Saarland Duitsland duurzaam reizen

Saarland werd eeuwenlang gedomineerd door de ontginning van kool en staal, maar trekt vandaag liever de kaart van het ‘duurzame toerisme’. Wij stapten op de trein richting de Duitse regio voor enkele duurzame activiteiten.

Houtraften in biosfeergebied Bliesgau

In biosfeergebied Bliesgau – benoemd tot Unesco-Werelderfgoed – leven de mens en de natuur in harmonie en moet iedere vorm van ontwikkeling duurzaam zijn. Een onderdeel van dat project is kennismaken met ‘houtraften’, een concept dat bijna even lang bestaat als de mens zelf. Het principe werd gehanteerd om hout van het bos naar de stad te transporteren en er vervolgens boten en huizen mee te bouwen. De enorme boomstammen werden naar het water gebracht en op een houten vlot gebonden. Vandaag worden hier enkel nog dode bomen omgehakt. Tijdens de workshop ‘houtraften’ toont kenner Helmut hoe je zo’n raft bouwt. Op dag één trek je het woud in om met de nodige tools te leren werken, enkele bomen te kappen, maar ook nieuwe te planten. Dag twee spendeer je sjorrend en varend aan het Würzbach-meer.

€ 52 (volwassene), € 42 (-12 jaar), reserveren via touristik@saarpfalz-kreis.de of via Helmut op +49 1520 9306524

 

Het Baumwipfelpfad boven de Saarschleife

Het letterlijke hoogtepunt van Saarland is het Baumwipfelpfad boven de Saarschleife, of een spiraalvormige uitkijktoren aan de beroemde U-bocht in de Saar. Je zag het plaatje vast al eens op social media passeren. De constructie werd volledig uit hout van de douglasspar gebouwd en ter plaatse met zo’n honderdduizend schroeven in elkaar gezet. Het boomtoppenpad leidt je door de kruinen van metershoge beuken, eiken en douglassparren naar een uitkijktoren van 42 meter en zes verdiepingen hoog, toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. En dat uitzicht is werkelijk een plaatje.

 

Logeren voor waaghalzen

Tussen juni en september wacht je met Cloefhaenger een unieke ervaring aan de Saarschleife. Tenminste, als je je mee op de wachtlijst zet. Gepassioneerd bergbeklimmer Martin wilde zijn zwevende slaapavonturen toegankelijk maken voor wie geen behoefte heeft om de Alpen te trotseren. Eén keer per week hangt hij samen met een groepje van maximaal tien personen vijf portaledges met tent aan stalen kabels tussen de bomen in die fameuze rivierbocht. Eens de tent hangt en de veiligheidsinstructies gegeven zijn, hoef jij alleen nog maar de touwladder op te klauteren en 180 meter lager naar de Saar te turen. Niet voor mensen met hoogtevrees of stresskippen!

 

Kanoën op de Saar

In plaats van de Saarschleife vanop een veilige hoogte te aanschouwen, kun je de beroemde U-bocht in de Saar ook in volle glorie trotseren met de kano. Wij vertrokken in Merzig en peddelden zo’n 14 kilometer tot in Mettlach. Naast de ‘Saarschleifentour’ biedt Kanusaarfari nog een hoop andere kanotochten aan, zoals de ‘Naturtour’ en de ‘Wasserfalltour’.

 

Glamping in Saarland

Schurkend tegen de Franse grens en de Saarland Therme vond Glamping Resorts zijn thuis. De houten pods doen denken aan wijnvaten met een punt. Binnen heb je dan weer het gevoel in een kajuit rond te dobberen. En net als een kajuit bieden ze een klein maar zeer praktisch interieur. De twee zetels bouw je met behulp van een video om tot dubbel bed. Het ontbijt wordt ’s ochtends netjes op je privéterras afgeleverd.

 

Wandelen door een oerwoud

Enkele kilometers buiten Saarbrücken ligt een oerwoud. Niet dat je hier plots in de tropen zit, maar het Urwald vor den Toren der Stadt kan prat gaan op de afwezigheid van menselijke inmenging. Dit bos wordt met rust gelaten. Waar andere bossen bijvoorbeeld ontdaan worden van dode bomen, wil men hier bekijken in hoeverre de natuur zichzelf kan onderhouden. Alles wat op de grond valt, blijft liggen. Die mix van bladeren, takken en noten beschermt de grond en is een voedingsbodem voor kleine dieren.

 

Wist je dat Saarland…

een echte fruitregio is. Appelbomen duiken overal op: langs de kant van de weg, maar zelfs in het midden van een bos. Een lokaal geapprecieerd drankje is dan ook de Apfelshörle, een mix van appelsap en bruiswater. Maar ook aan appelwijnen geen gebrek.

3x uiteten in Saarland

Landhotel Saarschleife

Een hotel-restaurant vlak aan de bekende rivierbocht. Modern en licht interieur en een zeer verfijnde keuken. Aanrader!

Landgasthaus Wintringer Hof

Dit restaurant focust op biologische en lokale producten. Een simpele, maar uitstekende kaart. Ze verhuren ook kamers.

Café Kostbar

Een gezellige restaurant in Saarbrücken met binnentuin dat duurzaamheid en verse producten hoog in het vaandel draagt. Keuze genoeg voor vegetariërs!

Saarland praktisch

Erheen

Vanuit Antwerpen rijd je via Luxemburg zo’n 350 km naar Saarbrücken. Vul je VAB-Pechverhelping (geldig in de Benelux) aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’.

Milieuvignet

Kijk op voorhand goed na of je een Duits milieuvignet nodig hebt om bepaalde steden in te mogen rijden. Te koop via de VAB-webshop voor € 14 (VAB-leden) of € 17 (niet-leden).

Coronamaatregelen

Check hier de huidige coronamaatregelen per land.

Goed verzekerd

Reis zorgeloos naar Duitsland met een VAB-Reisverzekering.

Toeristische info

toerisme-saarland.nl

Vorig artikelDe 8 leukste openluchtmusea in eigen land
Volgend artikelGetest: de nieuwe Dacia Jogger