Hoe werken de bougies

Je hebt wellicht al eens van bougies gehoord of ze zelfs moeten laten vervangen. Maar wat doen die bougies eigenlijk?

Wat doen de bougies?

In één woord: vonken. In de volksmond is een bougie immers iets om vuur mee te maken. Onder de motorkap is dat evenwel geen vlam, maar een vonk die er op het juiste moment voor zorgt dat het benzine-luchtmengsel ontbrandt om een gecontroleerde ontploffing in de cilinder te creëren. Die ontploffing zet de arbeidsslag in werking, om de motor rond te laten draaien. Kortom: zonder bougies geen ontsteking, en zonder ontsteking geen (correct) draaiende motor.

Waar zitten ze?

Elke cilinder heeft op zijn minst één bougie, aangezien er in elke cilinder een ontbranding moet plaatsvinden. Daarom wordt een bougie zo gemonteerd dat ze deels aan de buitenkant van het motorblok zit (om er gemakkelijk aan te kunnen) en deels vanbinnen (waar ze haar vonk moet afgeven). Tegenwoordig zit elke bougie trouwens verstopt onder een bobijn die wel 20.000 volt genereert om de nodige vonk te creëren.

Hoe verslijten ze?

Zonder in herhaling te willen vallen: door te vonken. Vooruitgang in de bougietechnologie heeft er de laatste paar decennia voor gezorgd dat ze niet meer om de 30.000 kilometer vervangen moeten worden (zoals vroeger het geval was), maar vaak pas na 100.000 kilometer. Het onderhoudsplan van je wagen geeft aan wanneer precies, al doet je garagist er goed aan om ze eerder na te kijken. Slechte bougies kunnen immers voor tal van euvels zorgen.

 Hoeveel kosten nieuwe?

Als je wagen niet meteen aanspringt, onregelmatig draait of meer verbruikt dan normaal, dan kunnen versleten bougies de oorzaak zijn. Gelukkig kosten ze niet de wereld om te vervangen: reken op een gemiddelde onderdelenprijs van 10 euro per stuk, exclusief montage. Bij grotere of speciale motoren zijn het er al eens zes of acht, soms zelfs van een bijzonder type, waardoor de prijs oploopt. Maar dat zijn peanuts vergeleken met de schade die defecte bougies kunnen aanrichten.

Leestip

Wil je de werking van nog meer auto-onderdelen ontdekken? Lees dan meer over de distributieriem, katalysator, schokdempers, alternator, thermostaatbatterij, turbo, remmen en koppeling.

Met dank aan howacarworks.com.

Vorig artikelAvontuurlijke vakantie op Madeira
Volgend artikelGetest: Ford Fiesta