Met de EV op reis: steeds meer Vlamingen doen het.© Shutterstock

VAB polste bij meer dan 2.000 Vlamingen (*) naar hun reisintenties voor deze zomer. Bijna 1 op de 2 (45%) gaat deze zomer met de wagen op reis. 4,2% doet dat met een elektrische wagen, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Keerzijde van de medaille: laadstress loert om de hoek. VAB geeft tips hoe je die de baas kan.

 

Koning Auto blijft veruit het favoriete transportmiddel. In onderstaande grafiek zien we dat bijna 1 op de 2 Vlamingen (45,4%) deze zomer met de auto op reis gaat. Tellen we daar ook nog de mensen bij die op hun vakantiebestemming met een huurwagen zullen rondrijden of met een mobilhome of caravan op reis gaan, komen we aan 60% Vlamingen die tijdens hun vakantie een vierwieler als transportmiddel gebruiken. 1 op de 3 (32,9%) gaat op reis met het vliegtuig.

Met welk vervoermiddel ga je op reis?

1 op de 6 reist (deels) elektrisch

Populairste aandrijving blijft de benzinemotor. Meer dan de helft van de Vlamingen die met de wagen op reis gaan, doet dat met een auto op benzine. Het aandeel dieselrijders zakte dan weer met meer dan 5%. Logisch gevolg is de stijging bij de (deels) elektrisch aangedreven wagens. Hun aandeel steeg van 12% naar 15,8%. Bijna 1 op de 6 Vlamingen reist dus (deels) elektrisch.

Op reis gaan met een volledig elektrische wagen blijft echter nog steeds eerder uitzonderlijk, al zit het wel gevoelig in de lift. Vorig jaar zoemde 2,3% elektrisch naar de vakantiebestemming, deze zomer verdubbelt dat cijfer bijna tot 4,2%.

Welke aandrijving heeft de wagen waarmee je op reis gaat?

1 op de 3 lijdt aan laadstress

Nog uit de zomerenquête blijkt dat 1 op de 3 Vlamingen (34%) die met een EV op reis gaat schrik heeft voor laadproblemen. Dat meer dan de helft (52%) nooit eerder op reis ging met zo’n full electric voertuig heeft er allicht wat mee te maken. Het zorgt er meteen ook voor dat de Vlaming die met een EV op reis gaat, de nodige voorzichtigheid inbouwt of zijn voorzorgen neemt: iets meer dan de helft (52%) past zijn of haar reis aan omdat de wagen elektrisch is. Men kiest voor een minder ver land en/of er wordt geopteerd voor een land met veel laadopties.
TIP: Weten hoeveel laadpunten in jouw land van bestemming zijn? Check dan zeker dit artikel.

(*) Enquête uitgevoerd bij representatieve steekproef van 2.727 Vlamingen. (februari-maart ‘24)

5 tips om op vakantie te gaan met een elektrisch voertuig

Als mobiliteitsorganisatie heeft VAB uiteraard ook een handvol interessante tips voor wie met de elektrische wagen op vakantie gaat.

1. Stippel je route uit

Een voorbereid reiziger is er twee waard. Zeker met een EV. Ga niet lukraak op weg in de hoop op tijd een laadstation tegen te komen, maar plan op voorhand zorgvuldig je reisweg. Mik in de eerste plaats op de ‘grote’ spelers als Tesla, Ionity, Fastned, omdat zij standaard meerdere snelladers aanbieden.  Enkele gebruiksvriendelijke apps die je op weg helpen zijn DKV Mobility App, Shell Recharge, Tap Electric, Smoov, ABRP en Chargemap.

2. Voorzie enkele laadpassen en vergeet je kredietkaart niet

Niet elke laadpas wordt overal aanvaard. Voorzie dus 1 of 2 alternatieven, al kan je gelukkig bij steeds meer laadstations ook betalen met een kredietkaart. Let ook op voor laadpaalfraude, het zogenaamde quishing, waarbij valse QR-codes op laadpalen wordt gekleefd. Geef daarom best de voorkeur aan betaling via een laadpas of kredietkaart. Wist je trouwens dat VAB een eigen laadpas heeft? Met de VAB-Hybrid Card kan elke zelfstandige moeiteloos tanken én laden bij een heel uitgebreid netwerk in heel Europa. Andere interessante laadpassen zijn Shell Recharge, ChargePoint en Plugsurfing.

3. Laad tijdig bij

Wacht niet tot je autonomie bijna op 0 staat. Voorzie marge, zodat je een uitwijkmogelijkheid hebt als een laadstation defect is of de wachtrij te lang is. Als je rijbereik onder de 100 kilometer duikt, kijk je best uit naar een laadpunt. Let op, want snelladers stoppen automatisch met laden of verlagen de laadsnelheid drastisch wanneer 80 procent van de batterij gevuld is. Je zal dus sneller moeten bijladen dan je theoretisch rijbereik. Vermijd ook dat je te lang aan een laadpaal blijft hangen: zogenaamde ‘laadpaalklevers’ – een EV die geconnecteerd blijft met een laadpaal, ook al is hij volledig opgeladen – kunnen daarvoor beboet worden met een zogenaamde ‘penalty fee’.

4. Leg een ‘oma-lader’ in de koffer

Een standaard stopcontact vind je overal. Laden gaat weliswaar supertraag, maar je hebt met zo’n gewone stekker wel een ultieme back-up als er geen sneller alternatief voorhanden is. Kies daarom ook zo veel mogelijk voor een hotel met laadoptie of minstens een laadmogelijkheid in de buurt. Belangrijk om tijdens je vakantie ook uitstapjes te kunnen maken en om weer met een volle batterij naar huis te kunnen vertrekken.

5. Vermijd piekmomenten

Rode of zwarte weekends – dit zijn de drukste zomerweekends eind juli-begin augustus – zijn sowieso te mijden, en al zeker als je met een EV rijdt. Bij grote vakantiedrukte kunnen de wachttijden aan de snelladers immers oplopen.

TIP  Helemaal zorgeloos op autovakantie? Neem dan de premiumformule Pech + Reis, de combinatie van pechverhelping en reisverzekering. Zo kun je steeds rekenen op onze hulp!

Vorig artikelRoadtrip in Zweden op maat van kinderen
Volgend artikelMet de EV op reis: hoeveel laadpunten zijn er in elk land?