48u in Leiden, alternatief voor Amsterdam en Rotterdam

8285
citytrip Leiden

Een citytrip Leiden? Je zult het vast niet vaak horen zeggen. En toch, de Zuid-Hollandse stad, gelegen tussen Amsterdam en Rotterdam, is het fijnschalige alternatief voor haar populaire grote broer en zus. Verrassende plekken, kabbelende grachten en bakken charme, wat verwacht je meer?

Dag 1

10u – Rembrandt

Dat Rembrandt van Rijn meer dan de helft van zijn leven in Amsterdam doorbracht, wordt hem graag vergeven. In Leiden gaan ze maar wat prat op hun grootmeester. In de Young Rembrandt Studio krijg je via een ‘video mapping’ projectie een kijk op zijn jeugd. Gluur je wat verder binnen bij de Latijnse School, dan word je door de meester zelf geschetst.
Young Rembrandt Studio, Langebrug 89, gratis
Latijnse School, Lokhorststraat 16

12u – Borrelen en biechten

Vlakbij ligt de Pieterskerk – zonder ‘Sint’. Tot voor kort de kerk waarin je kon schommelen, vanaf dit najaar de kerk waar je onder de biechtstoel kunt borrelen.

13u – Lunchen bij Lot

Een meisje en een bus, dat zijn Lot & de Walvis. Nadat ze met haar vierwieler de wereld rondtrok, strandde Lot in de haven van Leiden, waar ze alle inspiratie balde in haar eigen restaurant. Laat je meevoeren door het Ibiza-sfeertje en geniet van het uitzicht vanop het zonnige terras en het lekkers op je bord, van ontbijt tot zonsondergang.

15u – Schaduwplekje

Nederlands oudste botanische tuin ligt in hartje Leiden. Wandel in de Hortus Botanicus langs monumentale bomen, zeldzame planten en tropische bloeiers; zelfs stoepplantjes krijgen hier een plek. Ook leuk om te doen: vooraf een Hortus-lunchbox of -borrelbox bestellen en heerlijk picknicken in het groen.

16u – Shoppingtijd!

Eigenzinnige collecties achter charmante geveltjes vind je onder meer bij Pluum en De Winkel in Leiden. Het meest originele souvenir scoor je bij Wonderful Nature, een ‘verwonderwinkel ​​in natuurlijke woonaccessoires’ – lees: opgezette dieren, schedels, vlinders, veren, fossielen en edelstenen.

20u – Dineren aan het water

Alleen al om de locatie moet je een plek veroveren bij Brasserie De Poort, gehuisvest in een van de twee laatste stadspoorten. Laat je op het terras aan het water verleiden tot uren turen naar voorbijvarende sloepen. Regenweer? Dan garanderen grote glaspartijen hetzelfde uitzicht. Een tafel vol hapjes maakt de avond compleet. Je smult hier van verrassende gerechtjes als krokante varkenswangetjes met krabsalade, gepofte zoete aardappel met gerookte makreel en geroosterde bloemkool met kerrieyoghurt en granaatappel.

Dag 2

10u – Door je lichaam

Al van ver kun je raden waar Corpus om draait. In dit bijzondere museum, op tien minuutjes van Leiden, maak je een indrukwekkende reis door het menselijke lichaam. Probeer een rood bloedlichaampje bij te houden, ontdek hoe je darmen een broodje kaas aanpakken en verbaas je over de werking van je brein. Zo leuk kan leerzaam zijn!

13u – Valkenburgse Meer

Tussen stad en strand, aan het Valkenburgse Meer, geniet je van een relaxte ambiance bij Brasserie Buitenhuis. In de langgerekte kas is het in elk seizoen heerlijk toeven, op zonnige dagen biedt het XL-terras volop ruimte om te ‘loungen’. Iets verderop ligt het smalspoormuseum, waar je oude locomotieven en rijtuigen bewondert en met een boemeltreintje een ritje maakt langs het meer.

15u – Strandjutten

Nog eens een kwartiertje verder maak je van je citytrip een dagje strand. In Katwijk lonken kilometers zee en zand, gepareerd door kleurrijke strandcabines. Wil je bijdragen tot een schoon strand, haal dan in één van de deelnemende paviljoens een jutterstas af en verdien al ‘plukkend’ van afval een ijsje of koffie. Goed voor je milieubewustzijn en nog ‘betaald’ ook!

18u – Met de voeten in het zand

Weinig kans dat je in Katwijk op je honger blijft zitten, want de strandpaviljoens rijgen zich aan elkaar. Onze favoriet is Surf en Beach. Hier geniet je met de voeten in het zand van verzorgde gerechten en een attente bediening. ’s Avonds gaan de vuurtjes aan, zodat je niet de minste neiging hebt om je los te rukken van jouw plekje.

TIP Duik ook eens de duinen in, een nationaal park dat zich uitstrekt van Hoek van Holland tot Hillegom. Er valt heel wat te beleven! Alle info op nationaalparkhollandseduinen.nl.

Leiden praktisch

Erheen

Leiden ligt, zonder files, op minder dan twee uur rijden van Antwerpen.

Overnachten

Wij verbleven in hotel d’Oude Morsch in het centrum van Leiden. Gevestigd in het voormalige wachtgebouw van de kazerne, biedt dit boetiekhotel een unieke sfeer, stijlvol ingerichte kamers en een ontbijt om van te smullen. In Katwijk heb je bij Steeds aan Zee keuze uit suites, appartementen of de bed & breakfast.

Goed verzekerd

Ga zorgeloos op citytrip met een VAB-Reisbijstand.

Toeristische informatie

visitleiden.nl

Vorig artikelVideo: Hoe worden elektrische auto’s en hybrides gerecycleerd?
Volgend artikelDe maximumsnelheid op de Brusselse ring gaat naar 100 km/u