Provence

Ons favoriete stukje Provence? De Vaucluse! VAB-Magazine rijgt de mooiste tips in dit goddelijke deel van Frankrijk aan elkaar.

1. Schilderachtig Venasque

Het verleden hangt als een serene mantel over dit schilderachtige dorp in de Provence, waar kunstenaars maar ook passanten graag onder schuilen. De oude omwallingen, de vele torens en kapelletjes en de met zorg gerestaureerde huizen getuigen van een rijke geschiedenis.

2. Stenen iglo’s in Village des Bories

Aan de rand van Gordes ligt Le Village des Bories, een nederzetting van stenen iglo’s, opgetrokken zonder dat er een truweel mortel aan te pas kwam. De geschiedenis van deze merkwaardige bouwwerken zou teruggaan tot het bronzen tijdperk. In de buurt vind je ook de abdij van Sénanque, die een prachtig kiekje oplevert wanneer de lavendel in bloei staat.

3. Gordes, akropolis van de Provence

Aangeklampt tegen de zuidflank van de Monts de Vaucluse posteert Gordes zich als de akropolis van de Provence. Verlies je in de steile geplaveide steegjes met zijn smalle, hoge huizen, maar bewonder het stadje ook vanop afstand. Veel reizigers gaan spontaan op de rem staan bij de eerste aanblik. Niet meer dan terecht een van ‘De Mooiste Dorpen van Frankrijk’ benoemd.

4. Levendig Lourmarin

Op zoek naar een idyllisch plekje voor een romantisch diner? Lourmarin is de perfecte setting. Het is er heerlijk flaneren door de geplaveide straatjes met zonovergoten terrassen en sprankelende fonteinen. Zijn sommige andere Provençaalse dorpjes te rustig voor jou, dan zul je hier vast niet kunnen weerstaan aan de uitnodigend gedekte tafels.

5. Accrobranche in de Colorado Provençal

Midden in de ‘Colorado Provençal’, in het Parc Naturel Régional du Luberon, kun je van boom tot boom bengelen via touwladders, kabelbanen, apenbruggen, klimnetten en dies meer. Wie het niet zo heeft begrepen op hoogtes, kan deze magnifieke omgeving – het lijkt wel alsof God zijn potje spaghettikruiden heeft laten vallen – ook verkennen te voet, met een mountainbike of te paard.

6. Kleurenspel in Roussillon

Zelden heeft een mijnindustrie een landschap van zo’n indrukwekkende schoonheid opgeleverd, staat te lezen langs de Sentier des Ocres en dat vleugje trots is best veroorloofd. Je wandelt er door een uniek decor getint van curry tot vermiljoen. Met een combikaartje krijg je toegang tot de oude Mathieu-fabriek, waar je alles leert over de productie en het gebruik van oker. Onze tip: probeer tegen het einde van de dag te gaan, wanneer de avondzon wisselende schakeringen tovert.

7. Château La Canorgue, vader en dochter wijnbouwer

“Als kind begreep ik er niets van. Elke zomer weer zag ik mijn vader koortsachtig aan het werk in de cave. Waarom schrijf je het recept niet gewoon op, vroeg ik hem. Tu verras, was zijn antwoord.” Nu werken Nathalie en haar vader Jean-Pierre als een tandem en telen met veel liefde voor het vak biologische wijn. Château La Canorgue, gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse villa, vormde het decor voor de film ‘A Good Year’ met Russell Crowe in de hoofdrol.

8. Hoog in de bomen bij Maison Valvert

Op een landgoed in Bonnieux ligt het gastenverblijf Maison Valvert, uitgebaat door de Vlaamse Cathy Herssens. Hier laat je de drukte ver achter je en geniet je van de rust en de natuur. Bijzonder is de boomhut, die vier meter boven de grond hangt. Voor dit houten paradijsje werd geen enkele tak afgezaagd of spijker ingeslagen. En dat voel je. Staande op het terras, zachtjes wiegend, geniet je van een ongelofelijk uitzicht. En de ochtendkoffie? Die takel je gewoon naar boven!

9. Ménerbes, truffel en wijn

Het duurt enkele kronkels voor Ménerbes zich prijsgeeft, maar het is de trip naar deze uitloper van de Luberon meer dan waard. Het charmante stadje herbergt het Maison de la Truffe et du Vin, een aanrader voor liefhebbers van Frankrijks topproducten. Je vindt er elke wijn uit de regio – aan wijngaardprijzen! – en wie zich een duurder souvenir kan veroorloven, kan er in het seizoen ook truffels kopen.

10. Kajakken op de Sorgue

Het begint heel vredevol, in een blauwgroen poeltje. Van hieruit stort de Sorgue zich wild naar beneden, om een paar kilometer verder allerlieflijkst langs terrasjes vol bewonderaars te kabbelen. Een leuke manier om van het water te genieten is je te laten meevoeren op de stroom. Het acht kilometer lange kajaktraject van Fontaine de Vaucluse tot L’Isle sur la Sorgue is ideaal voor families.

11. Venetië van de Provence

La Petite Venise, zo noemt men L’Isle sur la Sorgue liefkozend. Doorweven met kanaaltjes fonkelt het charmante stadje in de zon. Al is de textielindustrie al lang een stille dood gestorven, de vele roues blijven naarstig in het water happen. Nu zijn het de antiquairs die het oude vissersplaatsje wereldwijd naam geven. Voor regionale producten spring je binnen bij Les Délices du Luberon.

12. Fonteinen tellen in Pernes les Fontaines

Pernes les Fontaines is een slaperig dorpje aan de rivier de Nesque. Om niet mee in te dommelen kun je er een wedstrijd van maken alle veertig fonteinen te vinden die het plaatsje telt. Bombastisch, bescheiden, bemost: je ziet ze er in alle maten en vormen.

13. Route de la Lavande

Sault is de belangrijkste halte op de ‘Route de la Lavande’. In de zomer kleurt het dorp paarsblauw en spreidt de onmiskenbare geur zich over de omgeving. Ongetwijfeld zul je er fietsers tegenkomen, gezien Sault samen met Bédoin en Malaucène een van de startpunten is voor het beklimmen van de Mont Ventoux.

14. Romeins theater in Orange

De Romeinen voelden zich thuis in de Vaucluse en bouwden er villa’s, bruggen en thermen. En ook het Théâtre Antique in Orange, het best geconserveerde monument uit zijn tijd. Sinds kort kun je het bouwwerk ook ontdekken met een virtual reality bril, die je terug in de tijd katapulteert.

15. Pausenstad Avignon

Het Palais des Papes, het grootste gotische paleis in Europa; de befaamde pont d’Avignon, vereeuwigd in een kinderliedje; de oude vestingmuren en talloze monumenten: Avignon ademt geschiedenis door al zijn poriën. Unesco slingerende meteen het hele historische centrum op zijn lijst van Werelderfgoed. Al meer dan zevenhonderd jaar de pausenstad en nog steeds incontournable.

Tip

Let op als je naar Frankrijk reist met de auto. In bepaalde Franse steden, waaronder Lyon, heb je een milieuvignet nodig.

Vorig artikelHoe moet je een rotonde precies gebruiken?
Volgend artikelSteeds meer bandenpech, maar steeds minder reservewielen