Uitzicht op de Louis I-brug en de stad Porto in Portugal

Dag 1 in Porto

10u

Wie Porto zegt, zegt Douro. De prachtige rivier deelt de stad in twee: Ribeira, de oude stad, en Vila Nova de Gaia, waar alle porthuizen gelegen zijn. De geknipte manier om je trip in Porto te starten, is dan ook een boottocht op de Douro. Met een glaasje bubbels in de hand vaar je onder de immense bruggen. Het uitzicht op de kleurrijke huisjes krijg je er gratis bij. Genieten!

€ 200/uur voor 10 personen – www.dourocharter.com

13u

Steek de indrukwekkende Luís I-brug over en laat je charmeren door het hoge postkaartgehalte van Porto. Lunchen kan in DeCastro Gaia, een modern restaurant voor fijnproevers. Bacalhao, zwarte pens met appeltjes en smeuïge chocoladecake passeren er de revue. De hemel voor foodies! Vlij je nadien neer op het dakterras met panoramisch uitzicht en een glaasje porto.

Av. de Diogo Leite 162, Vila Nova de Gaia

15u

Verlaat Porto niet zonder het gelijknamige drankje te proeven in een porthuis. Laat je bijvoorbeeld rondleiden in het toonaangevende Ramos Pinto en kom er alles te weten over de zeemzoete heerlijkheid. De druiven voor de portwijn groeien in de Dourovallei, maar de rijping gebeurt nog steeds in de stad.

17u

Ribeira is de uitgelezen plek voor een aperitief. Met uitzicht op de rivier in de avondzon struin je langs de tientallen terrasjes.

20u

Matosinhos ligt dan wel twintig kilometer buiten Porto, maar is dé buurt voor de beste vis. Er zijn maar liefst driehonderd restaurants die uitsluitende dagverse vis serveren. Het restaurant Os Lusíadas is een klassieker waar je tafelt tussen grote Portugese families. Neem er zeker de zeevruchtenschotel als voorgerecht en ontdek hoe lekker percebes (eendenmosselen) zijn. Ook heerlijk is de zeebaars in zoutkorst die aan tafel wordt geserveerd.

Rua de Tomaz Ribeiro 257, Matosinhos – www.restaurantelusiadas.com   

22u

Dat Porto dag en nacht leeft, ontdek je zelf in de Rua Galeria de Paris. Goed voor tal van kleine cafeetjes waar jong en oud op stap gaat tot zonsopgang. Hier meng je met locals, gezellig kletsend op straat.

Dag 2 in Porto

10u

Wist je dat de mooiste boekenwinkel in Porto ligt? Dat merk je al gauw aan de lange wachtrij bij Lello bookshop. Lello kun je samenvatten in drie getallen: 2 broers die hem 110 jaar geleden samen oprichtten en waar je nu kiest uit maar liefst 100.000 boeken. Leuk weetje: de auteur van Harry Potter kwam hier schrijven toen ze in Portugal woonde. Van een inspirerende plek gesproken…

13u

Rui Paula is zowat de Jamie Oliver van Portugal. Zijn restaurant in het oude centrum heet DOP, ‘degustar osar Porto’. Rui deed recent mee als jury in het tv-programma ‘MasterChef’, maar verdiende zijn strepen al eerder in de culinaire wereld. Je tafelt er op hoogstaand niveau voor slechts twintig euro voor een driegangenlunch.

Largo São Domingos 18 – www.doprestaurante.pt/

14u30

Rua das Flores en Rua Formosa zijn gezellige straatjes als je van terrasjes, kleine boetieks en lokale specialiteiten houdt. Vier fijne adressen in Rua das Flores: À Parte (lunch), Cantina 32 (hip tafelen), 43 Branco (conceptstore) en Paladar (tapas). Wil je een kleurrijk blik sardines meenemen voor het thuisfront, dan moet je in A Pérola do Bolhão zijn in de Rua Formosa. Rustpauze? Ga naar Café Majestic, een prachtig belle-époquecafé.

Rua Santa Catarina 112 – www.cafemajestic.com

16u

Voor een culturele namiddag trek je naar Serralves, het Museum voor Moderne Kunst. Je wandelt er nadien ook heerlijk door het uitgestrekte park eromheen.

19u

Voor een lekker diner bij zonsondergang, moet je naar Casa de Chá da Boa Nova, vlak bij Matosinhos en ook van Rui Paula. Een uniek restaurant met adembenemend uitzicht op de oceaan.

Rua da Boa Nova, Leça de Palmeira – www.ruipaula.com

Tip

Heb je de smaak van Portugal te pakken? Lees dan ook onze top 6 in en om Lissabon en wat te bezoeken in Portugal op 72 uur.

Praktisch

Erheen Vanuit Brussel vlieg je rechtstreeks naar Porto met o.a. Vueling, Ryanair en Brussels Airlines.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel da Musica. www.hoteldamusica.com
Beste reisperiode Van april tot oktober. De zomermaanden kunnen erg warm zijn.
Goed verzekerd Ga zorgeloos op citytrip met een VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.visitportugal.com

Vorig artikelHoe werkt de alternator?
Volgend artikelSt. Patrick’s Day in Dublin