De leukste openluchtmusea in eigen land

Als het lekker weer is, is het toch veel leuker om zo veel mogelijk buiten te zijn. Daarom deze 8 openluchtmusea in eigen land, stuk voor stuk de moeite waard! Klaar om te vertrekken?

Openluchtmusea aan zee

Atlantikwall – Raversyde (Oostende)

Domein Raversyde, dat zijn 3 openluchtmusea in 1! Atlantikwall leert je alles over de wereldoorlogen, Anno 1465 neemt je mee naar het middeleeuwse vissersdorpje Walraversijde en natuurliefhebbers halen hun hartje op in het natuurpark.

Benieuwd naar de geschiedenis van Batterij Aachen (WO I) en de Atlantikwall (WO II)? De observatieposten en geschutstellingen langs onze kust zijn op z’n minst indrukwekkend te noemen. Wist je dat Atlantikwall in Raversyde één van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie is?

Ben je eerder in de ban van de middeleeuwen? Dan is Anno 1465 een aanrader. Op deze archeologische site leer je alles over de verdwenen middeleeuwse vissersnederzetting Walraversijde. Je ontdekt er hoe de vissers en hun familie in die tijd leefden en werkten.

Tickets Atlantikwall: € 6, Anno 1465: € 5, combiticket: € 8, -13 jaar: gratis

 

Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde)

Het Abdijmuseum Ten Duinen is strikt genomen geen openluchtmuseum. Toch speelt een groot deel van het aanbod zich in de openlucht af. Je wandelt er door de ruïnes van wat ooit de Duinenabdij was. De muuropstanden geven een goed beeld van hoe groot de abdij was. De prachtige natuur rondom maakt het plaatje compleet.

Ook al neemt het Abdijmuseum Ten Duinen je mee naar de middeleeuwen, toch doen het dat op een eigentijdse manier. Wat denk je van de Duinenabdij nagebouwd in duizenden Lego-steentjes? Of een virtuele wandeling naar 1490? Voor tieners en hun ouders zetten ze dan weer smartphonefotografie challenges op.

Tip Sluit je bezoek aan het Abdijmuseum af met een bezoekje aan de Zuid-Abdijmolen, die ook deel uitmaakte van Ten Duinen.

Tickets Volwassen: € 7, 65+, reductiekaarten: € 5, 7-18 jaar + studenten:           € 2, -7 jaar: gratis

 

Nostalgie

Bokrijk (Genk)

Wie ging als kind niet op schoolreis naar Bokrijk? Het succesconcept van Bokrijk slaat nog altijd aan. Historische personages nemen ons op sleeptouw, alsof we met een teletijdmachine terug in de tijd gekatapulteerd worden. Oude ambachten komen tot leven en we gaan op ontdekking in de huisjes van weleer. Met ‘Living History’ en ‘De sixties’ komt ook de recentere geschiedenis aan bod. Wedden dat je voorwerpen spot die je vroeger bij je ouders of grootouders thuis zag staan?

Tip Het openluchtmuseum is onderdeel van Provinciaal Domein Bokrijk. Combineer je bezoek aan het openluchtmuseum met een wandeling door het Arboretum of ga Fietsen door het Water.

Tickets Volwassenen: € 12,50, 60+: € 10,50, 3-12 jaar: € 2, -2 jaar: gratis

 

Kunstige openluchtmusea

Labiomista (Genk)

Waar vroeger de mijn van Zwartberg en de Limburgse Zoo lagen, daar ontdek je nu een openluchtexpositie met tal van levende kunstwerken en installaties. Labiomista is een permanent en evoluerend kunstwerk van Koen Vanmechelen dat je uitnodigt, uitdaagt en inspireert. Creativiteit en diversiteit staan centraal. The Battery, Nomadland,… stuk voor stuk concepten die je zullen beroeren! Voor wie Labiomista op eigen houtje wil verkennen, is er een audiotour. Nieuw is de speciale tour op kindermaat: audiokids.

Tickets Volwassenen: € 10, 60+: € 8, -18 jaar: gratis

 

Middelheimpark (Antwerpen)

Net buiten het centrum van Antwerpen wacht een oase van groen en rust, of is het groen en kunst? Het Middelheimmuseum is een speciale plek waar kunst en natuur hand in hand gaan. Het beeldenpark kan pronken met meer dan 100 jaar beeldende kunst, goed voor zo’n 1800 werken. Een greep uit de ronkende namen: Auguste Rodin, Carl Milles, Panamarenko… Naast de vaste collectie organiseren ze regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Een deel van de collectie kreeg een plekje in het Paviljoen dat in 2019 opende en ingericht is als een open depot. Het kunstpark is vrij toegankelijk. Voor een bezoek aan het collectiepaviljoen heb je een (gratis) e-ticket nodig.

 

 

Verbeke Foundation (Kemzeke)

De Verbeke Foundation in het Waasland spreekt tot de verbeelding. Wat dacht je van gigantische collages, een diepzeelaboratorium op het droge of zelfs overnachten in een menselijk spijsverteringsorgaan? Kunstverzamelaars en bezielers Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens brachten een indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunstwerken samen en plaatsten ze in een uniek landschap. Verbeke Foundation is een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Een fantasiewereld voor jong en oud!

Tickets Volwassenen: € 12, 60+: € 11, studenten/docenten: € 10, andersvaliden: € 6, -14 jaar: gratis

 

Openluchtmusea in Wallonië

Tip! Beide openluchtmusea zijn gratis toegankelijk op de eerste zondag van de maand.

Fourneau St-Michel (provincie Luxemburg)

Je zou van Fourneau St-Michel kunnen zeggen dat het de Ardense versie van Bokrijk is. Je krijgt er een beeld van hoe het leven in de Ardennen er vroeger aan toe ging. Grote aandacht is er ook voor de lokale architectuur. Naast het openluchtmuseum vind je er nog een IJzermuseum dat ingericht is in een hoogoven uit de 18de eeuw. In dit pas vernieuwde museum leer je alles over de technieken en toepassingen van gietijzer.

Tickets Volwassenen: € 5, senioren/studenten: € 4, 6-12 jaar: € 2, -6 jaar: gratis

 

Le Grand-Hornu (Bergen)

Le Grand-Hornu is een industriële archeologische site uit de 19de eeuw. De voormalige steenkoolmijn in Le Grand-Hornu is sinds 2012 toegevoegd aan de Unesco-Werelderfgoedlijst. De uitgestippelde wandelroutes nemen je mee door de voormalige arbeiderswijk, langs de oude werkplaatsen en de impressionante directeurswoning. Aan de site zijn ook het MACS (Museum voor Hedendaagse Kunst) en het CID (Center voor Innovatie & Design) gekoppeld.

Tickets Volwassenen: € 10, senioren/reductie: € 6, kinderen: € 2, -6 jaar: gratis

 

Lees ook

11x een leuk museum voor kinderen en tieners

Going underground: ontdek ondergronds België

Vorig artikelRijinstructeur: een (late) roeping
Volgend artikelDuurzaam reizen in het Duitse Saarland