Algarve en Alentejo, een roadtrip door Zuid-PortugalPraia da Amoreira

De vredige Alentejo of de levendige Algarve? Moeilijk kiezen, en dus doen we beide. Een roadtrip door Portugals zuidelijkste regio’s, van vergulde kusten langs kilometers kurkeiken tot stoere, lieftallige stadjes. Dit zijn onze favoriete stops.

Van goedkoop voer tot delicatesse

Wist je dat Portugals publiekslieveling in een blikje past? Lange tijd waren sardienen het broodbeleg van de armere bevolking, maar over eeuwen en klassen heen groeide het visje uit tot een delicatesse. Portugal pikte de techniek van het conserveren op uit Frankrijk, waar Napoleon een manier zocht om zijn soldaten van voedsel te voorzien, en telde begin twintigste eeuw enkele honderden conservenfabrieken. In havenstad Portimão vertelt het museum dat werd ondergebracht in de Fábrica de Conservas het verhaal van vele generaties die hier volle ladingen aan wal brachten en vingervlug blikjes vulden.

Onder de olijfboom

Wat dacht je van een landgoed uit het begin van de negentiende eeuw, omringd door legioenen druivenstokken, een tweeduizend (!) jaar oude olijfboom en wapperend wit tafellinnen als decor voor jouw lunch? Bij Morgado do Quintão kun je aanschuiven voor de ‘farmers table’. Een unieke manier om het wijndomein te leren kennen, want de maaltijd wordt begeleid door frisse witte en rode wijnen gemaakt van rassen met ronkende namen als negra mole en crato branco. Als je de kans hebt, reserveer hier een etentje of boek een verblijf. Het eten is heerlijk, de setting magnifiek en de wijnen storten letterlijk en figuurlijk een frisse wind in het glas.

 

De kroonjuwelen van de Algarve

Wil je de goudgele rotsen aan Portugals zuidkust langs álle kanten bekijken, dan is een kajak jouw beste optie! In de haven van Lagos vind je heel wat aanbieders van begeleide tours. Wij gingen op pad met Discover. Voor de kajaks langs het achtersteven in het water glijden, geeft gids Gustavo nog enkele cruciale tips mee: “Altijd rechts houden in grotten” en “Hoe duurder de zonnebril, hoe sneller hij zinkt”. Het moet gezegd, kajakken op open zee gaat verbazend vlot. Mooiste silhouet dat je peddelend bewondert, is uiteraard Ponta da Piedade.

Lekker eten in Lagos

In één van Lagos’ glad geplaveide straten vinden we restaurant Don Sebastião. De obers steken keurig in kraakwit hemd en blijken de vriendelijkheid zelve. De vis komt voor bereiding op een presenteerblaadje omkranst door sla, terwijl achter het glas van het homarium de kreeften opgelucht verder scharrelen. Als toemaatje, ná het dessert, wordt er een schaaltje amandelen met notenkraker op tafel gezet. En een likeurtje. Over service en porties niet te klagen.

 

Eco glamping

Westwaarts, aan de tip die in de Atlantische Oceaan steekt, kom je op de kruising van het bruisende van de praias in het zuiden en de natuurbeleving aan de westkust. En dat is precies wat Salema Eco Camp biedt: een lodge, tent of tipi in het groen, een gezellige buitenbar en een uitstekend restaurant dat werkt met lokale seizoensproducten – plús een rits activiteiten om jouw vakantie te injecteren met wat avontuur. Van surfen en suppen tot ritjes te paard of per ezel. Al kun je ook gewoon op je terras of onder een boom bivakkeren en simpelweg genieten.

Droomstranden

Natuurpark Sudoeste Alentejano e Costa strekt zich uit van Burgau in de Algarve tot Porto Covo in de Alentejo en is een kilometerslang parelsnoer van prachtstranden. Stuk voor stuk een droom voor wie huivert van Blankenbergse architectuur. Het is op goed geluk kiezen, maar je zult nooit bedrogen uitkomen. Praia da Amoreira bijvoorbeeld, ter hoogte van het witte stadje Aljezur, is een breed zandstrand dat aan de monding van een riviertje ligt, waardoor je plek te over hebt om je handdoek te spreiden. Opvallend is dat Portugese stranden uitgerust zijn met houten paden, een soort catwalk naar de zee, waardoor planten uitbundig de duinen kleuren.

