Naar deze tv-series kijkt de redactie in coronatijden
Big Little Lies, Big Sur

Ook vanuit je luie zetel kun je de wereld ontdekken. Deze tv-series doen de redactie van VAB-Magazine alvast dromen van mooie reizen.

Big Little Lies

Californië, Big Sur

De serie

Amerikaanse miniserie over een groep vrouwen in een rustig kuststadje in Californië. Ogenschijnlijk leven ze allen een rijk en onbekommerd leven, maar achter de keurige façades gaat een hoop intriges schuil. Winnaar van talloze prijzen, vooral dankzij de indrukwekkende cast, met onder meer Reese Witherspoon en Nicole Kidman.

De setting

‘Big Little Lies’ speelt zich af in Big Sur, de regio ten zuiden van het plaatsje Monterey, bekend om haar ruwe schoonheid. De Highway 1 die langs de adembenemende kustlijn van Californië slingert, is daar op z’n mooist. De iconische Bixby Creek Bridge, die in de intro te zien is, is één van Amerika’s meest gefotografeerde bruggen. Helaas eist de roem zijn tol, want Big Sur wordt sinds ‘Big Little Lies’ overspoeld door toeristen. In die mate dat de locals een spandoek ophingen aan de brug met de tekst ‘Massatoerisme doodt Big Sur’, in de hoop hun mooie brok natuur te beschermen tegen overrompeling. ‘Big Little Lies’, big problem voor Big Sur, zou je kunnen stellen.

Te zien via Telenet Play, 2 seizoenen

 

Sex Education

Wales, Wye Valley

De serie

Het hoofdpersonage Otis is een ietwat knullige middelbareschoolleerling en zoon van de nieuwsgierige sekstherapeute Jean. Hij heeft zelf totaal geen praktijkervaring, maar beslist niettemin om sekstherapie te geven aan zijn medestudenten en zo wat bij te verdienen. De serie lijkt wel gefilmd in de kleurrijke jaren ’80 en is niet bang om personages met een hoek af naar voren te schuiven.

De setting

Naast de extraverte outfits valt ook de idyllische setting meteen op. Het pittoreske landschap met zijn golvende bossen en rivier verschuilt zich in het zuidoosten van Wales, meer bepaald in de Wye Valley en het Forest of Dean. Ook het prachtige landhuis waarin Otis en zijn moeder wonen, bevindt zich in deze Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) en kijkt uit op de rivier Wye. Leuk om weten: dit voorjaar opent het huis, of The Chalet, als vakantiehuis. Andere filmlocaties in de buurt zijn Redbrook Bridge, Brockweir Bridge, Fedw Wood, Dean Forest Railway, Margam Country Park and Castle en het stadje Monmouth.

Te zien via Netflix, 2 seizoenen

 

The Crown

Groot-Brittannië en ver daarbuiten

De serie

Historisch drama over de Britse koningin Elisabeth II waarin per seizoen een stuk uit haar regeerperiode wordt belicht. Grote delen van de serie zijn biografisch en dus waargebeurd. Toen het eerste seizoen uitkwam, was ‘The Crown’ de duurste serie die Netflix ooit gemaakt had en dat merk je. Ondertussen zijn drie van de vijf seizoenen te zien.

De setting

Majestueuze kastelen en landhuizen waar het bladgoud van de muren druipt te midden van weidse, Engelse tuinen en vergezichten waar het groen pas eindigt aan de horizon. En dat alles doorspekt met flarden van de mooiste uithoekjes van Groot-Brittannië en hun overzeese gebieden. Wiens hart sneller klopte bij het zien van ‘Downton Abbey’, komt met ‘The Crown’ ook helemaal aan z’n trekken. Heel wat kastelen die in de serie opduiken, kun je bovendien bezoeken.

Te zien via Netflix , 3 seizoenen

 

The pier

Valencia, Natuurpark Albufera

De serie

In januari werd het tweede seizoen van dit spannende, Spaanse misdaadverhaal gelanceerd. Een toparchitecte uit Valencia gaat op speurtocht naar het dubbelleven van haar overleden echtgenoot. Oscar kwam op een pier in het nabijgelegen natuurpark in mysterieuze omstandigheden aan zijn einde. Zijn rol wordt gespeeld door Álvaro Morte, die we al kennen als el professor uit de successerie ‘La Casa de Papel’. ‘The Pier’, of ‘El Embarcadero’ in het Spaans, is van dezelfde makers.

De setting

De echte hoofdrol van de serie is voor het natuurpark Albufera, een stedelijke oase van 21.000 hectare op amper 20 kilometer van Valencia. Het is een beschermde zoetwaterlagune, door een lange duinenrij gescheiden van de Middellandse Zee en omgeven door bossen en rijstvelden. Hier komt de enige echte paella valenciana vandaan.

Te zien via Telenet Play, 2 seizoenen

 

Weissensee

Oost-Berlijn

De serie

Duitse televisieserie die het leven volgt van twee gezinnen in Oost-Berlijn, terwijl het tijdperk van de communistische DDR langzaam ten einde loopt. Martin, zoon van een Stasi-officier, wordt verliefd op Julia, dochter van een anti-DDR zangeres. Een onmogelijke liefde? Samen met het meeslepende verhaal geeft de serie een goed beeld van het dagelijkse leven in de DDR en de absurde acties van de Stasi.

De setting

‘Weissensee’ neemt je mee naar het Oost-Berlijn van de jaren 80. Onder meer het vroegere Stasi-hoofdkwartier en de voormalige Hohenschönhausen-gevangenis deden dienst als filmlocatie. Behalve een blik op de werking van de gevreesde spionagedienst en de ondergrondse wereld van dissidenten, biedt de serie ook pure Ostalgie. Compleet met Trabantjes, vintage huishoudens, strenge snorren en de Berlijnse Muur natuurlijk.

Te zien via Netflix, 4 seizoenen

 

Maltese – Il Romanzo del Commissario

Italië, Sicilië

De serie

Deze Italiaanse miniserie vertelt het verhaal van politie inspecteur Dario Maltese. Die keert in de jaren 70 terug naar zijn geboortestad Trapani op Sicilië voor het huwelijk van zijn beste vriend die aan het hoofd staat van de lokale politie. De dag voor het trouwfeest worden hij en zijn verloofde op straat doodgeschoten. Maltese gaat op zoek naar de moordenaars en raakt al snel verstrikt in de maffiapraktijken van de Cosa Nostra.

De setting

Buiten het feit dat de cameravoering in deze serie een lust voor het oog is en elke autofreak doet watertanden bij het zien van zo veel klassieke Alfa Romeo’s, Lancia’s en Fiats, is het Siciliaanse decor soms adembenemend. Zowel de mooiste stukjes van Sicilië als de grauwe kant. Maar de aanblik van de kustlijn waar de golven komen aanrollen, de weidse landschappen in het hinterland, de zoutpannen en de drukke smalle straatjes in het centrum doen je snakken naar een terrasje om een cappuccino te nuttigen.

Te zien op lumiereseries.com, 1 seizoen

Vorig artikelDAF T1500: vrachtwagen met een kikkerblik
Volgend artikelWandelen en fietsen volgens de coronamaatregelen