ijzervallei westhoekKarl Bruninx

In de verste uithoek van de Westhoek, omarmd door de Noordzee en Frankrijk, vind je de IJzervallei. Dit uitgestrekte gebied is doorspekt met authentieke postkaartdorpen, eindeloze panorama’s en een IJzer die zich sinds mensenheugenis een weg baant door die landelijke eenvoud. En je hoeft niet op oorlogspelgrimage te gaan om van deze vallei te genieten. Onze 10 tips!

1. Cruisen met De Boot

Boek een van de zonneboten en ga op verkenning met een elektrische sloep. Voor een uurtje of dagenlang. Fietsen kunnen mee en wie het helemaal spannend wil maken, overnacht voor een spotprijsje op een houten vlonder in Merkem-Brousse. Een vaarbewijs heb je trouwens niet nodig.

2. Goed gelogeerd

Het Klaverhof in Haringe is een ruim bemeten vakantiewoning voor 18, goed voor 7 kamers en evenveel badkamers. De Franse grens ligt 2 akkers verder. Je logeert in een schuur die met zoveel oog voor detail werd heropgebouwd dat ‘schuur’ als een scheldwoord klinkt. De hele constructie werd ontmanteld en teruggebracht naar zijn imposante, eeuwenoude skelet om daarna te herrijzen. Ambachtslui gingen aan de slag met wat al generaties lang rondslingerde op het erf, aangevuld met tijdloze, authentieke kwaliteitsmaterialen. Een ingewikkelde puzzel, het hele proces nam dan ook 3 jaar in beslag, maar vandaag kom je thuis in een knusse cocon die in een woonmagazine thuishoort.

 

3. Wandelplezier

De Dode IJzerwandelroute, 7 km lang, passeert bijna voor de deur van het Klaverhof en trakteert je op een estafette van charmante veldwegels, weides afgezoomd met meidoornhagen en kabbelende waterlopen. Van de Dode IJzer over de springlevende IJzer, langs de Zwijnbeek en de Heidebeek. Slenteren van kerk naar kerk en onderweg bunkers en kapelletjes passeren.

4. Verzamelen onder de kerktoren

Men neme het afdak van een dorpsschooltje, of dat stukje speelkoer waarop de kinderen beschut spelen, en twee enthousiaste schoonzussen en voilà, je eindigt met Tofdak. Een fijne plek onder de kerktoren waar een huiselijke sfeer hangt en je een artisanaal hapje en een lokaal drankje scoort terwijl je kroost rondzwerft. Meer moet dat niet zijn.

 

5. Culinaire verwennerij

Een chef die tovert met seizoeningrediënten, een tuinterras met zicht op een imposante beuk van 200 jaar oud en een quicklunch waarbij je voor geen geld heerlijk eet. Alles zit goed in het Notarishuys. Alleen jammer dat je, eens geïnstalleerd, allang geen zin meer hebt om snel terug buiten te staan. Een plek waar je geniet in stijl.

6. Dorpscafé met huisgemaakte Picon

Huisgemaakte picon, Hommelbier, Sint-Bernardus. Een kruisbeeld én een discobal. ’t Geheim Spoor, al eeuwenlang hét dorpscafé, heeft alles om je lang bezig te houden, maar Sandra is zo’n fan van haar regio dat ze je gewapend met info op ontdekking stuurt. Met de fiets, de motor of te voet. Vlakbij wacht de fiets- en wandelbrug die je met het nodige gepuf de IJzer laat kruisen.

 

7. Schelle van de zeuge

Pal naast de Stavelebrug en de IJzer blinkt ’t Hof van Commerce waar vriend en vijand zich tegoed doen aan het Breughelbuffet. Van minister tot motard. Alles wordt in huis bereid en in de authentieke beenhouwerij bedien je je à volonté terwijl de picon van het huis en Iris, de tofste en luidste cafébazin van het land, voor de nodige ambiance zorgen. Het interieur is al net zo indrukwekkend.

8. Erfgoedkoekjes

Geluk is een wafel. En de wafels en koekjes van Jules Destrooper behoren tot ons culinaire erfgoed. Sterker zelfs, sinds 1886 evolueerde alleen de verpakking. Die werd immers luchtdicht, zodat dat zoets 12 maanden vers blijft. De hofleverancier tovert nog steeds met hoeveboter, scharreleieren, bloem en suiker, baseert zich daarbij op de geheime familierecepten en er komen geen kleur- of bewaarstoffen aan te pas. In het bezoekerscentrum kom je er alles over te weten, daarna kun je losgaan in de shop.

 

9. Lokaal lekkers

Goeste in Poperinge is een eethuis met alleen maar lokale ingrediënten. Pastis uit de Ardennen, zelfgemaakte cola, Belgische tonic en dan zwijgen we nog over de noordzeevis, het vlees van de plaatselijke hoeveslagers en de lokaal geteelde groenten. Geen itempjes die de kaart trendy opvrolijken, dit is de kaart. Dit verhaal begon jaren geleden al, toen de ouders van de patron hun eigen ambachtelijke ijs maakten: l’Heritage. Een puur product van verse hoevemelk, zonder aroma’s of extracten. Ondertussen telt de Goeste-familie twee ijssalons, een eigen ijsatelier, een streekproductenwinkel, een eethuis én een lokaal streekproductenplatform.

10. Authentiek shoppen

Bij Upstream Studio sla je artisanale zepen in. Met essentiële oliën en zonder kleurstoffen. En in de zalige tuin met Provence-allures geniet je ’s zomers van een drankje. Bij Stefan’s Pottery leer je in een wondermooi decor, met zicht op de velden, pottendraaien of koop je wat huisgedraaide keramiek.

Vorig artikelFlandria Majestic, toen comfort nog niet belangrijk was
Volgend artikelEen weekendje in Amsterdam