Mutualiteit versus reisbijstand

De eerste vakantiemaand zit erop. Uit de voorlopig analyses blijkt dat er minder ongevallen en pechgevallen in het buitenland voorkomen. Het aantal zieken stijgt echter.

In totaal noteerde VAB-Reisbijstand 7% meer medische dossiers waarbij Azië een opvallende stijger is mede door knokkelkoorts. De meest opvallende stijgers waar VAB-Reisbijstand moest tussenbeide komen zijn Thailand (+45%) en Cambodja (+67%). Verder kiezen Belgen steeds vaker voor een reis naar de Verenigde Staten, daar waren 40% meer medische dossiers. Frankrijk verliest dan weer aan populariteit met 25% minder medische dossiers en Turkije tuimelt zelfs van de 3e plaats naar de 7e plaats met 47% minder dossiers.

De top 5 van bestemmingen waar we ziek werden:

 1. Frankrijk (11% van het totaal aantal medische dossiers)
 2. Spanje (10%)
 3. Verenigde Staten (6%)
 4. Griekenland (5%)
 5.  Thailand (5%)

Minder pech

Het goede nieuws is dat er minder oproepen voor pechgevallen en ongevallen waren. Door het warme weer kreeg VAB-Reisbijstand wel 24% meer oproepen voor problemen met de airco. Opvallende stijgers bij de landen waar we autopech hebben zijn Noorwegen (+50%) en Denemarken (+28%). Ook in de vakantiefiles zien we dat autoreizen naar het noorden steeds populairder worden: afgelopen zaterdag (27 juli) moest je om 12u30 meer dan drie uur aanschuiven op de Duitse A7 tussen Hamburg en Flensburg richting Denemarken. De Belgen zijn ook oplettender geworden op vakantie. Nadat VAB vorig jaar waarschuwde voor auto-inbraken in onder andere Spanje, noteert VAB-Reisbijstand nu 33% minder gevallen van gebroken ruiten en 60% minder auto-inbraken.

De meest voorkomende pechgevallen:

 1. Bandenpech: 24% van het totaal aantal pechgevallen
 2. Motorproblemen: 21%
 3. Startproblemen: 17%
 4. Ongevallen: 7%
 5. Koppeling en versnellingsbak: 5%

Minder ongevallen

Er gebeurden in juli 15% minder ongevallen dan vorig jaar. Opvallend is dat 45% van de ongevallen op de bestemming gebeurden, 18% op de heenreis, 16% op de terugreis en 10% op rondreis.

De landen waar we het vaakst ongevallen hebben:

 1. Frankrijk (37% van het totaal aantal ongevallen)
 2. Nederland (16%)
 3. Luxemburg (13%)
 4. Duitsland (5%)
 5. Italië (5%)
Vorig artikelJullie kozen de 3 mooiste wandelroutes van het land
Volgend artikelOpnieuw zwarte zaterdag in Frankrijk verwacht