Banshees of Inisherin

Wie het Oscar-genomineerde ‘The Banshees of Inisherin’ al zag, wil meteen een reis naar Ierland boeken. De prachtige filmbeelden doen dromen van idyllische vergezichten.

‘The Banshees of Inisherin’ haalde al drie Golden Globes binnen en maakt ook nog eens kans op negen Oscars. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de knappe acteerprestaties, maar die komen des te meer tot hun recht in een adembenemend decor. Die hoofdrol is weggelegd voor Ierland. Wie een reis wil maken naar Inisherin komt echter bedrogen uit. Dat eiland bestaat namelijk niet. Waar werd de film dan wel opgenomen? We nemen je mee naar de belangrijkste locaties.

Inis Mór

Grote delen van de film werden gedraaid op Inis Mór (Inishmore), het grootste van de drie Aran-eilanden die in het westen van Ierland liggen. Vanuit Dublin kun je er bijna in een rechte lijn naartoe rijden. Op zo’n 40 kilometer van Galway neem je vanuit Ros an Mhíl (Rossaveel) de ferry naar het eiland. De kans is groot dat je tijdens wandelingen geen levende ziel ontmoet, want op het hele eiland wonen amper 700 mensen. Deze plek is bekend om de kalksteenvlaktes die worden doorsneden door kilometers droogstenen muren, die vaak te zien zijn in de film. Door het afgelegen karakter is de plaats een inspiratiebron geweest voor veel schrijvers. J.M. Synge noemde het “de laatste buitenpost van het oude Europa”.

Achill Eiland

Een tweede belangrijke locatie voor de opnames van ‘The Banshees of Inisherin’ is Achill Island, ook in het westen, maar iets noordelijker dan Inis Mór. Dit eiland is het grootste van Ierland en daardoor ook beter bereikbaar; het is namelijk met een brug verbonden met het vasteland. Vooral veengebied en vissersdorpen tref je hier. Waar Inis Mór gekenmerkt wordt door zijn vlaktes, wordt Achill Island eerder geroemd om z’n ruige schoonheid met hoge kliffen en afgelegen stranden. Het prachtige Keem Strand is te zien op de officiële poster van de film en was het decor van een aantal belangrijke scènes. De wegen die vlak langs de kust lopen, zijn adembenemend mooi om te volgen. Bepaalde delen van deze Atlantic Drive kun je ook met de fiets afleggen.

Over ‘The Banshees of Inisherin’

De film speelt zich af in 1923, tijdens de Ierse burgeroorlog, en volgt het leven van twee vrienden, Pádraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson), die in een impasse raken wanneer Colm onverwacht een einde maakt aan hun lange vriendschap. Regisseur Martin McDonagh lokte eerder al hordes toeristen naar ons land met zijn film ‘In Bruges’.

Vorig artikelVraag aan de piloot: waarom moet mijn smartphone op vliegtuigmodus staan?
Volgend artikelAnako Lodge: zo hip kan een berghut zijn