Groot-Brittannië voorrang van rechtsFoto: Shutterstock

Dat je in Groot-Brittannië links moet rijden weet iedereen. Maar wordt de voorrang van rechts die wij kennen dan ook voorrang aan links?

Rijden in een land waar het stuur aan de andere kant staat vraagt enige aanpassing. Maar wijzigen de voorrangsregels ook in functie van welke kant van de weg je moet gebruiken? Is het zo dat in Groot-Brittannië voorrang aan rechts ineens voorrang aan links wordt? Toch niet! Meer nog, de Britten kennen geen algemene voorrangsregel op kruispunten waar de voorrang niet is geregeld met verkeersborden of wegmarkeringen (art 146). Hoewel je hier en daar leest dat er ook in Engeland voorrang aan rechts geldt, klopt dat dus niet. In heel Groot-Brittannië is er geen voorrang aan rechts of links.

Regel in Groot-Brittannië?

Op veel plaatsen is de voorrang geregeld met een omgekeerde driehoek, vaak de vermelding ‘give way’, en/of met een dubbele onderbroken lijn, de ‘give way line’. In beide gevallen moet je voorrang verlenen aan het verkeer dat van links en rechts komt. Hetzelfde geldt wanneer er een stopbord staat. Alleen moet je daar verplicht tot stilstand komen, net zoals dat bij ons het geval is.

En andere linksrijdende landen?

Behalve in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland rijdt men in Europa bijvoorbeeld ook in Ierland en Malta links. Daar zijn er wel algemene regels die de voorrang bepalen bij kruispunten zonder borden of markeringen (art 22 en art 212-214). Verkeer op de hoofdweg heeft er voorrang. Zijn de wegen gelijkwaardig, dan geldt voorrang aan rechts. Een uitzondering is een T-kruising: daar heeft het verkeer op de doorlopende weg voorrang.

Tip

Links of rechts, aan welke kant van de weg je ook pech hebt, dankzij VAB-Pechverhelping kun je altijd rekenen op hulp. Breidt je basispakket uit met de optie Europa of neem een VAB-Reisverzekering in combinatie met pechverhelping Europa. Zo ben je gedekt voor medische en technische interventies.

Vorig artikelKies mee de mooiste wandelroute van Vlaanderen
Volgend artikelWat gebeurt er precies met je bagage na de check-in?