Hoe werken de remmen

Dat remmen remmen, hoeven we je niet te vertellen. Maar waar zitten ze, hoe verslijten ze en niet onbelangrijk: hoeveel kost het om ze te vernieuwen?

Wat doet het remsysteem?

Bij moderne wagens laat het remsysteem toe om de wielen afzonderlijk af te remmen. Waarom dat nodig is? Omdat de remmen tegenwoordig meer doen dan de wagen vertragen. Zo zorgt het ABS-systeem ervoor dat de wielen niet blokkeren op een nat wegdek, de tractiecontrole dat ze niet gaan doorspinnen en het ESP dat de auto gemakkelijker te corrigeren valt als je gaat schuiven. Kortom: het remsysteem is van primordiaal belang voor de veiligheid.

Waar zitten de remmen?

Gebeurde het vroeger nog eens dat de schijfremmen in het midden van de as geplaatst werden (voor een betere gewichtsverdeling), dan zitten ze vandaag consequent achter de wielen gemonteerd. Dat zorgt voor een betere koeling, maar ook voor een gemakkelijkere toegang bij diagnose of herstelling. Bij sportvelgen zijn de remschijven en remklauwen duidelijk zichtbaar, bij wieldeksels moet je door de gaatjes piepen om de schijven te zien blinken.

Hoe verslijten ze?

Remmen slijten niet alleen door te vertragen. Ga je te snel op het gas bij het uitkomen van een bocht, dan wordt het binnenwiel automatisch afgeremd om niet door te slippen. Duik je te snel een bocht in, dan wordt er een achterwiel tegengehouden om niet rechtdoor te gaan. Al blijft (hard) remmen natuurlijk de grootste oorzaak van slijtage, met versleten remblokken en na verloop van tijd ook versleten remschijven tot gevolg.

Hoeveel kosten nieuwe remmen?

Als je remt, dan duwen de zuigers van de remklauw de remblokken tegen de remschijf. Daardoor slijten de blokken eerst, met een gemiddelde onderdelenkost van om en bij de vijftig euro voor een setje per hoek. Op termijn beginnen ook de schijven dunner te worden, wat de rekening verder doet oplopen. Een set van twee remschijven kost al gauw honderd euro zonder montage, terwijl grotere exemplaren daar nog een paar briefjes bovenop doen.

Leestip

Wil je de werking van nog meer auto-onderdelen ontdekken? Lees dan meer over de distributieriem, katalysator, schokdempers, alternator, thermostaat, bougies, batterij, turbo en koppeling.

Met dank aan howacarworks.com.

Vorig artikelHoe werkt de distributieriem?
Volgend artikelGetest: Kia Rio