reizen naar Verenigd KoninkrijkFoto: Shutterstock

Vanaf 1 oktober 2021 heb je een internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Een gewone Belgische identiteitskaart zal niet langer volstaan.

Internationaal paspoort verplicht

Ook na de brexit kon je nog naar het Verenigd Koninkrijk reizen met een gewone identiteitskaart. Daar komt op 1 oktober een einde aan. Vanaf dan heb je een internationaal paspoort nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te kunnen.

Hoe kom je aan zo’n paspoort?

Een internationaal paspoort moet je aanvragen op het gemeente- of stadhuis en kun je afhankelijk van de gemeente vijf tot zeven werkdagen later ophalen. Vergeet niet om een recente pasfoto mee te nemen. Let op, je gezichtsuitdrukking moet neutraal zijn. Je mag dus niet lachend op een pasfoto staan. Verder heb je je identiteitskaart en oud paspoort (als je er eentje hebt) nodig.

Hoeveel kost een internationaal paspoort?

De prijs is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Een internationaal paspoort kost meestal tussen 65 en 90 euro. Steden en gemeenten mogen een hogere prijs vragen, al zal het nooit veel meer dan 90 euro zijn. Wie een spoedprocedure wil, betaalt veel meer.

Hoe lang is een internationaal paspoort geldig?

Het Belgische paspoort is zeven jaar geldig. In tegenstelling tot de meeste andere internationale bestemmingen moet je paspoort voor Groot-Brittannië niet nog zes maanden geldig zijn op het moment van je aankomst. De geldigheidsduur voor je verblijf is voldoende.

Wat met je rijbewijs?

Over je rijbewijs hoef je je geen zorgen te maken, dat blijft gewoon geldig in het Verenigd Koninkrijk. Een internationaal rijbewijs aanvragen hoeft niet.

Is je VAB-Reisbijstand geldig in het Verenigd Koninkrijk?

De invoering van het internationaal paspoort heeft geen gevolgen voor je VAB-Reisbijstand. Ook in het Verenigd Koninkrijk kun je nog steeds op ons rekenen.

Wordt het Europese coronacertificaat nog aanvaard?

Ook voor het Europese coronacertificaat wijzigt niets. Je kunt daarmee nog steeds je vaccinatie of genezing van een coronabesmetting aantonen. Bekijk hier de coronamaatregelen die gelden in het Verenigd Koninkrijk.

 

Lees ook

De 7 musts van Londen

Onze favoriete stops aan de kust van Zuidwest-Engeland

6x zeker doen in Edinburgh

Vorig artikelAlgarve en Alentejo, een roadtrip door Zuid-Portugal
Volgend artikelWaar moet ik mijn bakfiets parkeren?