Land van HerveKris Vlegels

Net over de taalgrens wacht het Land van Herve om ontdekt te worden. VAB-Magazine zocht alvast de 5 leukste tips!

1. Origineel slapen in een wagon

De trein is altijd een beetje reizen. In het Land van Herve kun je dat heel letterlijk nemen. In een oude militaire hospitaaltrein slaap je op de originele stapelbedden. De postwagen ernaast werd omgetoverd tot ontspanningsruimte. En de keuken, die vind je in een stenen huisje naast de wagon.

Treinwagon in Homburg, via www.belvilla.be (huiscode BE-4852-12)

2. In de cisterciënzerabdij Val-Dieu in Aubel

Hier ontdek je op eigen houtje de basiliek en de tuin om nadien te genieten van het lokaal gebrouwen bier. Mits reservering kun je ook het klooster en de brouwerij bezoeken, met een degustatie als lekkere afsluiter. Leuk om weten: de brouwmeester is een vrouw, en er loopt jaarlijks één miljoen liter bier uit de vaten.

Val-Dieu 227, Aubel, www.val-dieu.net

3. Smultip: ambachtelijke stroop

Al twaalf generaties lang maakt Siroperie Artisanale d’Aubel ambachtelijke stroop, en de volgende generatie staat al klaar om het over te nemen. Je koopt hier fruitige stroop, appelsap en confituur. Wil je weleens weten hoe dit heerlijke goedje wordt gemaakt? Reserveer dan snel je rondleiding, op zaterdag om 11u voor individuele bezoekers. Wist je dat je voor één kilo stroop zo’n acht kilo fruit nodig hebt, én dat stroop, net als een goede wijn, beter wordt met de jaren?

 Rue Saint-Antoine 16, Aubel, www.sirop.be

4. Fiets of wandel langs de oude spoorweg

Ligne 38 is een oude spoorlijn waarlangs je nu kunt wandelen en fietsen. De hoogteverschillen zijn beperkt, dus ideaal voor kinderen. De weg gaat over zo’n 40 kilometer van Plombières naar Chênée, maar je kunt uiteraard ook een stukje doen. Doe je liever meer kilometers? Dat kan! Ligne 38 sluit aan op de bekende RAVeL-wegen. Dat zijn uren fietsplezier, helemaal tot in Duitsland.

Toeristische dienst van Aubel, Place Nicolaï 1, www.aubel.be

5. Het drielandenpunt

In Gemmenich huppel je in drie sprongen van België naar Nederland en Duistland. De uitkijktoren van 50 meter hoog geeft je een prachtig uitzicht over het Land van Herve. Daarvoor moet je wel eerst 224 treden stijgen, of simpelweg de lift omhoog nemen. Weer beneden is er een speeltuin waar de kinderen zorgeloos kunnen ravotten.

Drielandenpunt 99, Gemmenich

Vorig artikelGetest: Toyota Prius Plug-in Hybride
Volgend artikel7 authentieke tips in Sint-Omaars