Einde van de wereld bestemmingenMalin Head, Ierland

Vandaag lopen we al met bijna 8 miljard mensen rond op aarde. Gelukkig zijn er nog heel wat afgelegen plekjes te vinden, zowel in Frankrijk en Nederland als Argentinië. 8 plekken waar de aardbol even lijkt te stoppen met draaien.

Finistère, Bretagne

Geen mooier voorbeeld dan het schiereiland Finistère in Bretagne om dit lijstje af te trappen. Finistère betekent letterlijk fin des terres: het einde van het land. Dat grenzeloze gevoel ervaar je bij uitstek op Pointe du Raz, een 72 meter hoge kaap op het meest westelijke puntje van Frankrijk. Bij zonnig weer slaan de golven hier al hard tegen de kaap, bij minder goed weer beuken de schuimkoppen zich te pletter tegen de ruwe rotsen. De Franse natuur op haar spectaculairst. Geen wonder dat Pointe du Raz grote Franse schrijvers als Victor Hugo en Gustave Flaubert inspireerde.

 

Malin Head, Ierland

Malin Head staat bekend als het meest noordelijke (en winderige) punt van Ierland. De massieve, grillige rotsen lijken wel door een buitenaards leger in de zee neergepoot. Het is dan ook geen toeval dat de Star Wars-film ‘The Last Jedi’ (2017) deels op deze plek werd opgenomen. Behalve wilde natuurpracht draagt deze plek ook een woelige geschiedenis met zich mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Malin Head een ultrageheime locatie om U-bootactiviteiten in de Atlantische Oceaan te volgen. Voor deze kust zijn er meer Duitse U-boten gezonken dan waar ook ter wereld.

Lees ook

Winterfell bestaat (en het ligt in Noord-Ierland)!

 

Tristan da Cunha, Brits overzees gebied

Het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld, zo wordt Tristan da Cunha ook wel genoemd. Dit vulkanische eilandje ligt ergens ten zuidwesten van Kaapstad, Zuid-Afrika. Slechts een paar keer per jaar komt er een vissersboot vanuit Kaapstad langs, met bezoekers en pakjes aan boord. De boot doet er zo’n vijf tot acht dagen over. Af en toe vaart er ook een cruiseschip voorbij, boordevol toeristen die met eigen ogen het einde van de wereld willen zien. Weetje: pas in 2005 kreeg Tristan da Cunha een eigen postcode, zodat de 246 inwoners ook bestellingen konden doen via internet.

 

Sagres, Portugal

Portugal is altijd het land van ontdekkingsreizigers geweest, van moedige mannen die zelf op zoek gingen naar het einde van de wereld. Hendrik de Zeevaarder koos het dorpje Sagres uit als vertrekpunt voor zijn ontdekkingsreizen in de 15de eeuw. Sagres ligt vlak bij Kaap Sint-Vincent, het meest zuidwestelijke punt van Europa. Hier zie je de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan letterlijk tegen elkaar botsen. De kliffen worden langs alle kanten gegeseld door de hoge golven. Dit plekje in de Algarve is zonder meer van een ruige, krachtige schoonheid.

Lees ook

8 onmisbare stops in de Algarve

 

Het Tijgersnest, Bhutan

Het gevoel alsof je ter plekke oplost in het grote niets? Dat krijg je meestal in de buurt van een onmetelijke oceaan. Maar soms nemen de bergen die machtige rol over. Een perfect voorbeeld is het Tijgersnest in de bergstaat Bhutan. Dit boeddhistische klooster is tegen de rotsen gebouwd en hangt honderden meters hoog boven de Parovallei te bungelen. Het bouwwerk kleeft als het ware tegen een loodrechte brok graniet, die bijna een kilometer de diepte induikt. De wetenschap dat het Tijgersnest alleen te voet te bereiken is, maakt het ‘einde van de wereld’-gevoel alleen maar groter.

 

Rottumeroog, Nederland

Ook dichter bij huis kun je de eindeloze einder opzoeken. Zoals op het waddeneiland Rottumeroog, in het hoge noorden van Nederland. Hier wonen geen mensen en ze mogen er eigenlijk ook niet komen. Enkel in het voor- en najaar kun je er met een beperkt aantal toeristen naartoe. Wat het ongerepte karakter van het eiland nog verhoogt. Alleen al de boottocht ernaartoe – via meanderende vaargeulen – duurt drie tot vier uur. De stranden zijn uitgestrekt en onaangeroerd door mensen. De uitgebreide vogelpopulatie heeft hier volledig vrij spel. Het maakt van dit eiland voor de kust van Groningen een waar natuurpareltje.

Lees ook

Dit moet je zeker doen op de Waddeneilanden

 

Tromsø, Noorwegen

Het natuurfenomeen dat je het meest naar adem doet happen, is wellicht het noorderlicht. In Tromsø, een stadje in het noorden van Noorwegen, heb je veel kans om het allermooiste poollicht te zien: een groen, ongrijpbaar licht dat net boven je hoofd lijkt te dansen. Ook het weidse poollandschap rond Tromsø doet je als mens ontzettend nietig voelen. Tussen mei en juli is het hier door de middernachtzon 24 uur per dag licht. Zo komt er nooit echt een einde aan je ‘einde van de wereld’-gevoel.

 

Ushuaia, Argentinië

Als er een wedstrijdje ‘einde van de wereld’ zou bestaan, dan wint Ushuaia met glans. Dit is de meest zuidelijk gelegen stad op onze aardbol, ingeklemd tussen het prachtige Beaglekanaal en de hoge Martial Gletsjer. Tijdens een boottocht over het Beaglekanaal kom je zeehonden, pinguïns en zeeleeuwen tegen. Het nabijgelegen Nationaal Park Tierra del Fuego is te bereiken met de Tren del Fin del Mundo: de trein aan het eind van de wereld. Zo exotisch de naam Ushuaia klinkt (met dank aan de douchegels), zo ongerept is de omgeving van het stadje. Lees: indrukwekkende bergen en ijslandschappen. Voor veel reizigers vormt Ushuaia het startpunt van een expeditie naar Antarctica, het koudste gebied op aarde.

Vorig artikelDoe de verkeerstest!
Volgend artikelJouw gezin in de jury van ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’?