Hoe werkt de thermostaat

In algemene termen is het ‘een onderdeel van het verwarmingssysteem voor het behouden van een constante temperatuur’, maar in een autocontext is dat net omgekeerd.

Wat doet de thermostaat?

Onder de motorkap moet de thermostaat ervoor zorgen dat de mate van koeling aangepast wordt aan de bedrijfstemperatuur van de motor. Daarvoor werkt hij samen met de radiator en ventilator.

Waar zit het?

Een thermostaat is niet meer dan een klep die zich in het koelcircuit bevindt, het liefst aan de voorkant van de motor om zo dicht mogelijk bij de radiator te zitten. Lopen de motortemperaturen op, dan opent de klep om koelvloeistofcirculatie via de radiator mogelijk te maken. Die laatste zit vlak achter de voorbumper en verdeelt zijn lamellen over een zo groot mogelijk oppervlak om een dito luchtstroom en -koeling mogelijk te maken. Als dat niet volstaat, dan helpt de ventilator mee.

Hoe verslijt het?

De thermostaat is een mechanisch onderdeel, al hoort er meestal een elektronische temperatuursensor bij. Slijtage is dus inherent aan het ontwerp, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het onderdeel snel de geest zal geven. Gebeurt dat toch, dan blijft de klep meestal openstaan waardoor de motor overkoelt en zijn bedrijfstemperatuur niet meer haalt. Dat merk je aan de temperatuurmeter van de koelvloeistof, die dan onder de 90 graden blijft.

Hoeveel kost het?

De thermostaat, de temperatuursensor, de radiator met koelvloeistof en de ventilator; het zijn allemaal schakels in het koelcircuit die perfect moeten samenwerken om een correcte bedrijfstemperatuur te garanderen. Koelings- of overhittingsproblemen kunnen bijgevolg verschillende oorzaken hebben. Maar als de thermostaat effectief kop van jut is, dan zou de herstelling niet veel meer dan 200 euro mogen kosten, tenzij er natuurlijk meer loos is.

Leestip

Wil je de werking van nog meer auto-onderdelen ontdekken? Lees dan meer over de distributieriem, katalysator, schokdempers, alternator, bougies, batterij, turbo, remmen en koppeling.

Met dank aan howacarworks.com.

Vorig artikel10 indrukwekkende bestemmingen voor een treinreis
Volgend artikelBelgen worden massaal geflitst in Frankrijk