 

In bad met kikkers

Tussen Costa Vicentina en hotspot Comporta, met de bergen in de rug en de zee in de verte, ligt een magische plek: Reserva Alecrim, een boetiekresort op een domein van 28 hectare waar de natuur primeert. Tussen de kurkeiken, olijf- en pijnbomen werd zorgvuldig een dertigtal safaritenten, koepels en cabanes ingeplant. Een walhalla voor waterratten, want je hebt de keuze tussen het indoor bad dat onder een prachtige koepel steekt, de infinity pool met een fabuleus panorama of de zwemvijver, waar je het gezelschap krijgt van talloze kikkertjes. Voeg daar nog een pizzabar aan de waterrand aan toe en je bent hier niet weg te slaan.

Wandelen op de grens van de Alentejo

De Taag snijdt het land doormidden. Aan het rivierstrand van Alamal start een vlonderpad dat je letterlijk de grens van de Alentejo laat bewandelen. Aan de overkant prijkt het kasteel van Belver op een heuveltop. Traditioneel werd de Alentejo met zijn vruchtbare grond Portugals broodmand genoemd. De laatste decennia zetten boeren meer in op druiven dan op tarwe, maar de golvende velden blijven volop hun vruchten afwerpen. Vooral inheemse rassen vechten hier voor een drup water – geen chardonnay in het glas dus.

 

Peperkoeken huisje

Alles peis en vree in de Alentejo. Witte dorpen schuilgaand achter zonneluiken, ooievaars in hun paalwoningen, vossenrode kurkeiken en subtiel geurende eucalyptussen. Gavião Nature Village gaat moeiteloos op in dit landschap. De lodges, die in een boog naast de wijngaard liggen, kregen een huls van kurk. Ze zijn op hun mooist in de vroege ochtend en avond, wanneer strijklicht door de bomen sijpelt en de shelters zacht omkranst. Net peperkoeken huisjes.

Watervallen en vestingstadjes

Natuurpark Serra de São Mamede, tegen de Spaanse grens aan, verrast met ruige bergketens en groene valleien waar klaterend water doorheen glijdt. Verschillende watervallen verstoppen zich hier tussen loofbossen en granietrotsen. Naast verkwikkende natuur tref je er ook aantrekkelijke vestingstadjes. Het meest emblematische is Marvão, een vredig adelaarsnest vol nauwe straatjes met witgekalkte huizen en gesurveilleerd door zijn citadel. Blijf zeker plakken tot zonsondergang!

 

Praktisch

Vluchten Wij vlogen met Brussels Airlines vanuit Brussel naar Faro. Een andere optie is om vanuit Lissabon je roadtrip aan te vangen.
Autohuur Wij huurden een auto bij Sunny Cars, bekend om zijn all-in formule en 24/7 Nederlandstalige support.
Coronamaatregelen vabmagazine.be/coronamaatregelen
Toeristische info Visit Portugal, Visit Algarve, Visit Alentejo, Natural.PT

Goed verzekerd op reis

Reis zorgeloos naar Portugal met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 94 voor een heel jaar of € 118 voor het hele gezin.

Tip: Logeren bij Belgen

Wil je graag ‘thuiskomen’ in de Algarve, dan is Casa Bela Moura dé plek voor jou. Een boetiekhotel op wandelafstand van de praias en veertig minuten rijden van de luchthaven in Faro, uitgebaat door het Belgische koppel Christophe en Sofie, dat zijn uiterste best doet om het zijn gasten naar hun zin te maken. Toeristische tips inbegrepen!

Vorig artikelGetest: Nissan Qashqai
Volgend artikelVanaf 1 oktober internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen