Madeira

Neem één deel authenticiteit, voeg daar een flinke portie verbluffende natuur en een handvol unieke belevenissen aan toe, kruid dit met wondermooie logeer- en eetplekken en een snuif avontuur en je komt uit bij Madeira, misschien wel de meest verrassende bestemming op het Europese continent.

1. Sleeën door de stad

Met een kabelbaan omhoog en sleeënd terug naar beneden? Het is zeer gangbaar in hoofdstad Funchal. Vanaf de boulevard transporteert de teleférico je drie kilometer lang en vijfhonderd meter hoog over de oranje daken heen. Je stapt uit pal voor de ingang van de Monte Palace Tropical Garden. Niet zomaar ‘n tuintje, maar een 70.000 vierkante meter groot domein waar je makkelijk een halve dag in rondwandelt, gevuld met planten van over de hele wereld en enkele gevederde en gevinde bewoners.
Terug naar zeeniveau? ‘Eén van ’s werelds coolste ritten’, zo afficheren ze de Carreiros do Monte, een transportmiddel dat al sinds het begin van de negentiende eeuw in gebruik is. Het concept is even eenvoudig als onrustbarend: je stapt in een soort rieten mand, waarna je geflankeerd door twee mannen de straten naar beneden glijdt. Als de kerstman zonder Rudolf. Een must-do in Madeira. Hou wel rekening met een mogelijk lange wachtrij.

TIP Vanuit Funchal vertrekken het hele jaar door boottochten op zoek naar walvissen en dolfijnen. Zonnen op het dek, rechtveren als er dieren gespot worden en zelf ook een duik nemen: een heerlijke activiteit voor alle leeftijden. Een overzicht van alle aanbieders vind je op visitmadeira.com.

2. Exclusief diner in Funchal

Al van Nini Andrade Silva gehoord? Wij eerlijk gezegd ook niet, maar we schuiven wel graag bij haar aan. Want het naar deze interieurontwerpster genoemde designcenter palmt een uniek plekje in Funchal in. Ooit diende het fort Nossa Senhora da Conceição om piratenaanvallen af te weren, vandaag voert een verdoken lift je naar een prachtig panorama. Op de top van het bastion is niet alleen een expositieruimte maar ook een fraai restaurant gevestigd. Je tafelt hier letterlijk en figuurlijk op hoog niveau. Dat betekent (naar Portugese normen) iets dieper in je buidel tasten, maar het 360°-uitzicht op de lichtjes van de stad is dan ook onbetaalbaar.

TIP Het loont altijd om even halt te houden bij een miradouro. Bijzonder zijn de uitkijkpunten waar je op een glazen platform boven de afgrond wandelt: Miradouro do Guindaste aan de noordkust (gratis) en Cabo Girão in het zuiden (toegang: € 2). Bij die laatste zit maar liefst 580 meter tussen het glas en de begane grond.

3. Lunchen in het paradijs

Het Portugese woord faja staat voor een vlak en vruchtbaar stuk land dat is ontstaan door aardverschuivingen of lavastromen. Faja dos Padres is misschien niet het meest hippe eettentje, maar wat het zo bijzonder maakt, is dat het aan de voet van een 250 meter hoge klif ligt. De enige manier om daar te geraken – tenzij je per boot aankomt – is een bescheiden kabelliftje, met slechts twee cabines, dat zich kranig op en neer hijst langs de quasi verticale bergwand. Landen doe je te midden van fruitgaarden. Tussen overrijpe mango’s en avocado’s, volle trossen bananen, rustig rijpende druiven en meer exotische vruchten die profiteren van het microklimaat wandel je richting lunch. Hier tafel je onder palmbomen, vlak bij de zee. Een idylle. (kabellift: € 12)

4. Walhalla voor wandelaars

Meer dan 3000 kilometer levadas telt Madeira, oude irrigatiekanalen die de perfecte geleiders zijn voor urenlang wandelplezier. Ze loodsen je door overweldigende landschappen en houden je met hun klaterende water gezelschap. Hou wel rekening met de afstand en moeilijkheidsgraad, want de levadawandelingen zijn geen lussen, dus alles heen moet je ook terug stappen. Enkele van de populairste zijn Levada das 25 Fontes, dat je aan het eind trakteert op een prachtige waterval, en Levada do Caldeirão Verde, dat vanaf het Queimadas Forest Park langs weelderig begroeide flanken en vier pikdonkere tunnels naar een lagune leidt. Zin in een uitdaging? PR1 verbindt de drie hoogste pieken van het eiland, een pittige tocht die vooral bij zonsopgang adembenemend is.

5. Bijzonder logeren in Madeira

Casas da Levada is een agriturismo gelegen op een afgezonderde plek aan Madeira’s westkust. Zes stenen huisjes, die vroeger een boerderij vormden, staan verspreid op een heuvelend terrein waar lukraak kruiden, tomaatjes en appels groeien – vrij te plukken! – en ook enkele dieren rondscharrelen. En hoewel het domein grossiert in intieme groene hoekjes, is de favoriete plek van logees toch wel de infinity pool met bevoorrecht uitzicht over de oceaan. Bij het ontwaken hangt er vers brood aan de deurklink, ’s avonds beleef je hier de mooiste zonsondergangen.

6. Er was eens… een heel oud bos

Stel je een landschap voor waarin de meest merkwaardige silhouetten zich aftekenen tegen een mystiek laagje mist, midden op een desolate vlakte. De hoofdrollen in het sprookje dat Fanal Forest heet, worden vertolkt door eeuwenoude laurierbomen, die hier al hun wortels in de aarde hadden lang voor het eiland ontdekt werd door mensen. De onschatbare waarde van Madeira’s laurisilva werd in 1999 opgetekend door Unesco. Overblijfselen van dit oerbos vind je over het hele eiland, maar in Fanal zijn de ‘levende fossielen’ talrijk, toegankelijk en fotogeniek. Een fabelachtige plek die je met je eigen ogen moet aanschouwen.

7. Zwembad met panorama

Van enigmatisch groen naar fris blauw. Geen bountystranden op Madeira, maar waterratten worden wel verwend met natuurlijke zwembaden, gevormd door vulkanisch gesteente en continu gevoed door de getijden. Mét de oceaan op de voorgrond en bergen op de achtergrond. Porto Moniz aan de noordkust is het bekendst, en daardoor vaak erg druk (plus deels betalend). Wil je de wachtrij skippen, dan ligt iets verderop Seixal, dat naast een natural pool ook een strook zwart strand te bieden heeft.

8. Op het menu

Een maaltijd start vaak met een in vier stukken gesneden bolo do caco, zacht panbrood gemaakt van deels zoete aardappel en geserveerd met gesmolten kruidenboter ertussen. Smaakt elke keer weer! Een must-eat in Madeira is espetada, stukken vlees die op laurierhout gespiesd worden en boven hete kolen gegrild worden. Vervolgens wordt die spies opgehangen aan een baar boven de tafel. Geloof ons, dit is de betere barbecue. Fans van zeevruchten zetten lapas op hun menu, een weekdier dat in een parasolvormige schelp huist. Simpelweg lekker met boter, look en citroen. Espada of black scabbard is een eerder afschrikwekkende vis als je hem op de markt ziet liggen, maar heeft een zeer verfijnde smaak. Een populaire bereiding is met banaan en passievrucht, en dat werkt wonderwel.

Restauranttip Quinta do Furao is een knap gelegen hotel met eigen wijngaard waar je ook als niet-gast terechtkunt voor lunch of diner. Bemachtig een plekje op het terras en je zult je ogen niet kunnen afhouden van het fantastische uitzicht.

Madeira praktisch

Beste reistijd Door het milde klimaat kun je Madeira het hele jaar door bezoeken.

Erheen Wij vlogen met Ryanair rechtstreeks vanuit Charleroi naar Funchal. Ook Brussels Airlines en TUIfly bieden vluchten naar Madeira aan.

Toeristische informatie Visit Madeira

VAB-Reisverzekering Binnen Europa ben je vanaf € 99 per jaar gedekt voor pech op reis.

Vorig artikel“Ja, ik wil”: de perfecte Airbnb voor je huwelijksaanzoek
Volgend artikelFietsen in groep: hoe zat dat nu weer?