repatriëring VABFoto: Shutterstock

Belgische toeristen die door hagelschade aan hun wagen niet meer thuis geraken, worden door VAB op dit moment weer naar België gebracht. De repatriëring verloopt in fases omdat nog niet iedereen op hetzelfde moment naar huis moet of wil. De twee eerste bussen brengen in totaal 110 VAB-klanten naar huis.

Het noodweer in Noord-Italië zorgde vooral in de regio rond het Gardameer voor heel wat schade. Naast huizen en andere infrastructuur werden duizenden wagens beschadigd, van de lokale bevolking en natuurlijk ook de toeristen die in deze tijd van het jaar massaal aanwezig zijn in die regio. De wagens ter plaatse repareren is zo goed als geen optie omdat de lokale autoglascentrales overbevraagd zijn. Er is wel een beperkte aanvoer van nieuwe autoruiten, maar de capaciteit om die te installeren ontbreekt omdat de schaal van het aantal schadegevallen ongezien is. Kleinschalige initiatieven zijn mooi, maar slechts een druppel op een hete plaat gezien de omvang van de problemen. Sommige wagens zijn daarenboven zo hard beschadigd dat ze door de verzekering total loss zullen verklaard worden en dus niet meer in aanmerking komen om gerepareerd te worden.

Belgische toeristen komen vrijdag en zaterdag aan

VAB dekt als één van de weinige bijstandsorganisaties ook voor particuliere klanten problemen door hagelschade op vakantie. VAB-klanten met een VAB-Pechverhelping Europa kunnen dus rekenen op hulp. VAB verleent ook bijstand aan de getroffen klanten met een KBC-bijstand en/of omniumverzekering. In eerste instantie werd gezorgd dat mensen die geen accommodatie meer hadden omdat hun reis in principe afgelopen was, ergens konden overnachten. In tweede instantie werd op de VAB-Alarmcentrale gezocht naar een oplossing voor wie niet meer met de eigen wagen naar België kon rijden. In totaal werden 234 dossiers geopend. Per dossier wordt gekeken naar de beste oplossing om de betrokken mensen weer naar ons land te krijgen. Voor een groot aantal is dat een busrit. Op donderdag zijn twee VAB-bussen vanuit ons land naar het Gardameer vertrokken. Op vrijdag vertrekken die weer naar België waar ze tussen vrijdagnacht en zaterdagochtend aankomen. Eens ter plaatse staan taxi’s klaar om de mensen naar huis te brengen, sommigen worden opgevangen door familie of vrienden.

Auto’s veilig gestald

De auto’s van de getroffen reizigers worden sinds dinsdag lokaal getakeld naar een centraal depot aan het Gardameer. Daar worden de auto’s met kapotte ruiten afgeplakt, voor zo ver dat nog niet of niet goed genoeg gebeurd was. De auto’s worden achter gesloten deuren geparkeerd zodat ze niet kunnen gevandaliseerd worden. De volgende opdracht voor de medewerkers op de VAB-Alarmcentrale is nu zorgen dat deze wagens weer terug naar België getransporteerd worden. Volgende week vertrekken de eerste opleggers met wagens weer richting België. Ook blijven we de dossiers van mensen die nog ter plaatse zijn opvolgen. Mogelijk moet er nog een derde bus ingezet worden als de vluchten vol blijven zitten of de schaarse huurwagens nog steeds geen valabel alternatief zijn.

Vorig artikelRotterdam, van ultra hip tot oer-Hollands
Volgend artikelNet geen filerecord gebroken in Frankrijk