Feest! Voor de tiende (!) keer al organiseerde VAB de verkiezing van ‘Bike of the Year’. Deze titel is ondertussen een vaste waarde geworden en fietsconstructeurs pakken er dan ook graag mee uit. Met de verkiezing wil VAB consumenten helpen bij de keuze van een nieuwe elektrische (lease-)fiets of speedpedelec.

Als mobiliteitsorganisatie ziet VAB het als taak om de consument te helpen bij de keuze van een goede elektrische (lease-)fiets of speedpedelec. Met de verkiezing van Bike of the Year wil VAB een leidraad geven aan wie met keuzestress bij de fietshandelaar binnenwandelt.  Wat de verkiezing van Bike of the Year zo uniek maakt is dat de titel mee gekozen wordt door de mensen die er uiteindelijk mee gaan rijden: de gewone consument. Naast de mening van de professionele jury bestaande uit fietsjournalisten en mensen uit de fietsleasesector, is hun oordeel even belangrijk. Aan de hand van een syllabus met technische specificaties die elk jurylid kreeg, werden de fietsen gewikt en gewogen. Dat gebeurde op basis van verschillende criteria als stuurgedrag en wendbaarheid, ergonomie, veiligheid, trapondersteuning en de prijs-kwaliteitverhouding. Dit zijn de laureaten van deze jubileumeditie.

De beste elektrische fietsen van het jaar

Winnaar e-bike (ondersteuning tot 25 km/u) – ECONOMY

Specialized Turbo Vado 3.0 (adviesprijs: € 2.900)

De Specialized Turbo Vado 3.0 schiet dit jaar de hoofdvogel af binnen de categorie E-bikes Economy.  Bij zowel de professionele als de particuliere jury scoorde de fiets over de gehele lijn erg goed, waarbij de soepele en geruisloze motor, gekoppeld aan de uiterst vlotte rijeigenschappen het meest in het oog sprongen. Opnieuw prijs voor deze fiets, die eerder al de BOTY 2022 won.

Tweede plaats

Canyon Precede ON comfort 5

De jury was gecharmeerd door het comfortabele rijgedrag, de technisch kwalitatieve componenten en de mooie afwerking.

Dit zijn de beste elektrische fietsen van 2024 © Wim Kempenaers

Winnaar e-bike (ondersteuning tot 25 km/u) – PREMIUM

Gazelle Eclipse C380 HBM (adviesprijs : € 5.999)

Terechte winnaar van de Bike of the Year 2024 binnen het segment e-bikes Premium is de Gazelle Eclipse C380 HBM. De Gazelle was de uitgesproken publiekslieveling bij onze particuliere testers en behaalde hoge scores op zowat elk gebied. De knappe looks van de fiets vielen ook overduidelijk zeer sterk in de smaak.

Tweede plaats

Mondraker Prime RX

Voor het tweede jaar op rij kaapt de Mondraker Prime RX de tweede plaats weg in deze categorie. Indrukwekkende looks, sportief design, soepele motor, dynamisch stuurgedrag, laag gewicht,… de Mondraker Prime RX vinkt het allemaal af.

De beste speedpedelecs van het jaar

Riese & Müller Charger4 GT Rohloff HS (adviesprijs : € 9.180)

De best scorende speedpedelec van deze jubileumeditie van de Bike of the Year is de Riese & Müller Charger4 GT Rohloff HS. Een hele mond vol voor een fiets die de professionele jury kon overtuigen met zijn krachtige motor en zijn grote rijbereik. De particuliere testers waren helemaal weg van het efficiënte versnellingsapparaat en de goede ergonomie. Een fiets die duidelijk ontwikkeld is voor de echte kilometervreter.

Tweede plaats

Kettler Pinniato Speed

Bijzonder nipte tweede plaats voor de Kettler Pinniato Speed, die zowat op elk onderdeel een hoge beoordeling kreeg. Comfort, efficiëntie en degelijkheid zijn de kenmerken die de scores van de jury’s het beste samenvatten.

Hoe fiets je zonder zorgen? Met VAB-Pechverhelping!

Platte band? Ketting stuk? Met VAB geniet je 24/7 bescherming bij pech of een ongeval in de hele Benelux, met een onbeperkt aantal interventies. Lees er hier alles over.

Lees ook

Rijexamen AM mag nu ook met speedpedelec

Mag een speedpedelec inhalen in een fietsstraat?

Hoe onderhoud je de batterij van je elektrische fiets het best?

Vorig artikel30 jaar geleden opende de Kanaaltunnel: 10 weetjes over ‘The Chunnel’
Volgend artikelNiet te missen events tijdens de verlengde weekends