De Mol DuitslandBreitenstein, Alpenregio Tegernsee-Schliersee © Dietmar Denger

‘De Mol’ 2021 zit erop. Een Mol die tot het laatste moment verborgen bleef, overweldigende wijnbergen en meren, glazen gevuld met riesling, een hond als teamgenoot, koekoeksklokken, jodelende Japanners en graffiti. Dit zijn 6 locaties uit het populaire tv-programma die je deze zomer met eigen ogen gezien wil hebben. Zo verrassend kan buur Duitsland uit de hoek komen!

6. 1. Het Rijndal en Sankt Goar

De Mol Duitsland

Het kleine dorpje langs de Rijn, met de grootste koekoeksklok van de wereld als uithangbord, herinner jij je beslist nog uit de eerste aflevering van ‘De Mol’. Vanuit Sankt Goar verken je het Rijngebied tussen Koblenz en Bingen, wat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoed-lijst staat. Een landschap met indrukwekkende hoogteverschillen, bezaaid met 40 ruïnes van middeleeuwse burchten en kastelen en levendige dorpjes met vakwerkhuizen tussen wijnbergen maken van het Rijndal een heerlijke bestemming voor een minivakantie of een weekend weg. Natuurlijk kun je de omgeving verkennen per boot, waar de meeste toeristen voor kiezen, maar je kan ook de Rheinburgenweg wandelen. Deze wandelroute neemt je 120 kilometer lang mee door het Unesco Werelderfgoed en laat je de burchten, dorpjes en landschappen van dichtbij beleven.

 

5. 2. De Calmont-Klettersteig

De Mol Duitsland

Geef toe, je wil zelf maar wat graag proberen of je een vol wijnglas van de steile Calmont-Klettersteig kan dragen, zoals de kandidaten in de tweede aflevering van ‘De Mol’. Het avontuurlijke wandelpad, waar je moet klauteren langs smalle rotspaden, ligt op de steilste wijnrank van Europa. Met een helling van 68 graden is de Calmont-Klettersteig de mooiste wandelroute aan de Moezel, maar ook een wandelpad met halsbrekende diepten. Dat hier wijndruiven geoogst worden, is onvoorstelbaar. De wandelroute zelf werd ondertussen uitgerust met trappen, ladders en relingen, zodat elke avontuurlijke wandelaar kan thuiskomen met indrukwekkende foto’s van de beruchte Klettersteig. Maar of je dat ook kan met een vol glas wijn…?

 

4. 3. De regeringsbunker

De Mol Duitsland

Jarenlang was de voormalige atoomschuilkelder van de Duitse regering in het noorden van de Eifel taboe, tot het een museum werd. De regeringsbunker, 110 meter onder de aarde, was het grootste geheime bouwwerk van West-Duitsland. Er was plaats voor 3000 mensen, die hier gemakkelijk 30 dagen konden overleven. Wat je in ‘De Mol’ niet zag, is dat er niet één maar drie atoombunkers werden gebouwd voor de Duitse regering en de Duitse centrale bank. Een Eifel-Bunker-Tour neemt je in één dag mee naar drie verschillende bunkers, die ertoe dienden de Duitse regering zo lang mogelijk aan het werk te houden, ook als de Koude Oorlog uit de hand zou lopen. De Eifel-Bunker-Tour kan je momenteel enkel boeken in het Duits, maar is een must voor iedereen met een interesse voor de wereldgeschiedenis. Een tip: kleed je warm; in de bunkers is het doorlopend 12 graden.

 

3. 4. Hondvriendelijk München

De Mol Duitsland

In München kregen de ‘De Mol’-kandidaten in het Olympia Park een nieuwe teamgenoot: de hond Isidoor. En dat levert meteen een toffe reistip op: huisdiervriendelijk München. Stedentrips met een hond zijn vaak niet gemakkelijk, maar in Duitsland staat men ervoor open om vakantiegangers met huisdier te verwelkomen. Dat begint bij de hotels, die heel vaak honden toelaten en met plezier een extra kussen of drinkbak op de kamer achterlaten. In München gaat de hond zelfs met zijn baasje naar de Hundebiergarten! In het Mini-Hofbräuhaus van de Englischen Garten wemelt het van loslopende honden en bierdrinkende eigenaars, die hun viervoeter bij het spelen met een glas in de hand gadeslaan. Heeft je metgezel honger gekregen? Dan trek je naar de eerste Duitse slager voor honden, BeuteFuchs, waar biovlees en -kauwartikelen op het menu staan.

 

2. 5. Schliersee

De Mol Duitsland

Een uurtje ten zuiden van de Beierse hoofdstad München ligt de paradijselijke Alpenregio Tegernsee-Schliersee, waar de kandidaten op een paddleboard hun opdracht uitvoerden. De schitterende meren en bergen, net voor de Alpen, vormen een prachtige setting voor een onvergetelijke familievakantie. Watersporten, bergwandelingen, openluchtmusea en avontuurlijke speelplaatsen, slapen in een boomhut of een boerderijvakantie: dit is de ideale regio voor sportieve en avontuurlijke gezinnen. Vergeet niet een boottocht over het meer te maken. Of ga suppen, zoals je zag in ‘De Mol’. Twee uur lang peddel je langs de oevers van de Schliersee. Wie wil, kan in het dorpje Schliersee zelfs een cursus stand-up paddling boeken.

 

1. 6. Berlijn

De Mol Duitsland

Uiteraard mag de Duitse hoofdstad niet ontbreken in dit lijstje. In Berlijn moesten de kandidaten uit ‘De Mol’ beroemde Berlijnse streetartwerken vergelijken met nagemaakte beelden. Streetart speelde in de geschiedenis van Berlijn een belangrijke rol, en heel wat gidsen bieden dan ook wandelingen, fietstochten en zelfs rondleidingen in de typische Trabantjes aan. Maar wist je dat je ook zelf aan de slag kan? Heel wat workshops in Berlijn bieden je de kans zelf een graffiti-kunstwerk te creëren. En dat niet alleen in een studio of op de wand van een afgelegen gebouw, ook in het Mauerpark kan je je sporen nalaten.

Vorig artikel12 bijzondere terrassen in Vlaanderen
Volgend artikelJe banden in topconditie houden doe je zo