Vaucluse fiets Mont VentouxFoto's: Jonathan Ramael

De Vaucluse is een droombestemming voor wielertoeristen. Je rijdt er door fantastische landschappen en eeuwenoude dorpjes, en je kunt er de mythische Mont Ventoux beklimmen. Er valt echter meer te beleven dan fietsen alleen. Dit zijn onze leukste tips.

De Mont Ventoux, de moeilijke of makkelijke versie

Wie op vakantie stevig wat kilometers wil malen, doet dat het liefst in een zo fotogeniek mogelijke omgeving. Er moet onderweg immers ook wat te zien vallen, nietwaar? Veel beter dan de Vaucluse in het hart van de Franse Provence zal je niet snel vinden. Dit mooie departement ligt bezaaid met wijngaarden, lavendelvelden en pittoreske oude dorpjes die zo op een postkaartje kunnen. Het landschap is er verbluffend en wisselt glooiende heuvels af met ruige bergtoppen en diepe afgronden. Daarbovenop is het ook één van de wielermekka’s bij uitstek. Dat komt voornamelijk door de Mont Ventoux die er middenin ligt. Hier de top bereiken is een straffe prestatie voor elke zichzelf respecterende wielertoerist. Wie de mythische hellingen van de Ventoux wat te veel van het goede vindt, hoeft echter niet te wanhopen. Huur een degelijke elektrische fiets en je raakt zo boven, onderweg fluitend de ‘echte’ coureurs voorbijstekend. Terwijl zij zich zwoegend een weg naar boven zwalpen, kan jij rustig genieten van het uitzicht – echt sportief is het niet, maar je staat wel fris en monter aan de finish. Wil je na deze beklimming nog meer van de Vaucluse ontdekken? Zet dan de volgende vijf activiteiten op je programma.

 

Meer tips, met of zonder fiets

1. Afdalen langs les Gorges de Nesque

Eén van de allermooiste routes die je in de Vaucluse kan fietsen, is ongetwijfeld die langs de grillige kloven van de rivier Nesque. Wie vanuit Sault vertrekt, bolt tientallen kilometers lang bijna uitsluitend bergaf over gloednieuw asfalt. (De Tour passeert hier dit jaar, dus werd alles van een verse laag voorzien.) Je snelt dan met een rotvaart naar beneden naast afgronden van meer dan honderd meter diep en voorbij vergezichten waarvoor je spontaan even zou afstappen, moest je net niet zo lekker aan het dalen zijn. Op de route richting Pernes les Fontaines liggen trouwens erg mooie dorpjes als Venasque en Saint-Didier te pronken. Ideaal voor een welverdiende tussenstop. Leer wel je bochten inschatten alvorens als Savoldelli naar beneden te storten!

 

2. Microbiertjes drinken in een beeldschoon dorp

Brantes is een piepklein maar wondermooi dorpje dat in de schaduw van de Ventoux tegen een bergwand ligt aangeplakt. Het ligt langs de fietsroute door La Vallée du Toulourenc en bij aankomst krijg je een van de mooiste uitzichten van de hele trip op je bord. Je kan er meteen ook even stoppen, want in Brantes is met La Géante de Provence een prima microbrouwerij verstopt. De Fransen hebben er een verloren gelopen Schot voor moeten importeren, maar uiteindelijk zijn ze dan toch aan degelijk bier geraakt. Hier proef je alles van stout en IPA tot aardbeibier en zelfs een pint met de smaak van rode pepers. Verrassend én verfrissend! Ook op dezelfde route: Le Jardin Singulier, een mooi stuk natuur vol interactieve kunstwerken, waar je zowel lekker kan tafelen als in een hippie boekenwinkeltje kan snuisteren.

 

3. Wijn proeven in een oude tempelierskapel

De Vaucluse is een topstreek voor wijnliefhebbers. Tijdens het fietsen zal je niet zelden langs schijnbaar eindeloze wijngaarden rijden. Domaine Laurens bij Roaix is één van de nieuwste. Pas in 2016 begon men hier wijn te verbouwen, maar ondertussen bieden ze een gevarieerde selectie aan. Het hoofdgebouw van het wijndomein ligt in een historische tempelierskapel die stamt uit het gezegende jaar 1138 – het jaartal is meteen ook de naam van één van de wijnen. Wil je je proeverij ietwat actiever afwerken, dan kan je via een schattenjacht vol raadsels en testjes de hele wijngaard verkennen. De hond des huizes is trouwens in die mate aanhankelijk dat ik hem bijna op m’n bagagedrager mee naar huis had genomen. Geef hem een pootje!

 

4. Met de segway door Vaison-la-Romaine

Ben je het fietsen even beu? Stap dan af in Vaison-la-Romaine, een mooi middeleeuws stadje met een Romeins verleden – er vallen twee grote archeologische sites te bezoeken. De oude stad kan je verkennen op een segway, die ze hier gyropode noemen. Moest het je eerste keer zijn, is dat trouwens best een avontuur, maar na even oefenen voelt de besturing verbazend natuurlijk aan. Voor je het weet, zoef je als een thematische Keizer Nero statig het plebs groetend door de smalle stenen straatjes van het centrum. Dat je er met je fluohesje en je kniebeschermers als een totale schertsfiguur uitziet, neem je er dan maar even bij.

 

5. Offroad crossen over gravel

Je hoeft als wielertoerist in de Vaucluse niet gewoon het stratenplan te volgen. Door het departement lopen ook heel wat gravelroutes. Vanuit het Centre d’Hébergement et de Loisirs in Rasteau vertrekken drie routes die je over grindwegen langs plekjes leiden waar je anders nooit was geraakt. De fietsen die je hiervoor nodig hebt, kun je er gewoon huren. Ze hebben dikkere banden en zijn stabieler. Wie z’n halve inboedel mee op fietstocht wil nemen, kan zich hier ook wagen aan het zogenaamde bikepacking. Dan rij je op een fiets met een hoop handige opbergruimte, zodat hij meteen als koffer kan dienen.

 

Vaucluse en Mont Ventoux praktisch

Erheen Met de tgv vanuit Brussel-Zuid sta je een uur of vijf later al in Avignon, de voornaamste stad in de regio. Makkelijk en comfortabel. Uiteraard kun je ook met de auto reizen.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in Domaine de Cabasse bij het mooie Seguret. Vlakbij ligt ook Maison Sadina, een erg gastvrije B&B. In Sault sliepen we in het gloednieuwe Le Nesk hotel, ondergebracht in een gerenoveerd klooster en volledig gefocust op wielertoeristen. Je kan hier je stalen ros veilig opladen en bergen, en in de bar hangen een hoop historische fietsen van ex-tourwinnaars waaronder Merckx. Het uitzicht vanop het terras is fenomenaal.

Fietsverhuur De elektrische fietsen huurden we bij Sun-E-Bike.

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Frankrijk met een VAB-Reisbijstand. Ga je met de wagen? Met de optie ‘voertuig buitenland’ kun je ook voor je auto op pechbijstand rekenen.

Toeristische informatie www.ventouxprovence.fr

 

Vorig artikel5 keer roadtrippen in eigen land
Volgend artikelWat betekent het verkeersbord met de witte ruit in Frankrijk?