Dublin St Patrick's CathedralFoto's: Heikki Verdurme

Dublin is één van de meest gemoedelijke hoofdsteden van Europa. Dat alles op wandelafstand van mekaar ligt maakt dat je deze stad makkelijk tijdens een korte citytrip kunt ontdekken.

Dag 1

9u – Terug in de tijd

De bekendste universiteit van Ierland is zonder twijfel Trinity College. Oscar Wilde, Bram Stoker en Samuel Beckett versleten hier hun broek. In de 16de eeuw opgericht door de Britse koningin Elizabeth I met als onderliggend doel de bevolking geleidelijk aan protestants te maken. Als je weet dat Ierland één van de meest katholieke landen van Europa is, dan kun je wel stellen dat haar plan grandioos mislukt is. Struin op eigen houtje over de campus of laat je rondleiden door een student die een centje wil bijverdienen. In Trinity College ligt ook The Book Of Kells, een beroemd manuscript uit de 9de eeuw en daarmee één van Ierlands meest gekoesterde parels. Mooi om te zien, maar indrukwekkender is de aanpalende bibliotheek met prachtige houten gewelven en eindeloze rijen traditioneel ingebonden boeken. Volgens velen de mooiste ter wereld. Je kunt er nog even van genieten, want in 2025 start een lange renovatie.

11u – Shop ‘till you drop

Grafton Street is dé winkelstraat van Dublin. Je spot er dagelijks straatartiesten. Aangenamer om in rond te dwalen is The Creative Quarter met kleinere boetieks en winkeltjes met snuisterijen zoals The Irish Design Shop en Industry & Co. Hier ligt ook George’s Street Arcade, een overdekte markt met kleine kraampjes waar je zelfs je toekomst kunt laten voorspellen, en Powerscourt Townhouse Center, een winkelcentrum waar tegenwoordig vooral juweliers huishouden. Het binnenplein is wel erg gezellig en heeft met The Pepper Pot één van de drukste koffiebars van de stad. Meer koffie? Kaph is een druk bezocht adresje en in het aanpalende Three Twenty eet je heerlijk ijs.

13u – Hip lunchen

Sophie’s is één van de hippere ketens in Dublin. Op de vijfde verdieping van een trendy hotel geniet je dankzij grote raampartijen van een gratis 360 graden uitzicht over de stad. Het avondmenu is wat duurder, maar de lunch is heel redelijk geprijsd.

15u – Gratis kunst

De National Gallery heeft een heel uiteenlopende collectie, van Jordaens en Rubens over Van Gogh en Monet tot Rothko en Picasso. Een wirwar van kamers wordt afgewisseld met majestueuze zalen, waardoor je soms het gevoel hebt dat de stijlen door mekaar hangen, maar het museum is helemaal gratis, dus waarom zou je het overslaan?

17u – Ode aan uitgeweken Ieren

Ierland heeft een lange traditie van emigratie, die z’n hoogtepunt kende tussen 1845 en 1849, toen grote hongersnood ontstond door mislukte aardappeloogsten, een miljoen mensen stierven en nog eens een miljoen mensen Ierland ontvluchtten. De diaspora en hun nakomelingen vormen ondertussen een groep van zeventig miljoen mensen. EPIC vertelt op een mooie en visuele manier het verhaal van de Ieren die om allerlei redenen hun moederland verlieten en schuwt daarbij niet dat de strenge katholieke moraal heel wat mensen het eiland wegduwde. Een echte aanrader!

19u – Vers uit de zee

Dublin ligt vlak aan de zee, dus verse vis is er te over. In The Seafood Cafe kun je alleen ‘the catch of day’ krijgen. Krijg je een plekje aan de toog, dan kun je de koks in volle actie gadeslaan, alsof je mee achter het vuur staat. Reserveren is in dit kleine restaurant met bijzonder hartelijk personeel een must.

21u – Meezingen of dansen

Naar Dublin gaan zonder een pub te bezoeken, dat kan natuurlijk niet. Temple Bar, een wijkje dat genoemd is naar de bekende pub met de rode gevel, biedt heel wat mogelijkheden voor een avondje vertier, inclusief de pub The Temple Bar zelf. Livemuziek vind je bij de vleet, maar dan gaat het meestal om singer-songwriters. Wil je de traditionele Ierse muziek? Die staat regelmatig op het programma bij Pipers Corner.

