Mobiliteit

Eerste rode vakantieweekend op Europese wegen komt eraan

Waar kun je drukte verwachten op de Europese wegen? Wanneer vertrek je best wel of net niet? Je leest het in de VAB-verkeersprognose.

16/07/2019
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Wie gepland heeft de drukste wisselweekends tussen juli en augustus te vermijden, zal voor een deel toevlucht gezocht hebben tot dit weekend. Hierdoor zal het zowel voor vertrekkers als terugkerend verkeer drukker dan gewoonlijk worden. Bovendien start het bouwverlof ook in Zuid-Nederland en zij zijn meteen na hun vertrek in ons land. Hierdoor verwacht VAB ook op vrijdag al een drukke avondspits. In Duitsland beginnen de inwoners van de deelstaten Berlijn, Brandenburg en Hamburg aan de vakantie. Wie vanuit België door het noorden van Duitsland rijdt, moet hier rekening mee te houden. Vooral de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden. In Frankrijk wordt het vooral druk in het oosten van het land op de A6 Parijs – Lyon en de A7 Lyon – Orange. In Zwitserland en Oostenrijk is het ook weer een rode zaterdag.

Frankrijk

De drukste wegen in Frankrijk zijn zaterdag de “Autoroute du Soleil” (A6 Parijs – Lyon, A7 Lyon – Orange en A9 Orange – Spaanse grens) naar het zuiden en de A10 Parijs – Bordeaux. Ook de route door het midden van Frankrijk over de A71 en A75 via Clermont-Ferrand is erg druk.

Duitsland

In Duitsland wordt het vooral op zaterdag druk. Belangrijkste knelpunten zijn de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg, de A5 tussen Karlsruhe en Bazel, de A7 van Würzburg tot aan Ulm en de A8 Stuttgart – München-Salzburg. Ook de vele wegenwerken zorgen in het hele land voor hinder.

Zwitserland

In Zwitserland kan zaterdag de wachttijd voor de Gotthardtunnel oplopen tot meer dan een uur.

Oostenrijk

In Oostenrijk staan er files op de A10 van Salzburg naar Villach en bij de Karawankentunnel op de A11 van Villach verder naar Slovenië. Bovendien wordt sinds deze zomer het sluipverkeer tijdens het weekend geweerd van de lokale wegen in Tirol en Salzburgerland. Doorgaand verkeer moet op de snelwegen A12/A13 blijven op de route Kufstein – Innsbruck – Italie. In het westen, bij Reutte, blijft het doorgaande verkeer op de Bundesstrassen en dat geldt ook voor de A10 Salzburg – Villach. Alleen als je kunt aantonen dat je een lokale bestemming hebt mag je van de snelweg af.

Op deze momenten vertrek je het best

Beste vertrektijden naar het buitenland:

  • Vrijdag: na 21u vertrekken
  • Zaterdag: vanaf 11u vertrekken
  • Zondag ganse dag filevrij rijden

 

Beste vertrektijden naar de Belgische kust:

  • Vrijdag: na 21u vertrekken
  • Zaterdag: tussen 7 en 9u of na 15u vertrekken
Deel met je vrienden:

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief