Tips voor uitstapjes in LimburgToerisme Limburg

Nu we elke vierkante centimeter in onze eigen buurt al grondig verkenden, is het tijd om onze horizon te verruimen. En dat kan ook zonder vliegtuig. In eigen land vind je tal van plekken die verrassen en imponeren. Daarom brengen we gedurende twee weken onze top 66 om die staycation boeiend te houden. Dit mag je niet missen in Limburg!

1. 1. Je ogen uitkijken in La Biomista

Tips voor uitstapjes in Limburg
Toerisme Limburg

Genk

La Biomista is het wonderlab van kunstenaar Koen Vanmechelen. Een permanent, evoluerend kunstwerk dat focust op de mix van het leven. Het domein telt 24 hectare, drie grote dierencompartimenten, drie vijvers en een kilometerlang wandelpad dat je in stijl laat slingeren en bewijst hoe goed beton en wildgroei matchen. Naast de wereldberoemde kippensoorten spot je ook lama’s, emoes, dromedarissen, struisvogels, alpaca’s en nandoes.

2. 2. Terug naar het mijnverleden in C-Mine

Tips voor uitstapjes in Limburg

Genk

Toen de Steenkoolmijn van Winterslag in 1988 zijn deuren sloot, leek de site ten dode opgeschreven. Maar op de fundamenten van de mijn verrees C-mine. Vandaag een bruisende hub die herinnert aan het verleden én een plek waar je tentoonstellingen of films meepikt, ronddoolt in het stalen, kunstzinnige labyrint van Gijs Van Vaerenbergh en je waagt aan wat virtual reality. De C-mine expeditie stuurt je virtueel de mijnen in en bezorgt je gegarandeerd kippenvel. Vlakbij wacht het Nationaal Park Hoge Kempen. Het enige nationale park van ons land, 5700 hectare bos en heide en 200 km bewegwijzerde wandelpaden. Een gevarieerd landschap dat zowel duinen en een paarse heidezee omvat.

3. 3. Fietsen door het water of tussen de bomen

Tips voor uitstapjes in Limburg
Toerisme Limburg

Bokrijk en Hechtel-Eksel

In Bokrijk kun je 200 meter lang dwars door een vijver fietsen. Omringd door water dus, op ooghoogte zelfs. Liever wat hoger en droger? Fiets dan door de bomen op een iconische fietsbrug, geïnstalleerd tussen de boomkruinen. De fietsbrug is een dubbele cirkel met 100 meter doorsnede en 700 meter lang. Fietsen met al je zintuigen!

4. 4. Stil worden in bijzondere kapellen

Tips voor uitstapjes in Limburg
Anne Mieke Defour

Borgloon/Sint-Truiden

Limburg grossiert in bijzondere kapellen. Het doorkijkkerkje ‘Reading between the Lines’ is 10 meter hoog, weegt 30 ton, telt 100 op elkaar gestapelde staalplaatlagen en oogt als een Loons kerkje. De zwevende kapel ‘Helsheaven’ is dan weer een werk van Haspengouws kunstenaar Frits Jeuris en volledig van kersenhout gemaakt. Tientallen gekapte fruitbomen uit de omgeving schonken de kunstenaar zijn werkmateriaal.

5. 5. Op de koffie bij de Oude Belgen

Tips voor uitstapjes in Limburg
Toerisme Limburg

Tongeren

Waarom neanderthalers geen kou leden, hoe ze dieren met hun speren wisten te villen en daarna een wigwam van dierenhuiden optrokken, dat kom je allemaal te weten in het Gallo-Romeins Museum. Goed voor een boeiende tocht door de geschiedenis. Van de prehistorie tot het einde van de Romeinse Tijd en al wat ertussen ligt. En dankzij een koptelefoon voor kinderhoofdjes blijft ook al wat kleiner is dan anderhalve meter geboeid.

6. 6. Fluistervaren op de Oude Maas

Tips voor uitstapjes in Limburg
Kristien Wintmolders

Dilsen-Stokkem

De Maas drukt al eeuwenlang haar stevige stempel op het Maasland en samen met 3000 hectare grote en kleine waterplassen – het resultaat van jarenlange grintontginning – vormt ze het ideale decor voor al wie van natuur en water houdt. Met de Maaslandse fluisterbootjes, de elektrische versie van een motorboot, vaar je geruisloos over het water van de Oude Maasarmen. Je ontdekt er watervogels zonder ze te storen en kunt hier en daar aanleggen om even de natuur in te trekken.

7. 7. Reizen naar Japan

Tips voor uitstapjes in Limburg

Hasselt

Deze immense zentuin is de grootste Japanse tuin van Europa. Nu eens bloeien de kerselaars, dan weer bedekken lelies de vijver. De hongerige kois maken altijd indruk. Net als de Japanse wafels met zoete bonenvulling.

8. 8. Snorren met de Vespa

Tips voor uitstapjes in Limburg
Karl Bruninx

Genk

Ontdek het Italiaanse hart van Genk met de Vespa, of cruisen door de cités. Telkens een dorp in het dorp, compleet met een eigen kerk, eigen winkels en tal van slingerende lanen.

9. 9. Kopje onder in de Maasplassen

Tips voor uitstapjes in Limburg

Kinrooi

De Maasplassen, meer dan 3000 hectare groot, schurken tegen de Nederlandse grens aan en zijn de thuis van watersporters. Je huurt er zeilboten, motorboten, sloepen, waterfietsen, kano’s, sup’s en zelfs materiaal om vlotten te bouwen.

10. 10. Voeten soigneren op het blotevoetenpad

Tips voor uitstapjes in Limburg

 

Zutendaal

Het twee kilometer lange blotevoetenpad van Lieteberg kriebelt, prikt en verrast. Je balanceert op houten balken, voelt zachte boomsnippers en zacht mos, waadt door koel water, weerstaat zuigende modder en trotseert een bolle keienwemeling.

Win een cadeaubon van A.S.Adventure!

Op vakantie in eigen land of ver weg? Met een cadeaubon van A.S.Adventure kun je veel. Haal een paar comfortabele slippers in huis en je bent helemaal klaar voor een trip naar Bahamaasmechelen!

Vorig artikelDe 10 musts van Antwerpen
Volgend artikelDe 10 musts van Vlaams-Brabant & Brussel