Uniek fenomeen

Begin jaren 1800 werd in King’s Inn Park een gietijzeren bankje met een jonge boom geplaatst. Die boom heeft het bankje ondertussen ‘opgeslokt’. Een bizar gezicht! Het park is gesloten tijdens het weekend, maar je ziet de Hungry Tree ook vanop straat. Een beetje verder weg van de grote bezienswaardigheden, maar nog steeds goed te doen als je wat tijd over hebt.

Dag 2

9u – Dublin Castle

Liefhebbers van grandeur en statige kamers met brede tapijten en immense schilderijen kunnen hun hartkleppen laten flapperen in Dublin Castle. Het voormalige fort evolueerde later tot hoofdkwartier van het Britse bestuur. Ironisch genoeg is het nu de plek waar de Ierse republiek belangrijke staatsaangelegenheden afhandelt, waaronder de beëdiging van de Ierse president. Een grotere middelvinger naar de vroegere overheerser kun je bijna niet bedenken.

11u – Zoet tussendoortje

Bij Queen of Tarts – ze krijgen sowieso al de prijs voor beste woordspeling – dragen ze dagelijks een parade aan taarten en scones uit de keuken. Ideaal als tussendoortje of als je zoete tand gevuld moet worden.

12u30 – Moet ik dan geen tol betalen?

Dublin wordt in twee gesneden door de rivier Liffey. In 1816 werd een gietijzeren brug gebouwd, zodat je geen boot meer nodig had om van de ene oever naar de andere te gaan. De tol die moest betaald worden bedroeg een halve penny en dus werd de brug al snel de Ha’Penny Bridge genoemd. Tegenwoordig mag je gratis heen en weer.

13u – Lunchen boven de boekwinkel

Vlak bij de brug op de bovenverdieping van een boekwinkel huist The Winding Stair, een fijn restaurantje met de flair van een Parijse bistro. Je kunt er heerlijk eten, en ook voor vegetariërs zijn er fijne opties.

15u – Saint Patrick

Het is vast als vloeken in de kerk, maar Saint Patrick’s Cathedral is langs de binnenzijde niet de meest indrukwekkende kathedraal ter wereld en zou daar gebaat zijn bij een restauratie. Desondanks is ze toch een must om te zien, al was het maar omdat Saint Patrick de patroonheilige van Ierland is. Vooral het koor is een mooi staaltje vakwerk. Misschien wel mooier, en bovendien minder druk, is Christ Church Cathedral.

16u30 – A pint of Guinness

Wie Ierland zegt, zegt Guinness. Twee derde van de gerst die in Ierland verbouwd wordt, gaat naar de productie van het zwartbruine goedje. Hoe dat bier gebrouwen wordt en waar die donkere kleur vandaan komt? Dat leer je in de Guinness Storehouse, een indrukwekkend zeven verdiepingen tellend belevingscentrum opgetrokken in een oud deel van de fabriek. De moeite om te zien, zelfs als je geen Guinness drinkt. Ondertussen is het de meest bezochte attractie van Ierland geworden. Na je bezoek krijg je op de bovenste etage een pint Guinness geserveerd, al dan niet alcoholvrij, met het beste panorama over de stad erbovenop. In de verte zie je er zelfs de groene Wicklow Mountains, die het loepzuivere water leveren voor dit stevige bier.

19u – Recht uit de delicatessezaak

Culinair afsluiten doe je bij Fallon & Byrne. Op de benedenverdieping vind je de gewaardeerde delicatessezaak, in de kelder een wijnbar en boven een restaurant met een art-decosfeertje. Van zondag tot dinsdag is er een early bird menu en krijg je er het betere culinaire werk geserveerd, maar dan gunstig geprijsd.

 

Dublin Praktisch

Meer beleven Breid je citytrip naar Dublin uit met een bezoek aan de natuurpracht in de ruime omgeving. Reisspecialist Galtic biedt een volledig verzorgd pakket inclusief vluchten, hotel en excursies aan, zodat je zelf niets meer hoeft te regelen.

Erheen Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks vanuit Brussels Airport naar Dublin.

Overnachten Galtic boekte voor VAB-Magazine het karaktervolle Buswells Hotel in Dublin.

Documenten Ierland behoort niet tot de Schengenzone, maar een gewone identiteitskaart volstaat.

Roaming Ierland maakt wél deel uit van Europa, dus roaming is gratis.

Munteenheid Euro

VAB-Reisverzekering Vanaf € 99 per jaar kun je in heel Europa rekenen op onze hulp bij medische interventies, repatriëring of langer verblijf dankzij de VAB-Reisverzekering.

Vorig artikelDit verandert er in de nieuwe ‘wegcode’
Volgend artikelVAB is klaar voor de vrieskou