Hoe werkt de turbo

Een turbo maakt je motor krachtiger. Maar hoe doet ie dat juist? VAB-Magazine legt het uit!

Wat doet de turbo?

Er zijn verschillende manieren om een motor krachtiger te maken. De meest voor de hand liggende is de longinhoud vergroten, door het motorblok fysiek groter (maar tegelijk zwaarder) te maken. Kan dat niet omwille van milieu- of andere beperkingen, dan is de turbo een prima alternatief. Die hergebruikt de uitlaatgassen om meer lucht in het blok te persen en zo het vermogen te verhogen bij een gelijke of zelfs kleinere cilinderinhoud.

Waar zit hij?

Meestal zit de turbo waar de uitlaat aan de motor ontsnapt. De afgetapte uitlaatgassen worden eerst gecomprimeerd en gekoeld alvorens ze weer in het motorblok gepompt worden. Betreft het een grote turbo, dan springt het gevaarte meestal direct in het oog. Kleinere modellen, die vlotter opspoelen om al vanaf lage toeren extra trekkracht te genereren, zijn soms moeilijker te spotten in een volgepakt motorcompartiment.

Hoe verslijt hij?

De turbo is een mechanisch onderdeel dat de uitlaatgassen via een turbinehuis naar binnen zuigt. Het turbinewiel zorgt ervoor dat die gassen samengeperst worden, omdat dichtere lucht in een krachtigere ontploffing resulteert. Geef je voortdurend plankgas, dan moet de turbo altijd op volle toeren draaien. Gun je hem daarna ook niet de tijd om weer af te koelen, dan durft hij al eens sneller te slijten dan verwacht – al valt daar eigenlijk geen kilometrage op te plakken.

Hoeveel kost een nieuwe?

Dat de meeste motortypes vandaag één of meerdere turbo’s hebben, heeft de prijs van de aanjager niet gedemocratiseerd. Reken daarom op minstens 1000 euro om een nieuwe te laten installeren, en bijgevolg nog meer als je wagen er twee (of in het geval van de nieuwste diesels van BMW: drie of vier) heeft. Gelukkig valt zo’n turbocompressor – net als een startmotor of een alternator – te reviseren, wat de kosten aanzienlijk kan drukken.

Leestip

Wil je de werking van nog meer auto-onderdelen ontdekken? Lees dan meer over de distributieriem, katalysator, schokdempers, alternator, thermostaat, bougies, batterij,  remmen en koppeling.

Met dank aan howacarworks.com.

Previous article5 keer op ontdekking in Zwitsers Ticino
Next articleGetest: Hyundai i30