Haute-Provence

Waar de Franse Alpen stilletjes hun hoogtemeters prijsgeven en het glooiende landschap naar de Middellandse Zee uitdijt, daar snoest de regio Alpes-de-Haute-Provence in de zon. 

In de Haute-Provence is de art de vivre nog werkelijk een kunst. Het mag er allemaal een tredje trager. Het is er kleinschalig, gemoedelijk en nabij. Daarmee maken ze het verschil met de Côte d’Azur zo’n honderd kilometer verderop, waar alles luxueus en blinkend moet zijn. Met deze 8 tips maak je er een zalig verblijf van.

 

 

Aanschouw de authentieke verwerking van lavendel

Distillerie Gradian in Valensole verwerkt lavendel nog exact zoals ze dat honderd jaar geleden deden. Stevige bossen lavendel worden in grote, diepe ketels gepropt, waarna er onder hoge druk stoom doorheen gaat. Die stoom wordt opgewekt door een immense oven met daarin de lavendel die eerder al een behandeling kreeg. Werkelijk bijzonder om deze traditionele arbeid te aanschouwen, al moet je wat geluk hebben, want de installatie draait maar tien dagen per jaar.

 

 

Waterpret in de Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is zowat de Grand Canyon van Europa. Misschien niet even impressionant als de Amerikaanse versie, maar toch knap. De ideale manier om de pracht van deze gorge te ontdekken is vanop het water. Aangezien uit de Verdon drinkwater gewonnen wordt, mogen er geen gemotoriseerde vehikels op. Bij Base Yannick kun je kajaks, waterfietsen en elektrische bootjes huren. Verwen jezelf ter plaatse met een picknick met lokale specialiteiten als paté, tapenades en zelfs olijvenconfituur.

De Franse keuken

De heerlijke Franse keuken bestaat nog steeds. Je proeft ze in restaurant Jardin de Celina, waar chef-kok Marielle de plak zwaait. Een botermalse lamsbout die ei zo na van het bot glijdt? Zij serveert ze!

 

 

Verken de streek met de fiets

In de Haute-Provence gaat het wat op en neer, maar niets wat een elektrische fiets niet aankan. Bij Bachelas Bike, in kuuroord Gréoux-les-Bains, kun je terecht voor huurfietsen en mooie routes. Naar het Lac d’Esparron bijvoorbeeld, één van de stuwmeren op de Verdon.

Op stap met een ezel

Bij La Safr’ânerie verbouwen ze saffraan. Ezeltjes worden ingezet om het land te bewerken en tijdens hun vrije dagen kun je met hen een natuurwandeling maken. Leuk voor de kinderen! Je ontdekt er ook het boeiende verhaal van saffraan: van knol tot een bloem die slechts twee dagen bloeit en waarvan je er zo’n honderdvijftig nodig hebt voor één gram saffraan. Daarom is het goedje zo duur.

 

 

Koop bioproducten bij de boer

De Haute-Provence is het mekka voor liefhebbers van bioproducten. Wees niet te bedeesd om het erf van een bioboer op te rijden. Je koopt er de beste producten. Bij L’Olive Enchantée in Quinson is dat heerlijke olijfolie. Miellerie La Bastide de Castel in Entrevennes heeft dan weer mierzoete lavendelhoning en Domaine La Blaque in Pierrevert is misschien niet het mooiste wijndomein, maar alles wat hier gebotteld wordt is 100% biologisch.

 

 

Proef de truffels van Monsieur Barbe

In Manosque ligt het truffelwalhalla van Roger Barbe. Hij baat er het winkeltje La Trufferie de Villedieu uit. Je kunt er het zwarte goud kopen, maar ook allerlei turffelbereidingen als truffelpaté. In de herfst kun je op afspraak samen met de snuffelhonden op zoek gaan naar truffels.

Slaap onder de sterren

Hoe je een dag in de natuur het best afsluit? Wel, door er midden in te slapen. Dat concept zet Émilie om in de praktijk met Admirez La Nature. Ze plaatste enkele cabanes op een heuvelwand tussen de bomen. Voor wie helemaal een buitengevoel wil hebben, is er ook nog de grande bulle, een doorzichtige luchtbel met riant bed, van waaruit je ’s nachts de sterren kunt tellen.

 

 

De Haute-Provence praktisch

Erheen Met de wagen rijd je vanuit Antwerpen zo’n 1100 kilometer tot Gréoux-les-Bains. Met een Bip&Go-badge rijd je gemakkelijk en snel door de Franse tolpoorten.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het gemoedelijke Hotel/Spa Des Alpes in Gréoux-les-Bains en midden in het groen bij Admirez La Nature in Montagnac-Montpezat.

Goed verzekerd Met een VAB-Reisbijstand geniet je hele gezin een zorgeloze vakantie voor 118 euro per jaar. Met 45 euro extra kun je tijdens je vakantie ook rekenen op pechbijstand voor je voertuig.

Toeristische informatie durance-luberon-verdon.com

 

Meer Zuid-Frankrijk?

Met de fiets op en rond de Mont Ventoux

De Provence in 15 pittoreske stops

De Drôme, onze ultieme tip voor wie de Provence te druk vindt

48u in Marseille

Avignon, een zonovergoten citytrip

Vorig artikelGetest: Dacia Spring
Volgend artikelOverstromingen en toename autovakanties zorgen voor drukte op VAB-Alarmcentrale