Hoe werkt de alternator

De alter-wat? Geen idee waar je garagist het over heeft? Wij krikken je technische kennis op. Zo werkt de alternator!

Wat doet de alternator?

De alternator is een fors uitgevallen dynamo die stroom opwekt voor de batterij en de verbruikers (zoals de lichten en klimaatregeling). Dat doet hij door de bewegingsenergie van de motor om te zetten in elektriciteit die deels gestockeerd wordt in de accu. Tijdens het starten, draait de motor immers nog niet, waardoor de energie om aan te slaan van ergens anders moet komen – namelijk uit de batterij die tijdens het rijden weer opgeladen wordt door de alternator.

Waar zit hij?

Aan de voorkant van de motor, waar de riemen zitten. Op die manier kan de alternator gemakkelijk met de krukas verbonden worden, opdat beide onderdelen samen kunnen draaien. De verbinding wordt gelegd door een zogenaamde multiriem, die vaak nog een andere taak heeft, zoals de waterpomp aandrijven. Vlak langs de multiriem zit de distributieriem (of -ketting), die we in een volgende aflevering bespreken.

Hoe verslijt hij?

Hoewel de alternator maar een kokosnoot groot is, zit hij tjokvol onderdelen. Bovendien creëert een dynamo veel hitte, wat tijdens de wintermaanden voor forse temperatuurschommelingen zorgt. Naast de poelie aan de buitenkant zit er vanbinnen ook een rotor die eveneens slijtagegevoelig is. En toch valt er niet zomaar een kilometergetal of levensduur op het kleinood te plakken, gezien dat van (auto)merk tot (alternator)merk verschilt.

Hoeveel kost een nieuwe?

Bij problemen is het in de eerste plaats zaak om na te gaan of het wel degelijk de alternator is die moeilijk doet. Blijft het lampje van de batterij na het starten branden, dan kunnen er namelijk verschillende oorzaken zijn. Voor hetzelfde geld (of eerder: voor beduidend minder) slipt de riem die de alternator aandrijft. Maar als het toch de dynamo is, reken dan op een bedrag van om en bij de vijfhonderd euro, inclusief installatie voor een nieuw exemplaar.

Leestip

Wil je de werking van nog meer auto-onderdelen ontdekken? Lees dan meer over de distributieriem, katalysator, schokdempers, thermostaat, bougies, batterij, turbo, remmen en koppeling.

Met dank aan howacarworks.com.

Vorig artikel7 uitstapjes aan de Costa del Sol
Volgend artikel48u in Porto