Week van de Mobiliteit: autovrije zondag © Shutterstock

Nu zondag, 17 september, organiseren liefst 48 gemeenten een autoloze zondag. Dat zijn er 5 meer dan vorig jaar. Die zondag moet het hoogtepunt worden van de jaarlijkse Week van de Mobiliteit, dit jaar van 16 tot en met 24 september.

Straten en pleinen voor één dag autovrij maken: dat is het opzet van de autoloze zondag. Zo krijgt iedereen de kans om eender waar te fietsen, wandelen, lopen, skaten,… Voor veel verenigingen is het dé dag om naar buiten te komen. Meevaller: het wordt stralend weer! Bovendien is die dag hét moment om verschillende vormen van duurzame mobiliteit te testen. E-bikes, e-steps, duurzame mobiliteit en het openbaar vervoer: waarom probeer je het niet eens?

Autoloze zondag in deze gemeenten

Deze gemeenten organiseren nu zondag een autoloze zondag: Aalst, Aarschot, Antwerpen, Asse, Beveren, Bilzen, Brugge, Deinze, Denderleeuw, De Pinte, Essen, Gaasbeek, Gent, Haacht, Heist-op-den-Berg, Ieper, Kluisbergen, Kortenberg, Kortrijk, Lier, Lommel, Mechelen, Meise, Melle, Ninove, Oostende, Putte, Riemst, Roeselare, Sint-Niklaas, Torhout, Turnhout, Veurne, Vilvoorde, Walem, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Zelzate en Zottegem.

Herentals, Hasselt, Leuven en Zwevegem organiseerden eerder al hun autoloze zondag, in Ranst vindt deze plaats op 24 september en in Poperinge en Oostkamp op 1 oktober. Staat jouw gemeente er nog niet tussen? Via mobiel21.be kan je zelf een aanvraag doen.

De langste fietsketting

Naast de autoloze zondag zijn er nog een pak initiatieven die de Week van de Mobiliteit kleur geven. Zo is er nu zondag de ‘langste fietsketting ooit’. Aan het kanaal Charleroi-Brussel van Tubeke in Wallonië, over Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw in Vlaanderen tot in Brussel blazen fietsers present voor een grootse fietshappening langsheen een feestelijk fietsparcours. Vrijdag 22 september is er dan de nationale ‘Strapdag’, dit jaar helemaal in het teken van het klimaat. Zowat elke school in ons land stimuleert op die dag alle ouders, grootouders, leerlingen, meesters en juffen om met een duurzaam vervoersmiddel naar school te komen. Die vrijdag is het wereldwijd trouwens World Car Free Day. Hierbij worden mensen gestimuleerd om de auto zo weinig mogelijk te gebruiken.

Meer info op Week van de Mobiliteit

Lees ook

Zo zag autoloze zondag er doorheen de jaren uit

Vorig artikelDe Voerstreek, pure perfectie
Volgend artikelDoe de verkeerstest!