Voerstreek© Karl Bruninx

Glooiende landschappen, check. Sprookjesbossen, check. Charmante vakwerkhuizen, check. Elegante wijnranken, check. Fantastische vergezichten, check! Tijd om de Voerstreek te ontdekken, het stukje Vlaanderen ten oosten van de Maas, geprangd tussen Maastricht, Aken en Luik.

De Bronnenwandeling, intro tot de Voerstreek

Ooit uitgeroepen tot ’s lands mooiste tracé en de ideale intro. Want de Voerstreek slaagt er sinds jaar en dag in om onder de radar van bouwpromotoren te blijven, waardoor je hier alleen maar boterbloempjes, ondiepe kabbelbeekjes en weilanden met meidoornhagen treft. Een plaatje van begin tot eind. Glibberige paden en holle wandelpaden wisselen elkaar af, waardoor je nu eens door een open landschap struint, met koeien die grazen tussen de appelbomen, om meteen daarna omarmd te worden door weelderig groen. Van brede wandelautostrades tot schoudersmalle doorsteekjes. Het officiële startpunt van de Bronnenwandeling (8,5 km) bevindt zich aan de kerk in Sint-Martens-Voeren, maar je kunt uiteraard overal inpikken.
(Knooppunten: 54-67-66-65-64-63-62-60-55-47-91-48)

 

De leukste stops op je wandelroute

  1. Bie Jetteke werd gesticht in 1925 door Guillaume, de papa van Jetteke. Jarenlang verkocht Jetteke van achter haar toonbank eieren, keelpastilles en ‘Voerdrupkes’. Drie jaar geleden, op haar 86ste, stierf de aimabele winkelvrouw en sindsdien bemannen buurtbewoners de stek. Kwestie van Jettekes levenswerk verder te zetten om in 2025, wanneer het winkeltje honderd kaarsjes uitblaast, samen met haar nazaten te klinken op Jetteke. (Veurs 29, 3790 Voeren)
  2. ‘It’s never too cold for ice cream’ weet ’t Bakhuis. Hier resideren de koeien op honderd meter, op vijftig meter worden ze gemolken en al die melk leidt tot imposante ijscoupes, stapels pannenkoeken en huisgemaakte yoghurt. Goed voor 8 smaken per dag. Zowat de helft van de ingrediënten is trouwens van eigen kweek of familieteelt. Musti, de pannenkoekenkat, is rond een uur of vijf steevast present op de dorpel om de restjes op te smullen.
  3. Met nog geen 300 inwoners is Sint-Pieters-Voeren het kleinste Voerdorp en vooral bekend dankzij die Commanderie die zich glorieus uitstrekt en het hele panorama domineert. Al in het gezegende 1770 werd hier forel besteld. Dit is dan ook de oudste viskwekerij van België. De grote ster is de bron van de Voer die een constante 11° en helder, zuiver bronwater voor de zalm- en rivierforellen garandeert. Voeg daarbij biovoeding en liefde voor het vak en je krijgt een trage, ambachtelijke aanpak. Net zoals vroeger. Naast viskwekerij is de Commanderie ook een brasserie en winkel en op het terras aan het water waan je je God in de Voerstreek.
  4. Achter die Commanderie houdt Stroopstokerij Wiertz zich schuil. Alweer culinair erfgoed, of een historisch erf dat je vandaag enkel nog in films ziet. Hier dikt het sap urenlang in, wat leidt tot een zoete fruitgeur. Een mix van appelen en peren die pruttelt in een ketel uit de jaren veertig, bereid op grootouders wijze. Er komen geen suikerbieten, suikers, bewaarmiddelen, smaakstoffen of andere brol aan te pas. Eugène Wiertz leerde de stiel van zijn vader en gaat resoluut voor puur natuur.

 

Logeertip: Buitengewoon Veurs

Ooit was dit een oude stal, Herman en Bea maakten er een authentieke logeerstek van die streekarchitectuur mixt met eigentijdse elementen. En zo contrasteert dat imposante gebinte van weleer met stalen ramen en kijk je constant je ogen uit. Of je je nu op een van de terrassen installeert, wat leest aan het raam of doucht met uitzicht op de eenzame weides voor je, je krijgt voortdurend mooie doorzichtjes geserveerd. Een idylle binnenin de idylle. En de Bronnenwandeling passeert pal voor de deur!

 

Lees ook

De 10 musts van Limburg

Onze tips in het Land Van Herve

Wild spotten in België

Vorig artikelHoe moet je elkaar kruisen op een kruispunt?
Volgend artikelDoe jij mee met de autoloze zondag?