Vraag aan de piloot smartphone op vliegtuigmodusShutterstock

Voor het opstijgen zal de steward of stewardess je vragen om je smartphone in vliegtuigmodus te zetten. Waarom is dat nodig? Piloot Laurens legt het uit!

Laurens: “Je mag je smartphone gebruiken op het vliegtuig, maar enkel in vliegtuigmodus. Dat komt er op neer dat je toestel op dat moment geen signalen uitzendt. Hoe verleidelijk het ook is om tijdens het stijgen of dalen nog een berichtje of een mail te versturen, het is not done. Wat kan het kwaad, hoor ik je denken? De frequentie waarop een smartphone 4G of 5G ontvangt en verstuurt, leunt gevaarlijk dicht aan bij de frequentie waarop onze boordapparatuur functioneert en communiceert. Te veel netwerkactiviteit kan ervoor zorgen dat die apparatuur foute informatie aan ons doorgeeft. Het probleem vormt zich dus niet als één iemand even 4G of 5G gebruikt, wel als 300 passagiers dat op hetzelfde moment doen. Stel dat de boordcomputer een kortsluiting krijgt door te veel 5G-interferentie. Of dat onze hoogtemeters verstoord geraken en denken dat we aan de grond staan, terwijl we eigenlijk nog volop aan het landen zijn. Gelukkig maken piloten dit soort scenario’s voorlopig enkel mee in de simulator, waar wij voor alle mogelijke gevaren getraind worden. En als het een troost mag zijn: ook als piloot moeten we de vliegtuigmodus inschakelen op onze smartphone.”

Lees ook

Mag de piloot slapen tijdens de vlucht?

Hoe automatisch is de automatische piloot?

Waarom smaakt vliegtuigeten zo anders?

Handbagage in het vliegtuig: wat mag wel en niet?

Vraag aan de piloot

 

 

Laurens Caen (27) is al zeven jaar piloot. Hij vliegt voor Brussels Airlines met een Airbus 320. Inmiddels is hij ook instructeur op de simulator. Wat wilde jij al altijd weten van de piloot? Stel je vraag hieronder!

Vorig artikelGrand Tour van Catalonië: 1500 kilometer vol indrukken
Volgend artikelOntdek de mooiste locaties uit ‘The Banshees of Inisherin’