Citytrip AvignonJonathan Ramael

Avignon is een mooie historische stad in het hart van de Provence. Je geniet er met volle teugen van de rijke, Franse geschiedenis en vrolijke terrasjes. Haal het beste uit je citytrip met deze 5 tips.

Wil je even weg uit het druilerige België zonder daar meteen de hele dag voor onderweg te zijn? Dan kan je weinig verkeerd doen met een tripje naar Zuid-Frankrijk. Lekker op de TGV springen in Brussel, en zo’n vijf uur later zit je al van een goed glas wijn te nippen terwijl de zon leegbloedt over de lavendelvelden rondom. Depressief zal je er alvast niet van worden. Er vallen in de Provence ook heel wat interessante steden te ontdekken. Avignon bijvoorbeeld: een absoluut pareltje. Dit middelgrote provinciestadje waar nog een middeleeuwse wal rondstaat, heeft een verbazend rijk verleden. Het oude centrum is exact wat je van een zuiderse Franse stad verwacht. Je loopt er door een wirwar van wandelstraatjes vol gezellige boetiekjes en cafés; op de vele door bomen beschaduwde pleinen drinken kokette dametjes hun eerste koffie van de dag en wie op zoek wil naar wat culturele meerwaarde hoeft hier ook nooit ver te stappen. De hele stad staat vol musea en beschermde monumenten.

Bezoek het Palais des Papes in virtual reality

Naar de reden voor die culturele rijkdom dien je eveneens niet lang te zoeken. Wist je dat de paus in de 14de eeuw niet in Rome verbleef maar hier in Avignon? Dat kwam omdat de nieuw verkozen kerkvader een Fransman was die weigerde z’n boeltje richting Italië te pakken. Ook de volgende 6 Franse pausen hielden voet bij stuk, waardoor de hele santenboetiek voor 70 jaar de tenten in de Provence opsloeg. Het woord tent hoef je trouwens niet letterlijk te nemen. Het Pauselijk Paleis van Avignon is een complex van monsterlijke proporties en het grootste gotische gebouw dat ooit werd neergezet.

Langs de binnenkant voelt het paleis echter vrij tot zeer leeg aan. Daar hoef je nog niet meteen om te treuren, want de toeristische dienst kwam met een erg inventieve oplossing. Met de histopad – een handige tablet die je aan de balie krijgt – kun je door een aantal codes te scannen in VR zien hoe alles vroeger ingekleed was. In realiteit loop je door quasi lege zalen, maar op je scherm zie je rijkelijk versierde vertrekken, vol levendige kleuren uit vervlogen tijden. Het zorgt onmiddellijk voor heel wat extra inleving.

 

Geniet van een echt Frans ontbijt

Een stomende espresso, warme croissants in alle geuren en kleuren en een stuk taart erbij om het feest compleet te maken: het kan bij god al eens deugd doen. Eén van de beste plekken in Avignon voor een topontbijt of brunch is Maison Violette, een traditionele bakkerij op de Place des Corps Saints. Het ruikt er naar vers gebakken brood, kaneel en zoete dromen, en ze hebben er een aanbod waar je de eerste keer toch even van zult moeten gaan zitten.

 

Proef lokale specialiteiten in Avignon Les Halles

Avignon Les Halles is een overdekte foodmarkt met aan de buitenkant een levende groene wand. Hier verkopen marchanten van dinsdag tot zondag  tot een uur of 2 hun waren. Je vindt er alles van vlees en verse vis tot groenten, fruit en een hele berg aan lokale specialiteiten. Wie wil kan ter plekke in één van de restaurantjes aan tafel schuiven, maar een leuker idee is om op je gemak alle ingrediënten voor een eersteklaspicknick bij elkaar te sprokkelen om die dan op een idyllische plek naar keuze op te smikkelen.

 

Verlies jezelf in de vele musea

Voor een stad met minder dan 100.000 inwoners vallen er in Avignon verbazend veel prima musea te bezoeken. Er is het Musée du Petit Palais tegenover het pauselijke paleis, waar schilderijen van Botticelli en Carpaccio te bewonderen vallen. Het Musée Angladon heeft impressionisten als Manet en Cézanne in de aanbieding, aangevuld met werken van Picasso en Van Gogh. Collection Lambert biedt vooral moderne kunst. Van het gierige type? Trek dan naar Musée Lapidaire. Dat is volledig gratis, ligt in een oude jezuïetenkerk en stelt een hoop Griekse, Romeinse en Etruskische artefacten uit de klassieke oudheid tentoon. De keuze is aan jou.

 

Zoek het groen op

Avignon beschikt over een aantal mooie groene plekken. Veel locals spenderen hun weekends op het 700 ha grote Île de la Barthelasse, dat in de Rhône ligt en één van de grootste riviereilanden van Europa is. Er woont bijna niemand, het staat vol fruitige boomgaarden en bij goed weer is het er aangenaam fietsen. Wie z’n picknick liever wat dichter bij de voornaamste attracties houdt, kan naar het Parc Rocher des Doms trekken, dat boven het Palais des Papes ligt. Dit groene park op een hoge rots biedt prachtige uitzichten over de stad en wijde omgeving. Je vindt er zelfs een verborgen wijngaard.

 

Avignon praktisch

Erheen We reisden met de TGV vanuit Brussel-Zuid en stonden een uur of vijf later al in Avignon. Gemakkelijk en comfortabel. Wie liever vliegt, kan dat sinds kort rechtstreeks vanuit Antwerpen met TUIfly.

Logeren VAB-Magazine verbleef in Hôtel Boquier, een bescheiden maar gezellig hotelletje in het centrum, op 300 meter van het treinstation.

Toeristische informatie avignon-tourisme.com

Vorig artikelOpgepast voor hitte in de auto
Volgend artikelGetest: Dacia Spring