen, ervaringen en evenementen vind je op routedesvins.alsace.

 

 

Le Donon: de heilige berg beklimmen

Le Donon is het letterlijke én figuurlijke hoogtepunt van de Vallée de la Bruche, de regio waar de Elzas en Vogezen samensmelten. Een bosrijk gebied waar niet op een groentint meer of minder werd gekeken én het eldorado voor wie een bestemming het liefst te voet of met de fiets bedwingt. Na een klim van drie kwartier langs een mossig en rotsachtig bospaadje werpt een stenen tempel zich op. Heersend aan de top van Le Donon, op een hoogte van 1009 meter. De berg uit grijze zandsteen was een heilige plek voor zowel Kelten als Romeinen. De tempel werd pas eeuwen later door Napoleon II gebouwd. De kers op de taart. Welke energie hier ook uit de grond moge komen, het is hoe dan ook een plek om stil te worden en de blik op oneindig te richten.

Tip Parkeer je auto aan hotel-restaurant Le Velleda en waag je te voet of met de fiets aan de beklimming van de Donon. Achteraf kun je er meteen een hapje eten. Ze zijn bijzonder trots op hun vol-au-vent, die onlangs in de prijzen viel.

 

Naar de spa

Hotel-restaurant Julien heeft het allemaal. Het familiebedrijf, dat nu in handen is van de twee dochters, verwelkomt niet voor niets vooral jaarlijks terugkerende gasten. Een stijlvol hotel, een klassiek restaurant, een gezellig café met groot terras en een uitgebreide spa. Ook wie hier niet logeert, kan een dagje wellness boeken en lunchen met uitzicht op de groene Vogezen.

Mémorial Alsace-Moselle: aangrijpend museum

Waarom de Elzas soms eerder Duits dan Frans aanvoelt, hoeven we niet ver te zoeken. In slechts 74 jaar tijd, tussen 1871 en 1945, veranderde de regio maar liefst vier keer van nationaliteit. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd dit stukje Frankrijk weer bij Duitsland geannexeerd. En dat had grote gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Die geschiedenis wordt met veel symboliek en knappe scenografie uitgebeeld in het Mémorial Alsace-Moselle. De vloer van het museum gaat omhoog op de momenten in de geschiedenis waarop de bevolking hoop had. Wanneer de vloer neerwaarts loopt, was het moreel slecht. Een witte muur toont de gezichten van het verzet, een zwarte muur die van de collaborateurs. De grijze vloer tussenin symboliseert al wie niets deed en wachtte tot de oorlog voorbij was. Een bezoek waard!

Château du Haut-Koenigsbourg

Hoog op een rots waakt Château du Haut-Koenigsbourg over de belangrijke handelswegen van weleer. Via deze routes werden wijn, graan, zout en zilver vervoerd. Het 12de-eeuwse kasteel werd enkele eeuwen later herbouwd om zich te kunnen beschermen tegen artillerie. Tijdens de Dertigjarige Oorlog staken de Zweden het kasteel in brand, waarna het meer dan twee eeuwen verwaarloosd werd. Onder de Duitse keizer Willem II werd het in het begin van de 20ste eeuw volledig gerestaureerd. De meubels en wapens die je er vandaag ziet, werden toen aangekocht om je visueel terug in de tijd te katapulteren.

 

 

Nutchel

Na groot succes in de Ardennen opende Nutchel een tweede Forest Village in de bossen van de Elzas. Aan het concept werd niet gesleuteld: een microavontuur dat je noopt om terug te keren naar de essentie. Tijd met elkaar doorbrengen, loskoppelen van het dagelijkse leven en opnieuw verbinden met de natuur. Lees hier onze ervaring.

Elzas praktisch

Erheen

Vanuit Antwerpen rijd je zo’n 500 kilometer naar de Elzas. Met een Bip&Go-badje passeer je sneller langs de péage, te koop via de VAB-webshop.

Toeristische informatie

visit.alsace/nl, valleedelabruche.fr

Pech?

Wie enkel naar de buurlanden rijdt, vult zijn Pechverhelping gemakkelijk aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Wil je ook een reisverzekering, dan is er de voordeelformule ‘Pech + Reis’.

Vorig artikelHoe ver kun je elektrisch rijden met 1 kilowattuur?
Volgend artikelRijden met gps voortaan verplicht bij rijexamen