pasfoto reispas identiteitskaart

Het is tegenwoordig verboden te lachen op je pasfoto. Waarom mogen we vanop onze reispas en identiteitskaart de controlerende douanier of agent niet meer vrolijk toelachen? Wij zochten het uit!

Wie vroeger foto’s liet maken voor officiële documenten haalde zijn mooiste tandpastaglimlach boven. Nu stappen we het gemeentehuis binnen met een pasfoto met een zuur kijkend gezicht. Waarom moeten de mondhoeken naar beneden en zijn glimmende tanden uit den boze? Wel, dat komt omdat er internationale standaarden zijn ingevoerd. In de eerste plaats door de ICAO, de International Civil Aviation Organization. De internationale burgerluchtvaartorganisatie stelt regels op die wereldwijd toegepast worden opdat het luchtverkeer veilig kan verlopen, en identiteitscontroles horen daarbij. Bij een neutrale gezichtsuitdrukking is het makkelijker om te controleren of de persoon die voor je neus staat werkelijk die persoon is.

Automatische gezichtsherkenning

Een echte beambte heeft daar natuurlijk niet echt moeite mee, maar wanneer er biometrische technologie gebruikt wordt voor gezichtsherkenning, zijn die afspraken belangrijker. Als camera’s je gezicht scannen, doen ze dat op veertien tot twintig verschillende punten, zoals de tip van je neus, je ogen en je lippen. Als je heel hard lacht op je pasfoto, kunnen sommige punten zodanig verschuiven dat de computer het gelaat niet herkent. Bij een zuinig lachje faalt automatische gezichtsherkenning niet, maar omdat moeilijk te bepalen valt wat wel nog kan en wat niet meer kan, vraagt men om op pasfoto’s een neutrale gezichtsuitdrukking te tonen met gesloten mond.

Meer regels voor je pasfoto

Dat je niet breed mag lachen is niet de enige voorwaarde voor pasfoto’s. De achtergrond moet neutraal zijn en je draagt het best geen jas of sjaal. Je aangezicht moet volledig vrijgemaakt zijn, waardoor je voorhoofd, kin en de ooraanzet zichtbaar zijn. Ook is het essentieel dat je ogen goed herkenbaar zijn. Wie een bril draagt, moet ervoor zorgen dat er geen reflectie in de brilglazen zit, dat de glazen doorzichtig genoeg zijn en dat het montuur niet te groot is – of net te klein, waardoor het vlak langs de ooglijn loopt. Om die redenen vragen de meeste fotografen om je bril af te zetten voor de pasfoto.

Lees ook

Dit zijn dé verre bestemmingen om in 2022 te ontdekken
Internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen
Zó reizen we twee jaar na corona
Reizen met je hond of kat: dit zegt de wetgeving

Vorig artikelRoadtrip in de Pyreneeën: 10 hoogtepunten
Volgend artikel7 ultieme Moezel tips