Steenarenden spotten in TirolTine Hemeryck
Zirbenweg

Weinig vogels spreken zo tot de verbeelding als de golden eagle, de imposante roofvogel met zijn gouden veren. Eén van de beste plekken om steenarenden te spotten is het Oostenrijkse Tirol, want hier leeft de grootste populatie van de Alpen. Vergeet je verrekijker niet!

De Golden Eagle Walk in de Karwendel

Eén van de beste en mooiste plaatsen in Tirol om wilde steenarenden te spotten is de Karwendel, Oostenrijks grootste natuurpark dat zijn naam dankt aan het Karwendel-gebergte, een subgroep van de Alpen. Ooit was dit het jachtparadijs voor adel en koningen, vandaag is het een toevluchtsoord voor wandelaars, alpinisten en een heleboel zeldzame planten- en dierensoorten. Tijdens de Golden Eagle Walk neemt een ervaren gids je mee voor een daguitstap om de steenarend te spotten. Hier leeft namelijk de grootste populatie van de Alpen. Je start in Pertisau (952 meter) aan het Aachenmeer en wandelt helemaal de Feilkopf op (1562 meter).

 

De Adlerweg

De Adelaarsroute (Adlerweg in het Duits) is Tirols langste en bekendste langeafstandswandelroute. Stippel je de route uit op de kaart, dan zie je er met wat verbeelding ook echt het silhouet van een vliegende arend in. De 413 kilometer lange route bestaat uit een aaneenreiging van 33 etappes over verschillende bergpaden- en ketens. Etappe 13, de Zirbenweg (8 km), start in het zuiden van Innsbruck, aan het bergstation van de Patscherkofel, en loopt 8 kilometer lang op hoge hoogte. Je wandelt door één van de grootste alpendennenbossen van Europa. Wanneer de bomen wat wijken heb je een geweldig uitzicht op het dal, het Karwendelgebergte en… wie weet ook een steenarend.

 

Gekwetste dieren in de Alpenzoo

Wie niet het geluk heeft om arenden te spotten, kan nog naar de Alpenzoo, aan de rand van Innsbruck, gelegen tegen een steile berghelling. De zoo is de grootste ter wereld die onderdak biedt aan zoveel verschillende inheemse alpendieren, van steenbokken en otters tot adelaars, gemzen, herten en marmotten. Veel bedreigde soorten worden er gefokt en gekwetste dieren worden er opgevangen om, als hun gezondheid dat toelaat, weer in het wild geïntroduceerd te worden. We maken kennis met enkele zeer aandoenlijke lammergieren en twee steenarenden, Donna en Ti. Kom je tijdens de voedertijd, dan krijg je ze van heel dichtbij gadeslaan door een groot kijkgat.

Steenarenden tellen in Innsbruck

Wist je dat de steenarend op het wapenschild van Tirol staat? De roofvogel staat symbool voor kracht en vrijheid, iets waar de hele deelstaat behoorlijk trots op is. Vooral in de Tiroolse hoofdstad Innsbruck loop je geen 20 meter zonder een knipoog naar de steenarend te zien in de vorm van souvenirs, namen, logo’s en emblemen.

 

Restauranttip: eten op sportieve hoogte

Ga voor een ontbijt op arendshoogte in het panoramarestaurant Sky pal boven de Olympische springschans bij Bergisel. De schans werd in 2002 gerenoveerd door toparchitecte Zaha Hadid. Boven wacht je een 360 graden uitzicht over de stad en de pieken van het Karwendel-gebergte. Je kunt ook een plekje reserveren op de bibberbalk waar schansspringers plaatsnemen net voor hun grote sprong in de diepte.

Vorig artikelVAB is helemaal klaar voor de zomerdrukte
Volgend artikelNaar Frankrijk? Let op voor nieuwe lage-emissiezones