DrômeHeikki Verdurme

Wie de drukte wil ontwijken maar toch de goddelijke geneugten van la douce France zoekt, vindt in de Drôme een ideale habitat.

Lekkerbekken in Valence

Het aimabele Valence is de hoofdstad van het departement Drôme. De middeleeuwse kathedraal domineert het oude centrum, waar je verder veel boetiekjes en artisanale winkels vindt. Proef een lokaal biertje in brouwerij La Valentinoise of geniet bij bakkerij Nivon van een suisse, de lokale specialiteit. De naam van deze pop uit zanddeeg verwijst naar de Zwitserse Garde. Zoek je graag hogere culinaire geneugten op? Dan is er Maison Pic van chef Anne-Sophie Pic met drie Michelinsterren. Te duur, maar je wilt toch haar keuken proeven? De kleine gerechtjes in L’Epicerie de Pic zijn iets schappelijker geprijsd.

Peddelen op de Drôme

De Drôme kreeg zijn naam cadeau van de rivier die doorheen het departement slingert. Ongeveer de helft ervan is bevaarbaar. Vanaf verschillende locaties kun je met een kajak een tochtje maken, waarbij het landschap in muizenstapjes aan je voorbijschuift.

Wijn proeven

De Drôme is bezaaid met wijngaarden. Wie een paar flesjes wil inkopen, kan op heel wat plaatsen terecht, zoals bij Domaine de Montine, waar Jean-Luc jaarlijks zo’n 300.000 flessen bottelt. Liever een bubbel? Cave de Die Jaillance produceert de lichtzoete en sprankelende Clairette de Die. Tijdens de zomer is er dagelijks een Nederlandstalige rondleiding in de voormalige wijnkelders.

Souvenirs sprokkelen in Nyons

Elke donderdag maakt Nyons zich op voor de wekelijkse markt. Tuinverse groenten en fruit, kazen die zo hard geuren dat je neusvleugels spontaan gaan flapperen, saucissen om je tanden in te zetten en olijven die smeken om geproefd te worden. De olijven hebben trouwens hun eigen appellation. Ook aan lavendel geen gebrek. Midden in de stad ligt een nog steeds werkende distilleerderij. Nog meer traditie ontdek je in de tapijtmakerij La Scourtinerie. Hier maken ze nog op de oude manier de typische ronde Provençaalse tapijten.

Uitrusten in pittoreske dorpjes

Zuid-Frankrijk barst van de gezellige dorpjes. Smalle straatjes, gevels gesierd met fleurige bloembakken en pleintjes waar het leven verloopt op het ritme van het jeu de boules. In de Drôme moet je daarvoor in Châtillon-en-Diois, La Garde-Adhémar en Mirmande zijn. Ook Grignan is uitermate gezellig en heeft als extra troef het majestueuze kasteel dat over het dorp waakt. Vanop het riante terras heb je een adembenemend uitzicht op de Mont Ventoux.

Nougat smikkelen

Montélimar is de bakermat van de nougat. Gezinnen met kinderen kunnen hiervoor terecht bij Le Palais des Bonbons et du Nougat, een kindvriendelijk museum dat oud speelgoed exposeert en de geschiedenis van snoepgoed en nougat centraal stelt. Je leert er dat echte nougat uit Montélimar naast amandelen ook pistachenoten bevat. Met eigen ogen kun je aanschouwen hoe het suikergoedje wordt gemaakt.

Praktisch

Erheen Wij reisden in 4 uur 20 minuten snel en comfortabel met de tgv rechtstreeks van Brussel naar Valence. Met de auto doe je er vanuit Antwerpen zo’n 8 à 9 uur over. Met de Bip&Go badge verlies je geen tijd aan de péage.

Overnachten VAB-Magazine verbleef goedkoop in Les Négociants in Valence, huiselijk in chambre d’hôtes Le Sareymond in Menée en stijlvol in Les Méjeonnes in Valaurie.

Beste reisperiode April tot en met oktober. De mistral maakt dat het er tijdens de zomer zelden te heet is.

Toeristische informatie ladrometourisme.com

Goed verzekerd Geniet zorgeloos van de Drôme met een VAB-Reisbijstand. Graag ook bijstand voor je wagen in heel Europa? Met het VAB-Bijstandspakket combineer je beide.

 

Lees ook

De Provence in 15 pittoreske stops.

5 niet te missen plekjes langs de Ardèche. 

5x heerlijk nazomeren in Normandië.

Op citytrip naar Marseille.

Ontdek verrassend Nantes.

 

Vorig artikelVAB-Wegenwacht wordt 50 jaar!
Volgend artikelMeer dan half miljoen auto’s verkocht in 2018