Met een ‘Whiskey in the jar’ door Dublin wandelen is misschien geen goed idee, maar voor het overige biedt de Ierse hoofdstad alles wat je van een moderne, groene minimetropool kunt verwachten.

1. Ranelagh

In het uiterste zuiden van Dublin vind je district 6, of Ranelagh. Het is een wijk waar Dubliners op zondag graag komen wandelen en fietsen, en er zijn een aantal nieuwe voortreffelijke restaurants waaronder het Pakistaanse Kinara Kitchen. Je hoeft in Ranelagh overigens niet noodzakelijk iets te eten. Er wonen veel jonge, hippe mensen, en de sfeer is er altijd vrolijk en gezellig.

2. Trinity College

Veel Ierser dan het Trinity College krijg je het niet. Statig en studentikoos, groots en groen. En in hartje stad. De bibliotheek is zo mogelijk nog rauwer, nog authentieker, en van het allerindrukwekkendste dat Ierland te bieden heeft. Blikvanger: het Book of Kells, veilig achter gewapend glas, uniek maar onaantastbaar. Het werd rond het jaar 800 geschreven door Keltische monniken en geldt als een meesterwerk van de westerse kalligrafie.

3. Het poëtische hart van Dublin

Dublin ademt literatuur en poëzie. Het standbeeld van James Joyce, de Rory Gallagher Corner, en nog het mooist van allemaal: het Oscar Wilde Memorial. De dichter ligt languit op zijn rots en blikt met één oog naar zijn geboortehuis, en met het andere naar zijn zwangere vrouw Constance, die in treurnis wegkijkt van de scène, als werd ze bevangen door haar schroomvallige naaktheid.

4. M&L

Een Chinees restaurant in Dublin? Zijn ze nu helemaal gek geworden bij VAB? Wel ja, dit is een geheimtip die je nergens anders zult vinden. En het moet niet elke dag Guinness zijn, nietwaar? M&L is zo’n authentieke Chinese plek waar ze een traditionele Szechuankeuken serveren, met als toppers de soft shellkrab en boontjes met gedroogde chili. Niet voor gevoelige magen, maar lekker en goedkoop.

Cathedral street 13/14, www.mlchineserestaurant.com

5. Fallon & Byrne

Fallon & Byrne is de Ierse versie van de wereldberoemde traiteur Dean & DeLuca. Boven vind je een restaurant waar je ’s middags een hartige lunch kunt kopen en een winkel met veelal biologische groenten, kaas, brood, specerijen. Beneden is een uitstekende wijnbar die op maandag en dinsdag een zogezegde ‘low corkage’ hanteert. Je neemt een fles uit het rek en betaalt één euro kurkgeld. Een buitenkans voor wie graag eens een wijn degusteert die elders gemakkelijk vijftig euro of meer kost.

Exchequer street 11-17, www.fallonandbyrne.com

6. Ashtons

Je kunt vanuit Dublin een aantal mooie fietstochten doen. De Dodder cycling route brengt je helemaal naar het Pearse Museum in Rathfarnham. Er is een amusant theehuisje, maar voor de grotere honger en dorst stop je het best onderweg aan de excellente gastropub Ashtons, waar men prima fish and chips met mushy pea serveert, of een plak rosbief of lam met muntsaus, en heerlijke forelsla.

Vergemount 11, Clonskeagh, www.ashtonsgastropub.ie

7. The Palace Bar

Je vindt in het historische centrum nog een aantal traditionele pubs waar ze vanzelfsprekend Guinness van het vat tappen, en waar altijd wel wat lol te beleven valt. Long Hall is goed, Mulligans ook, maar onze favoriet blijft The Palace Bar, zo’n pub waar je brilglazen altijd bewasemen, en waar men eerst iemand langs de achterdeur moet buitengooien vooraleer je er vooraan weer iemand in krijgt.

Fleet street 21, www.thepalacebardublin.com

 

Tip

Bezoek Dublin ook tijdens de nationale feestdag St. Patrick’s Day.

Praktisch

Toeristische info www.ireland.comwww.visitdublin.com
Bezoeken Met de Dublin Pass kun je één tot drie dagen lang gratis een aantal attracties in of korting krijgen in restaurants en pubs. € 39 voor 1 dag, € 61 voor 2 dagen, € 71 voor 3 dagen en € 105 voor 6 dagen.
Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Dublin met de VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelGetest: Ford Mondeo
Volgend artikelDe geschiedenis van Volkswagen