RügenFoto: Timo Roth

Als je droomt van een eilandvakantie, denk je misschien niet meteen aan Duitsland. En toch telt ons buurland zo’n 50 eilanden met indrukwekkende natuurreservaten in de Noordzee en de Oostzee. Rügen is het grootste eiland en een paradijs voor schattenjagers, kunstenaars en sportievelingen.

 

Schattenjagen in de Oostzee

Bernstein of amber is de versteende hars van naaldbomen; een kostbare halfedelsteen. Na een fikse storm en hevige wind in de herfst en winter wordt de zeebodem zodanig omgewoeld dat stukjes Bernstein aanspoelen op het strand van Rügen. Toeristen lopen hier dan met een hark over het strand, op zoek naar het ‘Goud van de Oostzee’.

In de zomer is het water hier opvallend kalmer en nodigen elegante badsteden als Sellin toeristen uit het strand op te zoeken en verloren te lopen in de romantische straten. Rügen telt meer zonne-uren dan elk ander plekje in Duitsland en is dan ook erg populair bij de Duitsers zelf. De witte villa’s met speelse houtuitsnijdingen, gezellige balkons en rijk versierde torentjes herbergen kleinschalige hotels, innemende restaurants en typische souvenirwinkeltjes. Je kan je zo voorstellen hoe vrouwen in zwierige rokken, met parasol en kanten zonnehoed, hier in de badsteden flaneerden. ’s Avonds liepen ze de 394 meter lange houten brug over de Oostzee op en gingen ze dansen in de balzaal op de Seebrücke.

 

 

Fietsen of Spülsaumlaufen?

Tweeëntwintig fietsroutes vertrekken vanaf de Seebrücke in Sellin door de ongerepte natuur tot in andere historische badsteden als Binz, de parel aan de Oostzee. Wie liever niet wil fietsen, kan gaan Spülsaumlaufen, een nieuwe sport waarbij je langs de waterkant van Binz naar bijvoorbeeld Prora wandelt en de jodiumrijke zeelucht bij elke stap diep inademt.

In Prora vind je het langste gebouw in Duitsland, dat door het Hitler-regime gebouwd werd om 20.000 vakantiegangers uit Oost-Duitsland naar Rügen te brengen; massatoerisme anno 1936. Het project werd door de oorlog nooit afgerond en stond decennialang te vervallen. De voorbije jaren zette een projecteigenaar de vensters open en liet een frisse wind door het zware gebouw waaien. Nieuwe vakantiewoningen, restaurants en een DDR-museum trekken nu wandelaars en fietsers aan.

 

 

Het kleinste nationaal park van Duitsland

Wandelen kan in het Jasmund Nationaal Park, het kleinste nationaal park van Duitsland en een paradijs voor schilders. De indrukwekkende krijtrotsen nemen in de natte maanden erg veel vocht op. Ze kunnen dat gewicht niet houden en storten in zee of donderen op het strand, terwijl ze struiken en bomen met zich meeslepen. De kaart van de Duitse kustlijn kan jaarlijks opnieuw aangepast worden. Alleen op pad gaan is geen probleem; de wandelwegen zijn perfect uitgetekend en wandelaars kunnen zo de gevaarlijke kustlijn onder de krijtrotsen of verrassend opkomende getijden vermijden.

 

 

Praktisch

Erheen Het schiereiland Rügen ligt in het noordoosten van Duitsland. Met de auto rijd je er in 8,5 uur naartoe.

Overnachten Logeer in een van de elegante badsteden of in een traditioneel vakantiehuis met prachtig houtsnijwerk.

Hoteltips: nixe-hotel.de, hotel-schloss-ranzow.de

Vakantiewoningen: villa-erika.de, binz-hausamsee.de, reetland.de

Op restaurant freustil.de (modern visrestaurant), kliesows-reuse.de (traditioneel visrestaurant)

Goed verzekerd Vertrek zorgeloos naar Duitsland met een VAB-Reisbijstand. Met de optie ‘voertuig buitenland’ kun je ook voor je wagen op pechbijstand rekenen.

Toeristische informatie rugen.nl

 

Lees ook

6 unieke locaties in Duistland waar De Mol ging graven

Een roadtrip langs Duitse sprookjes

Ontdek het wonderbaarlijke trio van de Baltische Staten

Previous articleReizen met je hond of kat: dit zegt de wetgeving
Next articleVolg gratis een opleiding ‘elektrisch fietsen’