GPSFoto: Shutterstock

Wie vanaf 1 oktober zijn praktijkexamen voor rijbewijs B aflegt, zal verplicht een gps moeten gebruiken. Kandidaat-bestuurders moeten vanaf nu aantonen dat ze zowel kunnen navigeren via verkeersborden als met het gps-systeem.

Dit nieuwe onderdeel wordt ingevoerd omdat een gps niet meer weg te denken is uit het verkeer. In Nederland is het rijden met zo’n navigatieapp trouwens al 5 jaar onderdeel van het rijexamen. Tot nu kon je kiezen of je de aanwijzingsborden volgde of je navigeerde met een gps. Vanaf 1 oktober zal dat verplicht gecombineerd worden. Kandidaat-bestuurders mogen zelf een toestel meebrengen of een app op hun smartphone gebruiken, denk aan Waze of Google Maps, of een exemplaar gebruiken van de rijschool. De smartphone moet natuurlijk wel op een reglementaire manier bedienbaar zijn en moet dus in een houder zitten. Het toestel moet duidelijk verstaanbaar zijn voor de examinator en ingesteld staan in het Nederlands.

Killer in het verkeer

Bij VAB-Rijschool staan we achter deze aanpassing. Rijden op gps betekent dat je meerdere malen naar het scherm van je gps kijkt in plaats van naar de weg, wat het een belangrijke vorm van afleiding maakt. En afleiding is nu net één van de killers in het verkeer. VAB-Rijschool gebruikt de gps nu al tijdens het opleiden van kandidaat-bestuurders. Daarbij drukken we onze leerlingen steeds op het hart dat ze nog steeds naar de verkeersborden en andere aanwijzingen langs de kant van de weg moeten kijken, en niet blindelings mogen vertrouwen op de aanwijzingen van de gps.

Lees ook

Rijbewijs halen? Ook dit verandert

Wat is het terugkommoment in de rijopleiding?

Mag een ‘L’ blijven hangen?

Vorig artikelEn route door de Elzas: onze tips!
Volgend artikelWaarom moet je geen gordel dragen op de bus en trein?